0

П рисаждането на коса излиза между 3500 и 6000 лева. Това заяви пред „Здраве с Телеграф“ дерматологът и член на Българската асоциация на естетичните дерматолози доц. Дончо Етугов. „За около 2000 фоликула цената е около 2000-3000 евро. докато в Турция тази услуга може да струва между 500 и 700 евро. „При тази цена обаче успеваемостта е много ниска“, категоричен е той и добави, че обикновено минимумът, който се трансплантира, е 2000 луковици, рядко между 800-1000, но това е рядкост и е подходящо за малки участъци. „В повечето случаи се присаждат 2000, 4000 при някои дори 6000 присадки“, поясни дерматологът. Той уточни, че когато броят е по-голям, те се поставят на части, а не наведнъж, тъй като процедурата е голям стрес както за фоликулите, така и за скалпа. Специалистът разкри, че най-скъпата трансплантация, на световно ниво, се прави в България и тя струва между 15 000-20 000 евро и нагоре на сесия, но много малко българи могат да си го позволят.

Механизъм

Доц. Етугов обясни, че процедурата по трансплантиране се случва фоликул по фоликул, които се взимат от главата на самия пациент. Медикът поясни, че се изваждат луковиците от донорната зона, която най-често се намира над ушите и тилната област. „Първата част от трансплантацията е вземане на донорните фоликули. След това те се сортират - тези, които са с два, три или повече косъма се садят на определени места, а тези, които са с един косъм, на други места“, посочи той. След това се планира втори етап - започва обезболяването и трансплантирането на фоликулите в новите участъци - горната част на скалпа, около вертекса и напред към челото. „Подреждат се да не са като войници под строй, така че да не си личи, че косата е присадена“, коментира специалистът и подчерта, че преди да се пристъпи към трансплантацията, е добре скалпът да бъде подготвен за интервенцията, като се направят няколко процедури с плазма или различни мезотерапии.

Поддръжка

Тази коса е като истинската и за нея не е необходима по-специфична грижа, след критичния период, в който фоликулът се прихваща на новото място и след като израсне косъмът. Докторът обясни, че реалният резултат не се вижда веднага, а след 8-10 месеца от трансплантацията, когато може да се радваме на успех. „Първите 20 дни са много важни. Пациентите се инструктират да не правят резки движения, да пазят скалпа от триене, за да не се увредят механично или измъкнат присадените фоликули. Скалпът само се пръска със слаби антисептични продукти. След около месец - месец и нещо следва опадане на космите от фоликулите. Някъде след 4-5 месеца започва повторното израстване на косъма“, разказа той и добави, че косменият растеж започва осем месеца след присадката.

Перука

Трансплантацията е най-добрият вариант, тя почти не се забелязва и изглежда естествено, убеден е доц. Етугов. „По някой път не може да възстановим косата каквато е имал пациентът в младежките си години, но въпреки това имаме едно задоволително количество коса и изглежда много качествено“, заяви той. Специалистът е категоричен, че във времето, докато се появи новата коса, не може да се носи нито шапка, нито перука. „Обикновено се прави една лека превръзка с тензух, така че да няма триене“, посочи той.

Специалистът: Турция предлага ниски цени, но качеството е спорно

Ниските цени, които предлагат съседите ни, доста разконцентрират българския пациент и много от тях се подлъгват да отидат там, след което се връщат тук. Това, което е на по-висока цена, там е залог и за добро качество. Това обаче, което привлича българските пациенти, са ниските цени, срещу които получават много ниско качество. Това коментира дерматологът доц. Дончо Етугов. В резултат на това пациентите се връщат с унищожен скалп, след което няма материал, откъдето да се коригира зле направената трансплантация. Турция се позиционира като лидер заради държавната им политика. Никъде в България не се рекламира трансплантация на коса по градските автобуси, докато там имат брандирани автобуси. Те са и много агресивни в сайтовете. И като че ли никой не дава гласност на зле направените неща и това е подмамващо за българския пациент. Медикът акцентира и на това, че проследяването става от голямо разстояние и често пациентите търсят помощ от специалист, който не познава случая им и не е запознат с това как е извършена процедурата.

Разумните хора, които държат на качеството, много бързо се ориентират и в последните няколко месеца пациентите започнаха да се връщат към българските услуги. Според мен трябва да се направи сериозно проучване колко са успешните и неуспешни трансплантации и тази информация да достигне до потребителя.

Мъжете по-често страдат от оплешивяване

Мъжете по-често страдат от оплешивяване, каза специалистът. „Има една генетична предопределеност. В зоната на скалпа фоликулите имат рецептори за хормони деривати на тестостерона и когато те се активират, започват рекреационните процеси на космените фоликули, което води първо до изтъняване, след това отпадане и спиране на космения растеж“, обясни специалистът. Той посочи, че има пациенти, при които се е наложило след 4-5 години отново да се направи процедура по сгъстяване. „Тези, които са трансплантирани, не регресират, тъй като отстрани нямат рецептори за тези пептиди и по този начин те остават завинаги. Новоприсадената коса не се губи“, заяви дерматологът. Той каза, че преди време са се присаждали синтетични косми, но във времето този метод е отпаднал, тъй като периодично човек трябва да ходи да му набутват нови косми.