0

С таналият изключително популярен чатбот ChatGPT може да направи преписването и плагиатството напълно неуловими, писаха световните медии въз основа на притеснения по темата от редица университети и преподаватели.

Разработван от компанията за изкуствен интелект (ИИ) OpenAI, интересът към него буквално избухна, след като компанията отвори достъпа до него през интернет. Сега милиони потребители имат възможността да общуват с ChatGPT и да се уверят в способностите му да пише проза, поезия, да пише бизнес планове или дори компютърен код. ChatGPT се захранва от генеративен изкуствен интелект, който създава ново съдържание въз основа на предварително захранване с огромно количество данни. Проектът на ОpenAI напредна особено много, след като впечатли лично Бил Гейтс, а от няколко години насам Microsoft наля милиарди в компанията с цел тя да разработва ИИ решения за нея.

Мамене

ChatGPT обаче буквално ужаси университетски преподаватели и мениджъри, тъй като тестове посочват, че с него преписването и плагиатството просто не могат да бъдат хванати. Учени са проверили и открили, че ChatGPT безпроблемно се справя с изпита за завършване на специалност „Медицина“ в САЩ, може да пише научни статии. Очаква се до 18 месеца чатботът да придобие способности и да вземе американския изпит по право.

Стил

Професор Дарън Хик от колеж в Южна Каролина съвсем наскоро хванал есе на студент, написано изцяло от ChatGPТ. Професорът веднага разбрал, че нещо не е наред, тъй като на места стилът бил странен. „Не грешен, а странен. Това обаче не е достатъчно, за да докажеш преписване. Отделих много време в опити да открия същите пасажи в интернет, но така и не можах. Нито едно изречение не съвпадна“, обяснява професорът. В конкретния случай студентът се издал сам и под натиск признал, че е ползвал чатбота.

Защита

Притесненията в академичните среди обаче са, че не всеки студент или плагиат би си признал, а без това улавянето е невъзможно. Майк Шарпълс, почетен професор по образователни технологии в Института по образователни технологии, казва пред британския Telegraph, че студенти вече масово ползват чатбота. „Някои университети вече забраняват използването му, докато бързат да открият метод за засичане дали един текст е писан от човек, или от ИИ бот“, казва Шарпълс. Това не е никак лесно, защото ChatGPТ разполага със запас от милиони думи и създава уникални изречения. Според Шарпълс методите за противодействие са изискване на чернови преди окончателното предаване на текста, увеличаване на броя устни изпити и цялостно преосмисляне на изпитния процес.