0

К райова е незаслужено подценявана уикенд дестинация от българските туристи, които обичат да отскачат до Румъния през почивните дни. Този най-голям град в областта Олтения няма мащабите и забележителностите на столицата Букурещ, но също като нея е толкова близо до нашата граница, а и има какво да покаже. Името му ни е познато още от детството от часовете по история, когато сме учили за Крайовската спогодба, върнала през 1940 г. Южна Добруджа в пределите на страната ни. И дори само заради това градът си заслужава да бъде посетен. Любителите на футбола пък няма как да не са чували за румънския клуб „Университатя - Крайова“. Други пък знаят, че в годините на османско владичество много българи са се установили тук в търсене на по-спокоен живот и са останали, затова когато вървите по улиците ,може би се разминавате с техни потомци.

Преди да бъде построен мостът между Видин и Калафат, най-бързо до Крайова се стигаше през ферибота Оряхово - Бекет. Разстоянието между Видин и Крайова е около стотина километра, но е по-късо, ако предпочетете ферибота. Есента вече чука на вратата ни и ако решите все пак да отидете до този красив румънски град, е хубаво да направите това около Димитровден. Тогава е празникът на Крайова и местните го отбелязват с много събития, а в центъра производители и търговци от цяла Румъния идват да излагат продуктите си. Няма да ви се наложи да отивате до различни краища на страната, защото традиционните румънски вкусотии са събрани тук на едно място.

Оставете най-голямата забележителност на Крайова - разкошния парк „Николае Ромънеску“, за края на разходката си, когато вече ще сте уморени и ще се нуждаете да поседнете и да поемете дъх. Затова ви предлагаме най-напред да посетите центъра на града. Той ще ви впечатли с красиви старинни сгради, някога собственост на богати румънци, а сега седалище на различни обществени институции. Централният площад се нарича „Михай Витязул“ на името на националния герой на Румъния, обединил в една държава трите области - Влахия, Молдова и Трансилвания. Неговият величествен паметник се издига на площада сред красивите постройки на префектурата на Крайова, Националния колеж „Карол I“ и други. Истинско архитектурно творение е и сградата, в която се помещава кметството на Крайова. Построена е през 1916 г. за седалище на Търговската банка. Ако ви пуснат вътре, интересно е да видите залата за заседания и пресконференции, на чиито стени са изрисувани впечатляващи градски пейзажи.

През деня центърът се оглася от камбаните на красива църква до площада, покрай която минувачите се прекръстват. Много румънци се кръстят, когато минават край храмове, някои дори и когато са в автобус или трамвай.

Настане ли вечер, идва времето на пеещите фонтани. Всичко заиграва в разноцветни светлини, а музиката доставя истинско удоволствие.

Не пропускайте да посетите Музея на изкуствата - една от най-красивите старинни сгради в Крайова. Всички помещения носят елегантност и европейски стил. Този величествен дворец е бил собственост на един от най-богатите навремето румънци - Константин Михаил. Той живеел от години във Франция, но решил да си построи дом и в Крайова. Възложил проекта на френския архитект Пол Готеро, а къщата била строена в продължение на осем години - от 1899 до 1907 г. Константин Михаил обаче й се радвал за кратко, защото починал една година, след като била завършена. Тогава дворецът станал собственост на сина му Жан Михаил.

В центъра може да седнете в някое от многобройните кафенета, да си поръчате в ресторант типично румънско ястие, наоколо има и пицарии. Могат да се посетят още много места - да се отиде до университета, да се види сградата на театъра и други красиви постройки в стиловете барок, ренесанс, неокласика. Прави впечатление, че като у нас някои старинни сгради имат нужда от ремонт.

Ако сте се уморили от разходката, вече е време за парка „Николае Ромънеску“. Това е зелена територия, простираща се на 96 хектара, предлагаща прекрасни условия за отдих на 300-хилядното население на Крайова. Казват, че това е третият по големина градски парк в Европа и най-големият в Румъния. Другаде се съобщава, че паркът „Херъстръу“ в Букурещ е по-голям, но не това е най-важното. Паркът „Николае Ромънеску“ е истинско постижение за времето си, като се има предвид, че е създаден преди почти 120 години.

Проектът е на френския ландшафтен архитект Едуард Редон, а реализирането става по времето, когато кмет на Крайова е Николае Ромънеску. Паркът е изграждан в продължение на три години и е открит през 1903 г. Талантливият архитект предлага смели решения - проектира висящ мост, замък в романтичен средновековен стил, прекроява езерото, изгражда красиви алеи. Макар че е минало толкова много време, решенията на Редон изненадват и днес. Парапетите на мостовете имитират стволовете на дърво, а руините за замъка Castelul Fermecat (Омагьосаният замък) са толкова истински и ако не ви обяснят, че това е само едно оригинално архитектурно решение, със сигурност ще си помислите, че в Средновековието тук наистина се е издигал пълен с тайни замък. Постройката всъщност e превърната в заведение и е любимо място за много жители и гости на Крайова. Ако сте много уморени от дългата разходка, можете да си починете в многобройните беседки, някои от които са донесени от Виена преди повече от век. Децата пък могат да играят с часове в обновените площадки или пък да посетят зоологическата градина. Въздействието от тази огромна дишаща територия е още по-силно през нощта, когато сградите и висящият мост грейнат в най-различни сменящи се светлини. Тази цветна приказка е истинска отмора за тялото и душата, затова през летните вечери в парка е пълно с хора.

Макар че паркът „Николае Ромънеску” е предостатъчен за нуждите на град с мащабите на Крайова, в рамките на града има още една зелена територия за отдих - Parcul Tineretului (Младежки парк), отличаваща се с много красота, цвят и съвременни решения - сухи фонтани, игриви гейзери, зони за различни видове спорт и безброй романтични местенца. Към тази зелена приказка на Крайова можем да прибавим и още - Ботаническата градина с площ от 17 хектара и най-разнообразна растителност, както и горския парк на левия бряг на река Жиу, разположен на територия от 60 хектара.

Ако наистина посетите Крайова в деня на свети Димитър - закрилник на града, ще станете свидетели на шествието по улиците на града с иконата на светеца. Тя тръгва от едноименния храм, който е много тачен от местните хора. Посетете тази църква. Построена е през 1651 г. от Матей Бесараб, но през годините е реконструирана и променяна. След земетресението през 1840 г. църквата е повредена и затворена до 1889 г., когато започват възстановителните работи под ръководството на архитект Андре Лекомн де Нуи. Той дава напълно нов облик на храма. Стенописите са дело на двама френски художници, които ги завършват през 1933 г. По време на празниците на Крайова хиляди жители на региона идват в църквата да се помолят за здраве и благоденствие.

Крайова

 Крайова
Жанета Йорданова

Крайова

 Крайова
Жанета Йорданова