0

Н езависимо от еволюционните преимущества на плешивостта хората са готови на всичко, за да съхранят остатъците от растителност по главата си.

Понякога козметичният дефект причинява на човека повече страдания, отколкото някой сериозен недъг. Според изследванията 40% от мъжете и 20% от жените над 50 години страдат от оплешивяване (алопеция). Поредният метод за възстановяване на изгубените коси, както уверяват създателите му, се отличава принципно от предишните. Британски учени присаждат в кожата на главата космени луковици, „засяват” олиселите места с клонирани клетки на космени фоликули, от които впоследствие израстват нови коси като полските посеви.

Най-разпространената гледна точка е, че човекът, както и други млекопитаещи, като например слоновете, се е лишил от косите си заради регулирането на температурния баланс в топлия климат. Не всички са съгласни с това мнение. Британските учени Марк Пейджъл и Уолтър Бодмер от Оксфордския университет и университета в Рединг доказват, че еволюционното им преимущество е било друго: заедно с косите си човекът се е лишил и от живеещите сред тях паразити. Как и защо са се съхранили отделни „острови”, в частност на главата, еволюционната теория не може да обясни. Но съвременните хора упорито не желаят да се разделят с „безполезното” окосмяване. Съществува даже нервно разстройство – пеладофобия (страх от оплешивяване).

Градина

Косите израстват като в градинка от космени луковици (фоликули), които получават кислород и хранителни вещества чрез капилярите – мрежа от кръвоносни съдове. С фоликулите са свързани също солните жлези, които придават на косата блясък и еластичност. При оплешивяването луковиците не произвеждат коси или затова, че се намират в т. нар. спящо състояние, или защото са загинали. Това може да се случва по няколко причини.

Най-разпространената форма на оплешивяване е андрогенното или мъжкото, както го наричат още. Смята се, че при него производният хормон на андрогените (дехидротестерон) поврежда космените фоликули, разположени в челната и теменната област. Въздействието на дехидротестерона върху фоликулите в тези области на главата нарушава синтеза на белтъци, луковиците губят способността си да произвеждат здрави коси и изпадат в сънливост или загиват. За алопецията при жените отговаря повишеното ниво на андрогени в кръвта. Като правило това се наблюдава при дами, които притежават силен, „мъжки” характер.

Загубата на косите е свързана също и със себореята, когато солните жлези в кожата на главата започват да изработват повишено количество кожна сол, вследствие на което обменните процеси на фоликулите се влошават.

Причината за падането на косите може да бъде продължителен прием на определени медикаменти (например някои антидепресанти или препарати за понижаване на кръвното), отравяне със соли на тежки метали, лъчева и химиотерапия, болест на щитовидната жлеза и други ендокринни жлези, тежки инфекции, протичащи с висока температура, автоимунни, кожни и гъбични заболявания, дефицит в организма на някои витамини и микроелементи, стрес.

От изброените фактори най-голямо значение има стресът изобщо и невротичните заболявания в частност. Д-р Сарвеш Сингф под ръководството на проф. Тивари е изучил историята на болестта при повече от триста пациенти, страдащи от невротични разстройства, и е изяснил, че 56,6% от мъжете са имали доста оскъдно окосмяване по главата или не са имали изобщо коса. Оказало се, че към оплешивяване са предпоставени и енергични хора, които постигат много в живота си, но изпитват при това постоянно натоварване на нервната система.

Списание Archives of Dermatology публикува статия с резултати от изследвания, според които пушенето предизвиква у мъжете повишен риск от оплешивяване. Това се отнася даже за азиатските мъже, които са застрашени от оплешивяване много по-малко, отколкото бялата раса, твърдят изследователи от Националния тайвански университет. Авторите на статията Лин-Хуй Су и Тони Хю-Си Чен са изучавали състоянието на здравето на повече от 700 мъже, чиято средна възраст е била 65 години. Ако изследваните са пушили 20 и повече цигари на ден, това е довело до умерена или значителна загуба на косата им. Медиците обясняват, че причината за това е, че пушенето нарушава храненето на космените луковици вследствие на стесняването на капилярите в кожата на главата.

А кафето, твърди професор Петер Елснер от Йенския университет, напротив, предотвратява оплешивяването. Но се има предвид не потреблението на кафе, а втриването на кафейна утайка в кожата. По мнението на медиците кофеинът намалява чувствителността на космените луковици към увреждащото действие на дехидротестерона при андрогенното оплешивяване.

Среща се и алопеция, свързана с разраняване на кожата на главата и образуването на кантове, върху които не расте коса. Това оплешивяване е свързано с някои прически. Миналата година изследователи от университета в Кейптаун начело с д-р Нонхланхла Кумало подчертават типове особено опасни прически. По мнението на учените на първо място по риск към оплешивяване са подложени девойки, които заплитат твърде стегнато косите си или ги опъват силно в опашки. Афроприческите също са крайно рисковани.

Всяка седма девойка в училищна възраст и всяка трета възрастна жена в ЮАР страда от оплешивяване, което се развива вследствие на продължителното и силно опъване на косата. А у всеки десети африканец от мъжки пол специалистите са открили келоидни белези (заоблени, неправилни гроздовидни тъканни белези, задебеления), които впоследствие водят до олисяване. Изследователите свързват тези белези с популярното сред чернокожите мъже прибиране на косата на тила. Използването на бръснач при различни мъжки прически увеличава риска от попадане на инфекции в кръвта при случайни порязвания.

Теории

Има и доста екстравагантни теории за оплешивяването. Работещият в Китай руски физик Владимир Ермошкин е убеден, че „мъжете стават плешиви заради земното притегляне”. По мнението на Ермошкин човекът се е обрекъл на оплешивяване в онези времена, в които е заел изправено положение на тялото при ходене. Когато човекът стои, скалпът му изпитва силно налягане, а кожата на главата му се прилепва силно към черепа, в резултат на което се деформира мрежата от кръвоносни съдове, които хранят фоликулите. Като резултат се наблюдава недостиг на кислород към космените луковици и хранителни вещества с последващо опадане на косите.

Основен фактор за оплешивяването остава генетичната предразположеност. Съществува даже генетичен тест, който определя вероятността от бъдещо оплешивяване по анализа на слюнката. Работата над генетичните причини за оплешивяването се активизира особено, след като в списание Nature Genetics е публикувана статия на американски учени за откритието на гена hairless в резултат на изучаването на тотално оплешивяване на семейство емигранти от Пакистан.

Ефектът на куклата

Преди два месеца австралийски дерматолози заявяват, че нехирургически метод за борба с оплешивяването не съществува по принцип. До този извод специалистите са стигнали след многобройни изследвания. Хирургическият метод за лечение на оплешивяването се практикува от средата на миналия век. Отначало присаждали коса върху кожата, но проблемът бил, че тя растяла на снопове, като създавала ефекта на „кукленска глава”, ето защо по-късно започнали да присаждат отделни космени луковици. Този метод на трансплантация се практикува и днес. Недостатъкът му е, че само преразпределя наличната коса, а не води до нейното сгъстяване.

Хранилище

Докато учените си блъскат главите как да накарат косата да расте, находчиви предприемачи вече приемат коса на съхранение – до времето, когато косата ще може да се клонира и при необходимост да се присажда в кожата на главата. Предприемачът Майк Блейлок дава пълни гаранции за съхраняваните образци в индивидуални вакуумни пликове. За целта в Портланд е оборудвано специално хранилище, разчетено за 800 000 кутийки.

Съветите на Ванга

Тинктура от кукуряк

Съставки:

3 коренчета от кукуряк, 4-5 стръка коприва заедно с корените и листата, 500 мл винен оцет. Билките можете да си набавите от всяка една аптека.

Приготвяне:

Сложете билките в оцета и варете, докато остане наполовина. Оставете да се охлади, прецедете и съхранявайте на хладно място. След всяко измиване на косата мажете с тази отвара корените. За целта използвайте памучен тампон.

Продължавайте, докато отварата свърши. Ако се наложи, повторете процедурата.

С ракия и "мустачки от лоза"

Съставки:

200 г "мустачки от лоза", 500 г гроздова ракия.

Приготвяне:

В половин литър гроздова ракия при добре захлупена тенджера сварете около 200 г "мустачки" от лоза. След като изстине, прецедете сместа и мажете косата с нея след измиване.

Бабини рецепти

*

3-4 с.л. хума се поставят в порцеланов съд и се заливат с 2 с.л. оцет и вода, докато се покрие. Бърка се до гладка каша. След 15 минути намокрената коса се маже, като с пръсти се втрива в кожата. Държи се 1/2 до 1 час и се измива обилно с вода.

*

По 2 шепи листа от коприва и чемшир се поставят в подходящ съд с вместимост около литър и се заливат с половин литър вода. Оставят се на тъмно място за 4 дни. След това получената течност се втрива в корените на косата. Прави се масаж на скалпа и главата се увива в кърпа. Преспива се, а на сутринта косата се отмива само с хладка вода – без измиващи средства.

*

20 г рициново масло, 1 с.л. лавандулов спирт и 1 жълтък се разбиват и се намазва косата. Престоява завита около 2 часа. След това се разбиват 2 белтъка в малко хладка вода и косата се изплаква с нея.

*

Смесват се равни количества живовляк, конски босилек, коприва и риган. 1 с. л. от сместа се залива с 1 чаша вряла вода и се оставя да престои 1 час. След това се прецежда и се прибавя меката част на черен хляб, за да се получи каша. Топлата смес се втрива в кожата на главата и се покрива с найлонов плик, а върху него се връзва кърпа. Така се стои около 2 часа. След това косата се измива с топла вода без сапун и се оставя да изсъхне естествено.

*

Мястото, където е окапала косата, се промива с кислородна вода. Почистват се скилидки чесън и с тях се търка кожата, докато порозовее. Повтаря се много пъти.

*

Корени от коприва се смесват с мащерка и се варят 10 минути. Получената смес се налага върху окосмената част на главата. След 10-15 мин. се правят разтривания с отварата. За по-голям ефект в нея се слага малко оцет.

*

3 с.л. семена от сминдух се киснат във вода за 10 часа. Смачкват се до получаването на фина паста и се нанасят върху косата. След като действа за поне 30 минути, сместа се отмива от косата.

*

Прави се смес от равни части зехтин, бадемово масло и ампула витамин А. Маската се нанася по цялата коса, като се втрива добре в корените. Завива се главата с найлон и топла кърпа. Престоява така поне 2 часа. Ефектът се забелязва почти веднага.

*

Загрейте бира и я нанесете по цялата дължина на косата. Увийте главата в затоплена кърпа. Оставете да престои така 2 часа и отмийте. Повтаряйте процедурата в продължение на 5 дни, за да има ефект.

*

250 г свежи стебла и листа от коноп се счукват и се изпържват в 500 г свинска мас. Като изстине, мажат се главата и брадата, докато спре косопадът.

*

Няколко картофа със средна големина се сваряват заедно с 2-3 стръка розмарин. Водата от варенето се прецежда и с нея косата се облива ежедневно за период от 2 седмици или по-дълго.

*

50 г чемерика (корени), 250 мл вода и 250 мл спирт се варят, докато течността остане наполовина. Прецежда се. Мажат се корените на косата 3 пъти седмично в продължение на 15 дни, а след това 1 път седмично преди измиване.

*

Счуква се хрян и се налага върху оголеното място. Трябва да престои 48 часа.

*

Прави се запарка от 2 ч. л. накълцани листа розмарин и 300 мл вода. Киснат 15 мин. и се прецежда. Първо се втрива в корените, после - в цялата коса.

*

В стъклен съд се поставят 200 г корени от репей, които се заливат с 200 мл студенопресован зехтин. Сместа престоява денонощие, след което се пресипва в съд за готвене и се оставя да ври за 20 минути. След като изстине, се нанася върху мокра коса. Оставя се да действа около 3 часа и се отмива с шампоан против косопад.

*

50 гр. бръшлян и същото количество корени от репей се заливат с половин литър вода. Сместа се оставя да ври на силен огън за 10 минути. След изстиване се втрива в корените на косата и се оставя да действа 2 часа. Измива се с хладка вода.

*

Половин чаша висококачествена майонеза се нанася върху суха и чиста коса. Главата се покрива с подходящо найлоново фолио. Маската се оставя да действа 15 минути, след което косата се измива с шампоан и балсам.