0

М едът помага за защита на тялото от микроби и бактерии. Често хората го използват не като десерт, а като лечебно средство. Още от древността този сладък пчелен продукт се използва в козметиката и медицината. Много начинаещи стопани на кучета се питат: може ли да се дава мед на домашния любимец? 

Лакомство

Всички знаят, че сладкото е много вредно за животните, по-добре е кучето въобще да не познава вкуса на това лакомство. В действителност единствената бариера пред употребата на пчелния мед от кучето е възможната поява на хранителна алергия. Познати са много чести случаи на т.нар. хипогликемия (рязко падане нивото на кръвната захар), особено при някои породи подрастващи кученца поради голямата активност и темперамент на породата (померани, шпицове, пинчери, чихуахуа).

Именно тогава пръв помощник при овладяването на това състояние е медът. Клиничната картина на хипогликемията е рязко губене на активност, загуба на ориентация, припадък, бледи лигавици, коматозно състояние, сомнолентност, отпадналост. В такива ситуации е много лесно, бързо и полезно да се даде мед през устата в малко количество. Обикновено до 10 мин. животните възстановяват активността си. 

Съдържание

Няма съмнение, че медът е полезен не само за хората, но и за четириногите любимци. В него има висока концентрация на ензими, витамини, минерални и хранителни вещества. Медът се отличава с високо съдържание на фруктоза, глюкоза, минерални вещества, витамини и органични киселини. Той повишава имунитета, укрепва и тонизира организма, влияе положително на нервната система, понижава вероятността от заразяване с различни инфекции.

Оттук следва и положителният отговор на въпроса - може ли да се дава мед на кучетата. Кучето може да получава по малко от лакомството по време на активен растеж, при заболявания, а така също в период на сериозни физически натоварвания. Медът оказва благотворно влияние и на здравето на бременните. Те понасят по-леко своето състояние, а кутретата се раждат здрави и силни. Медът за кучето не е просто лакомство.

Той може да изпълни ролята на пълноценна витаминна добавка към менюто на домашния любимец. Но не бива да се разглежда сладкият продукт като лекарствен препарат, способен да пребори всяка болест. В случай на заболяване на питомеца е нужно да се посети ветеринарен лекар без преди това да се експериментира със самолечение.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов