0

Н ай-сигурният начин да превърнете лятната почивка в ад, е ако изгорите още в първите дни, само защото сте спестили пари за слънцезащитни средства. Икономията в този случай ще предизвика неприятности и ще развали не само настроението ви, но може да се стигне и до по-тежки последствия, ако изгарянето е тежко.

Основата на слънцезащитнитe средства е химическа и целта им е да предпазват кожата на тялото и лицето от ултравиолетовите лъчи.

Ултравиолетовият спектър е представен от два вида лъчи UVA и UVB. UVB са лъчите, които предизвикват изгарянето на кожата, а UVA проникват много по-дълбоко и са асоциирани с появата на бръчките, петната, увеличават вредният ефект на UVB лъчите и се смятат за основна причина за раковите кожни заболявания, разкриват от „Активни потребители“. Спрямо степента на предпазване на кожата от ултравиолетовите лъчи слънцезащитните средства биват различни видове - обикновено на опаковката им можете да разчетете надпис SPF и номер.

Фактор

SPF (Sun protection factor-слънцезащитен фактор) е измерителна единица за предпазване на кожата от вредата на ултравиолетовите лъчи. Обикновено SPF 15 е достатъчно да ви предпази от градското слънце. Начинът на функциониране е следният: смята се, че преди кожата да започне да изгаря минават около 15-20 мин. от излагането на слънце и теоретично слънцезащитният фактор с индекс 15 би трябвало да предпазва 15 пъти по- дълго т.е. около 5 часа.

Ако SPF 15 предпазва от 93% от УВ лъчите, при индекс 30 се счита, че се покрива 97% от ултравиолетовият спектър, а при индекс 50 и 50+ е 98 %. На пръв поглед разликата в процентите изглежда несъществена, но това съвсем не е така. За хора с чувствителна и светла кожа и такива, които са имали история на раково кожно заболяване използването на най-високия фактор при излагането на слънце е задължително.

Тук е важно да споменем, че повторното нанасяне на слънцезащитните фактори след 2-3 часа е препоръчително, за да бъдат подновени слънцезащитните свойства на продукта. Това важи в пълна сила, ако сте били в басейн или в море. Дори върху вашия продукт да е ясно указано, че е водоустойчив, все пак има отмиване на част от него при влизането във вода. Често ние съдим за вредите на слънцето по зачервяването, беленето на кожата, но всъщност те са реакция на UVB лъчите и не дава информация за вредите нанесени от UVA лъчите. Много вреди на организма могат да бъдат нанесени и без да има сигнал от изгоряла кожа.

Какъв фактор е добре да употребяваме? Тук няма еднозначен отговор, защото той пряко зависи от това за колко време и къде се излагате на слънце. По-голямата част от дневните кремове имат "вградени" SPF 15, същото важи и за мъжката козметика като повечето афтършейв продукти и т.н. Това е достатъчно за да ви предпази от жилището до офиса и за кратките излизания около обедната почивка. Но ако работата ви е свързана с постоянно излагане на слънчевите лъчи е по-добре да се снабдите с по-висок фактор на защита и е препоръчително да използвате водоустойчив продукт. Водоустойчивите продукти са по-мазни и поради тази причина предпазват за по-дълъг период от време. Подходящи са и за спорт и басейни. Проблемът при тях е консистенцията, която е доста лепкава и трудно се съчетава с грим.

Колко да използваме? Необходимото количество за тяло е като малка чашка за шотове, но всъщност ние нанасяме много по-малко и с това намаляваме защитната способност на продукта. При нанасяне на слънцезащитен продукт преди плаж е добре да използваме от 0,5мл. до към 13мл. течно вещество, за да покрием тялото си. Половин час пред излагане на слънце е оптималният период, за да може слънцезащитният продукт да попие добре в кожата и да има най-ефективен, предпазващ резултат. Добре е да обновявате нанасянето на слънцезащитния продукт на всеки 2 часа, както и след плуване, спорт, употреба на кърпа и т.н.

Развенчаване на някои митове

1.) Употребата на слънцезащитни продукти води до дефицит на витамин Д в организма.

Съществуват доста противоречиви мнения по този въпрос и макар и да не са били представени изследвания, които да подкрепят тази концепция, някои дерматолози смятат, че има основания за притеснение. Въпреки това хората, които използват слънцезащитни продукти могат да набавят нужния витамин от други източници, като хранителните продукти: мляко, сьомга, яйца, сок от портокал.

2.) Ако навън е облачно няма нужда да се нанася слънцезащитен продукт.

Това е абсолютен мит, защото 40 % от слънчевите ултравиолетови лъчи достигат земята и най-често сериозни изгаряния на кожата се регистрират именно в такива дни.

3.) 80% от излагането на слънце се случва през детството и в по-късна възраст всякакви предпазни мерки са закъснели.

По отношение на излагането на слънце няма никакво значени минал период, ако той не е свързан с конкретно кожно заболяване, което се повлиява негативно от ултравиолетовия спектър. Статистически е доказано, че мъжете след 40 годишна възраст се излагат на слънце по-често, отколкото децата.

Автор: Цвета Дилова