0

К апри, Капри, Капри... – магичното райско островче с лазурните брегове, китните бели къщурки, накацали една след друга по зелените му, окичени с ароматни цветя хълмове.

Pixabay

Сигурно сте чували за него като за Острова на любовта и лимоните, Бижуто на Южна Италия, Любимото място на знаменитостите и всякакви подобни определения, които обаче без съмнение добре му подхождат. Защото именно това е островът, на който ни се иска да се отдадем с пълна сила и без никакви съжаления и колебания на всички наши капризи и трепети – без значение от какво естество.

Tрите гигантски скали Faraglioni, които са нещо като визитната картичка на Капри

 Tрите гигантски скали Faraglioni, които са нещо като визитната картичка на Капри
Pixabay

Лукс

А че Капри е луксозно място не е тайна.

Още с първата разходка в неговия център той ни потапя в бляскавата си естетика с предложения от къщите на Dolce & Gabbana, Bvlgari, Fendi и какви ли не още гиганти в модата.

Менютата на първокласните ресторантчета ни обещават, че завинаги ще запомним гастрономическите приключения, на които сме се отдали там, а сметката за лимонадата на стойност 20 евро ще запазим като сувенир. За да си спомняме, че Капри с безупречната си ласкателност, приканваща ни към изискан консуматизъм (ако е възможно такова словосъчетание), е място, на което истински разбираме значението на фразата Shut Up And Take My Money...

.

 .
istock

Отвъд всички дребнавости обаче истината е, че едва ли именно касовият бон ще се запечата в съзнанията ни като квинтиесентна картина на това какво представлява Капри. Вместо него ще гледате хубавия си загар от италианското слънце и с приятна носталгия ще се сещате за опияняващото ухание на лимони, за тукашните птичи песни, за палитрата от едемови цветове, морските бризове в косите си, наситени с аромата на тези цветя, и, разбира се – най-вкусните пица капричоза и салата капрезе! Като празник на сетивата ще искате да го гледате още, да го вдъхвате и да го вкусвате...

Слабост

Не случайно още в далечното минало островът е бил слабост на етруските, древните гърци и римляните.

Именно оттук и самият император Тиберий – първият „турист“ на острова, решава да управлява своите владения с писма, докато се радва на своя малък рай, обграден от тюркоазните води на Тиренското море. Бягайки от Древния Рим в търсене на спокойствие, той се влюбва в Капри от пръв поглед и през първи век сл.н.е. нарежда изграждането на 12 вили на острова, сред които и вила Джовис.

Вилата на Тиберий

 Вилата на Тиберий
capri.it

Това била неговата най-голяма и най-разкошна вила, покриваща площ от около 7000 квадратни метра и доминираща на върха на планината Тибериус. Гледката от северната страна обхваща по-голямата част от Неаполския залив, а на юг взорът ви ще обхване китния Капри.

А освен Тиберий знаем, че сред лимоновите горички тук муза са търсили още творци като Чайковски, Пабло Неруда и какви ли още не прочути исторически личности. А тази привързаност на важните персони към Капри се запазва и досега – днес при разходката си на улиците на двата града – Капри и Анакапри – без съмнение ще видите куп холивудски знаменитости. Известен факт е, че именно този остров е любим и на Дженифър Лопес, а съвсем наскоро Мария Бакалова реши да прекара почивката си тук.

Добър пиар на Капри е направила и майката природа, позиционирайки острова точно до Неапол, откъдето пристигаме на китното островче с ферибот. Контрастът с шарения трети по големина град и първи по престъпност и мръсотия в Италия веднага ни наляга. Заболява ни главата колко чисто, бяло-зелено и приказно е всичко наоколо.

Pixabay

Влакче

А приключението започва до броени минути – качваме се на т.нар. фуникуляра – сама по себе си забележителност, представляваща малко електрическо влакче, с което се стига от пристанището до сърцето на град Капри.

Главният площад, който днес носи името „Умберто I“, се счита за негов център и място за срещи още от Римската империя. Основният елемент тук е часовниковата кула, а съвсем недалеч е църквата „Санто Стефано“, построена през XVIII в. Близо до нея ще откриете и Музея на Капри, където можете да се запознаете по-добре с древната история на острова, разглеждайки открити в района предмети, датиращи от епохата на неолита.

Гледка от Градините на Август

 Гледка от Градините на Август
grandvoyageitaly

Разхождайки се и следвайки табелите, скоро пред вас ще се открие една от най-благоуханните забележителности тук – приказните и богати на хиляди растителни видове градини на Август, създадени всъщност от немски индустриалец, дошъл на острова да се лекува.

Тук, освен че главата ви ще се завърти от цветовете и ароматите на маслини, пинии, лимони и мандарини, кипариси, олеандри, рози и мимози, ще ахнете и пред невероятен панорамен изглед към лазурното море. Именно от тази точка се разкрива гледка към друга забележителност на острова – трите гигантски скали Faraglioni, които се извисяват на повече от 100 м височина в морето в непосредствена близост до брега.

Те са нещо като визитната картичка на Капри и съответно, както сами ще видите, това е задължително място за снимка на всеки турист.

586 м

Ако искате обаче още по-внушителна гледка и сте малко по-приключенски настроени, защо не се качите до Монте Соларо – най-високия връх на Капри – 586 метра надморска височина, наричан още ловеца на облаци заради мъглите, които го скриват сутрин…

От него се открива внушителна гледка не само към целия остров, но и към залива на Неапол, крайбрежието Амалфи, та чак до далечните чукари на планините на Калабрия. Чудите се из небесата ли се гмуркате, в морските облаци ли плувате – обзема ви странно усещане за всеобхватност. До горе може да се качите със седалков лифт, а на връщане да отидете до руините на замъка Барбароса.

Pixabay

Също от този връх се открива и другият град на острова – Анакапри, чието име, преведено от гръцки, означава “Капри, който е горе”. Ако сте в добра физическа форма, жегата ви понася и обичате дългите разходки, не е изключено да стигнете пеша от Капри до Анакапри. Пътят е доста стръмен, преходът трае около час, но пък обещава живописно приключение. Градът е заобиколен от лимонови горички, липсва напливът на масовия турист на Капри, а местните занаятчийски ателиета ви обещават да си намерите нещичко интересно за спомен.

Тук ще откриете и легендарната вила на шведския доктор Аксел Мунте, който решил да остане да живее на острова и построил дома си на мястото на разрушен параклис на сан Микеле. Сградата е великолепна, на няколко нива, с изцяло запазен интериор, богата на стенописи и статуи.

Синята пещера

 Синята пещера
livesalerno

По-впечатляващи са обаче градините около нея. В тях ще видите разкошни екземпляри от флората на Капри. От терасите се разкриват чудни гледки към пристанището Марина Гранде – “портала” към острова, а вътре ще откриете и някои доста изненадващи артефакти от отминали времена – саркофаг, останки от статуи и дори египетски сфинкс, за който местните твърдят, че изпълнява желания. Те са събирани от самия доктор Мунте и негови приятели.