0

Т я е неизменна част от руския фолклор - гърбава бабичка с крив нос, която кръжи в гората, седнала в чутура, и замита следите зад себе си с метла. Но зад отвратителната й външност се крият и черти, които са неприсъщи за един отрицателен персонаж. Злото не е чак толкова зло, дето се вика. А това означава, че Баба Яга е събирателен образ. Откъде идва тя и може ли да се смята, че летящата чутура е праобраз на космическите кораби?

Много хора смятат, че Баба Яга закусва с малки деца, за да е вечно млада, но това е малко преувеличено, ако се съди по спаружената й визия

 Много хора смятат, че Баба Яга закусва с малки деца, за да е вечно млада, но това е малко преувеличено, ако се съди по спаружената й визия
iSTOCK

Какво казва науката

Изследователят на руския фолклор А. Подяполски намира корените на Баба Яга чак в Индия. За обяснението на тези толкова неочаквани координати допринася преди всичко къщичката на кокоши крака, в която живее Баба Яга. Според него в такова жилище тя не би могла да преживее мразовитите руски зими.

Къщурката на Баба Яга не е подходяща за руските зими, по-скоро идва от Индия. Тя самата пък е като индийските наставници - при нея често се отбиват за мъдри съвети

 Къщурката на Баба Яга не е подходяща за руските зими, по-скоро идва от Индия. Тя самата пък е като индийските наставници - при нея често се отбиват за мъдри съвети
iSTOCK

Колкото и дърва да се набутат в печката, вятърът ще изстудява къщурката на Баба Яга. Следователно това жилище е дошло от друг климат - топъл и сух. Например от горите на Индия. Такъв дом няма да бъде наводнен, когато реките прииждат, защото е качен нависоко, а стопанката му няма да трака със зъби в лютите зимни дни и нощи.

Изследователят обръща внимание и на това, че в приказките за Баба Яга често разни хора идват за съвети, а тя никому не отказва, даже ако са съвършено непознати. „При кого ходят хората за съвет? - пита Подяполски. - Разбира се, при учител, наставник, мъдрец.” Ако действието се развива в Индия, то такива наставници уважително се наричат „баба”. Като чудотвореца Сай Баба.

Какво казва литературата 

Ето какво мисли за произхода на Баба Яга писателят Григорий Климов. В книгата си „Името им е легион”, издадена във всички европейски страни и превърнала се в бестселър, той засяга и произхода на тази руска старица. Според неговата версия се оказва, че Баба Яга от руските приказки е живяла не в Русия, а в Централна Африка.

Тя била кралица на племената от човекоядци яга, затова започнали да я наричат кралица Яга. По-късно се трансформирала в човекоядката Баба Яга.

Това се случило по следния начин:  През XVII век в Централна Африка заедно с португалските войски дошли мисионери капуцини. В района на басейна на река Конго се появила португалска колония от Ангола. В нея се намирало и малко туземно кралство, управлявано от смелия воин Нгола Мбанка. Заедно с него живяла любимата му сестра Нцинга. Но тя се полакомила за властта и отровила брат си, а себе си обявила за кралица.

Вместо амулет винаги си носела кокалче от него в чантата, откъдето дошла символиката за „кокаления крак”.

Двама от капуцините - брат Антонио де Гаета и брат Джовани де Монтекуго, написали цяла книга за кралица Яга, в която описват не само начина, по който тя е дошла на власт, но и християнството, което приела на стари години. Тази книга се озовала в Русия, а от разказа за африканската човекоядка се родила руската Баба Яга.

Извънземни

Съществува друга теория, според която в образа на Баба Яга има извънземен зародиш. Тя била същество от друга планета, изпратено на Земята с проучвателна цел. Затова се държи толкова странно и изглежда толкова различно от земляните.

Според руския изследовател Юрий Росциус дори необичайното превозно средство на Баба Яга - чутурата (тесен съд от издълбано дърво-б.ред), напомня на извънземните. Тя има същата цилиндрична форма като ракетата. А замитането на въздуха цели да се премахнат следите от реактивния двигател. Росциус отбелязва, че появата на бабата почти винаги се съпровожда от буря.

iSTOCK

Това според него би могло да е прякото въздействие на реактивната струя. Древните хора не можели да се досетят за това и така се родила легендата. Същата извънземна теория залага и на това, че няма как вътрешността на къщичката на Баба Яга да не е тясна и малка - тя чисто и просто напомня конструкцията на космически кораб.

От същата гледна точка се подхожда и към въпроса за уродливостта на Яга. Логично е тя да има значителни отклонения от земните канони на красотата. Добре известно е, че извънземните - така, както обикновено ги описват - са далеч от съвършенството със зеленикавата си кожа и опулените си очи.

Според Росциус дори човекоядството на Баба Яга е доказателство за извънземния й произход. Той допуска, че това всъщност е лабораторна дейност, която нашите предци просто не са можели да проумеят. Всъщност Баба Яга може да не е яла хора, а да е експериментирала с “човешкия материал”.

Торбалан

Тя е женският еквивалент на Торбалан. Също като него прибира в чувал непослушните деца и ги отнася нанякъде. На детското въображение е оставено да решава какво се случва впоследствие с тях. Според някои изследователи на загадъчния и демоничен образ Баба Яга е човекоядка, като предпочита да ръфа детската плът. И има много общо с вещиците, защото разчита детската кръв да я подмладява и поддържа активна.

Толкова ли е страшен дяволът, колкото го описват? Има ли реален праобраз, от който се ражда легендата? Или всичко си остава само в дебелите корици на приказките?

iSTOCK

Привържениците на версията за демоничния произход на Баба Яга предполагат, че тя е нещо като портиер, който стои в преддверието на ада или на портата на някакво друго измерение. В този аспект ключов момент се явява къщичката на кокоши крака (един или два броя).

Градинката около дома на Баба Яга като правило е „засята” с разпилени човешки кости, а на оградата има набучени черепи. Самите крака, върху които са закрепени основите, също са признак на разложение и са показател, че тя, както и къщичката й живеят едновременно в два свята - на живите и на мъртвите. Въжетата, с които тя овързва главния приказен герой пък, не са нищо друго освен връзките на съдбата.

Гроб

При появата на героя, традиционен момент, особено в руските приказки, е полегналата поза на зловещата старица. Тя е или на печката, или на лавица, която заема цялото помещение. Защо, след като Баба Яга никога не се описва като някаква великанска особа?

Излиза, че не тя е голяма, а помещението е малко. Баба Яга напомня на труп, който е в тесен гроб или в специална клетка, където полагат мъртъвците. Тоест тя е мъртвец. И не може да не разпознае натрапника - той мирише като човек. Темата за зловещата бабичка, полегнала на една кълка и запълнила стаята, е особено силно застъпена в руската митология. Както е известно, първите славяни са се заселили в централната част на Русия през Х-ХI век.

Дотогава там са живели племена от фино-угорската група, известни в научните среди под наименованието дяковци (от провинцията Дяково). Голямо количество останки от тези племена са намерени на територията на Московска, Тверска, Ярославска и други области.

Гробниците на дяковците били неголеми наземни дървени съоръжения, в които се полагали овъглените човешки кости (труповете се изгаряли). „Домовете на мъртвите” били разположени на ниски дървени стъпала. Не ви ли напомня това на прословутата къщурка на Баба Яга?