0

Любителите на бира и червени меса трябва драстично да ограничат приема им, ако са диагностицирани с подагра. Нещо повече, прекомерното приемане на кехлибарената напитка и някои мазни храни са в основата на появата на това заболяване, коментира д-р Виктор Василев пред „Здраве с Телеграф“.

Подаграта е често срещана сложна форма на артрит, която може да засегне всекиго. Състоянието се характеризира с остра болка, подуване и зачервяване на ставите, като най-често се засяга ставата в основата на палеца на крака. „Болезненият пристъп може да настъпи внезапно, като често се случва посреднощ и може дори да събуди човек. Болката е силна и се характеризира с парещо усещане в палеца“, обяснява д-р Василев. Пациенти се оплакват, че засегнатата става е топла, подута и често е толкова чувствителна, че дори допирът на чаршафа може да бъде нетърпим.

Физиология

Този артрит се получава, когато кристали ураст се акумулират в ставите, което причинява остро възпаление и болка. Тези кристали се формират, когато в кръвта са налични високи нива на пикочна киселина. Въпросната киселина се произвежда, когато тялото разгражда пурини. Те от своя страна се съдържат в различни видове храни като пържоли, дреболии и морски дарове. Някои напитки също завишават нивата на пурините, особено алкохолът (най-вече бирата) и подсладените сокове.

Принципно пикочната киселина се разтваря в кръвта и се отделя от организма чрез бъбреците и урината. Понякога тялото или произвежда прекалено много пикочна киселина, или бъбреците отделят прекалено малко от нея. Когато това се случи, пикочната киселина се натрупва и формира остри, подобни на иглички кристали урат в ставите или ограждащите ги тъкани, което предизвиква болката, подуването и отоците.

Бирата покачва нивото на пурини при мъжете значително. Препоръчително е да се спре или поне ограничи алкохолът, особено бирата. Трябва да се избягват пържените меса, особено колбаси, тъй като те са богати на много пурини. Препоръчително е протеинът да се набавя от нискомазнинни млечни продукти. Цялостно трябва човек да следи какво месо и какви риби консумира, тъй като по-мазните или тежки меса могат да причинят пристъп на подагра.

Рискове

„По-вероятно е развиването на подагра, когато човек има повече пикочна киселина в тялото си. Има редица фактори, които могат да повишат наличието на тази киселина, сред тях безспорно е и наднорменото тегло. Хората с такова произвеждат повече пикочна киселина и бъбреците им по-трудно успяват да я отделят от организма. Най-често начинът на хранене и теглото са свързани“, категоричен е д-р Василев. Изследванията показват, че някои заболявания също могат да повишат риска от подагра. Пример за такъв вид заболявания са високото кръвно налягане, както и хронични състояния като диабет, метаболитен синдром и болести на сърцето и бъбреците. Скорошните операции и травми също се асоциират с по-голям риск от развитие на пристъп на подагра.

Пристъпите на подагра могат да се появяват и отшумяват. Симптомите на заболяването се появяват често (най-вече нощем) и включват остра силна болка, дълготраен дискомфорт, възпаление и зачервяване и ограничен обхват на движение. Освен в палеца на крака болката може да се усети и в други стави, като най-често засегнати са глезените, коленете, лактите, китките и пръстите. Болката е с най-голям интензитет при първите 12 часа от пристъпа. След като отшуми най-силната болка, част от дискомфорта в ставите може да продължи с дни или седмици. По-нататъшните пристъпи могат да продължат по-дълго и да засегнат повече стави. Засегнатите стави са подути, зачервени, чувствителни и затоплени. Ако пристъпът на подаграта се влоши и задълбочи, може да се възпрепятства нормалното движение на ставите.

Диагноза

Консултацията със специалист е препоръчителна при рязка болка (особено в основата на палеца). Повечето специалисти биха успели да установят наличието на подагра чрез физически преглед и съпътстващи въпроси. В случай, когато това не е достатъчно, може да се направи тест, при който специалистът използва игла, за да изтегли течност от засегнатата става. Кристалите урат могат да се наблюдават под микроскоп. Лекарят може да предпише кръвен тест, за да измери нивата на пикочната киселина и креатинина. Кръвните тестове могат да бъдат подвеждащи, тъй като някои хора могат да имат високи нива на пикочна киселина в кръвта, но никога да не получат пристъп на подагра. Обратното също е валидно – човек може да има пристъп на подагра, но нивата на пикочна киселина да бъдат в норма. Рентгенова снимка на ставите може да бъде полезна, за да се отхвърлят други причини за възпалението.

„Това специфично заболяване се открива при настъпили усложнения в ставите. Тези пациенти най-често идват при нас, ортопедите, защото ги боли ставата. Ние диагностицираме заболяването и започваме първото лечение, което е насочено към потискане на острата криза. Впоследствие лечението е свързано със строга диета, която да контролира нивото на пикочната киселина. Ако това не е хванато навреме, увреждането от отлагане на пикочна киселина е много тежко за организма. Имали сме пациент, който не можеше да движи нито една става в организма си. Всичко беше деформирано и болезнено заради лошо проследявана и лекувана подагра“, коментира още д-р Виктор Василев от МЦ „Лозенец“.

Лечение

В зависимост от сериозността на заболяването специалистът може да предпише лекарства или да препоръча промяна в начина на хранене и въвеждането на полезни навици. При нужда от лекарства те трябва да бъдат съобразени със здравословното състояние на пациента. Както в период на пристъп, така и за намаляване на шанса от следващи такива се изписват нестероидни противовъзпалителни. Те включват и препарати без рецепта, но и по-силни противовъзпалителни с редица странични ефекти, като могат да предизвикат или влошат болки в стомаха, кървене и дори язва. В някои случаи се стига да употреба и на кортикостероиди, а при честа поява на пристъпи се предписват и лекарства, които да намалят риска от усложнения. Това важи при наличието на увреждания на ставата, тофи, хронични проблеми с бъбреците. В тези ситуации може да се предпишат лекарства, които да намалят нивата на пикочна киселина.

Важно е да се знае, че някои храни и напитки показват обещаващи резултати в лечението на подагра. Пиенето на кафе – както обикновено, така и безкофеиново, намалява нивата на пикочна киселина, но все още не е обяснен изцяло научният път, по който това се случва. Приемът на витамин C може да намали нивата на пикочна киселина в кръвта. Има научни изследвания, които показват, че черешите могат да намалят нивата на пикочна киселина, както и да повлияят на пристъпите на подагра. Някои сортове череши показват по-обещаващ ефект от други. Черешите мога да се приемат в суров вид, като сок, като екстракт, като всеки метод има различен интензитет на ефект спрямо количество. Билката златна пръчица също има редица ползи при намаляване нивата на пикочната киселина в организма. Традиционната медицина отдавна използва нейните лечебни свойства при борба с подаграта.

Внимавайте с някои лекарства

Хората с хронични заболявания трябва да имат предвид, че употребата на някои лекарства като тиазидни диуретици (често употребявани за лечение на хипертония) могат да завишат нивата на пикочна киселина. Същото се отнася и за лекарствата, които се предписват след органна трансплантация, но до пристъпи на подагра могат да доведат и ниски дози аспирин. Заболяването е свързано и със семейната здравна история. Ако роднина е страдал от подагра, то това значително повишава риска друг член на семейството да страда от заболяването в даден етап от живота си.

Много по-често е срещана при мъжете

Подаграта е много по-често срещана при мъжете, тъй като те имат значително по-високи нива на пикочна киселина от жените. Въпреки това след менопауза нивата при жените се доближават до тези на мъжете. Мъжете имат по-голяма вероятност да развият подагра в по-ранна възраст (между 30-50 години), докато при жените е по-вероятно да развият симптоми на подагра чак след менопаузата. Някои хора могат да изпитат пристъп на подагра само веднъж през живота си. Други – няколко пъти в годината. Лекарствата и промяната в начина на живот могат да предотвратят повторната поява на пристъпи, но ако състоянието се остави без лечение, ставата може да ерозира и да се увреди трайно.