0

П ознати са различни видове лак за нокти - традиционен, гел лак, хибриден, прахообразен, към всеки един от които може да имаме предпочитания по различни причини. Преди около 15 години производителите започнаха кампания, която изключи три определени съставки от лака за нокти (3-free), за чието неблагоприятно въздействие върху здравето има данни. Днес е особено популярен терминът „без пет“ (5-free). Отнася се за лакове, които не съдържат 5 компонента - формалдехид (алерген, потенциален канцероген), толуен, дибутил фталат, формалдехидна смола (алергени) и камфор (може да е токсичен, ако се консумира през устата). На пазара има и марки, чиито реклами подчертават отсъствието на повече вещества -  7-free или 10-free. Проучванията показват, че химикалите в лака за нокти могат да се абсорбират в тялото. Но точното количество на приема им и дали е достатъчно, за да има отрицателен ефект върху здравето, не е напълно установено.

Ефект

Гел лакът привлича вниманието на дамите с това, че е дълготраен и ефектен. Поставянето му обаче е свързано с излагане на UV светлина и може да увеличи риска от рак на кожата. Съветите за минимизирането му са нанасяне на слънцезащитен крем 20 минути преди облъчването или употреба на специални ръкавици, предоставящи достъп само до ноктите, както и по-рядкото му прилагане (напр. по специални поводи).   Процесът на премахването му може да увреди ноктите и е добре да се прави от професионалисти. Не бива да се бели и къса, за да не се отделят и слоеве от нокътната плочка заедно с него. Електрическото му полиране също трябва да се избягва.  При използване на традиционен лак се препоръчва поне седмица почивка на всеки два месеца.

Червило

Червилото е сред „най-добрите приятели на момичетата“, поради което учените и лекарите не го изпускат от погледа си. През октомври 2007 г. кампанията за безопасна козметика в САЩ съобщи, че е открила олово в малка селекция от червила на пазара. Последва бърза проверка от Администрацията по храни и лекарства (FDA), която докладва, че в повече от 99% от случаите количеството на този метал е било в безопасни граници (под 10 ppm).

Евентуалното наличие на тежки метали (олово, никел, живак и др.) в козметичните продукти е обект на сериозна загриженост и изследване. В миналото някои от тях (напр. живакът) са  влизали в кремове за изсветляване на кожата, други са атрактивни с това, че може да се използват като оцветители. Днес тежките метали попадат основно като замърсители в козметичните продукти. Администрацията по храните и лекарствата, Световната здравна организация и Европейският съюз издадоха ограничения за допустимото съдържание на тежки метали.

Специалистите проучват наличието на възможна зависимост между употребата на козметични продукти (например боя за коса) и развитие на рак от много години. Към момента няма категорични доказателства, че използването на козметични продукти, в това число личната употреба на боя за коса, е свързано с повишено предразположение към онкологично заболяване. През 2010 г. доклад на Международната агенция за изследване на рака (IARC) отбеляза, че някои от химикалите, на които са изложени професионалните фризьори, са „вероятно канцерогенни за хората“.

Данни

По данни на Националния институт за изследване на рака в САЩ (NIH) някои процедури за изправяне на косата включват формулировки, съдържащи формалдехид като активна съставка. Обект на проучване е и връзката между употреба на преса или релаксатор за коса и развитие на рак на гърдата.

През 70-те години на миналия век производителите промениха компонентите в боите за коса, за да премахнат от тях химикалите, за които вече беше установено, че може да крият опасност. Проучванията в тази област продължават и така трябва да бъде. Защото красотата е здраве, а здравето е най-голямата ценност за всеки от нас.  

Да не забравяме и широката употреба, която намират козметичните продукти - това автоматично ги превръща във важен фактор за общественото здраве. Достатъчно е да напомним, че според направени изчисления между 50% и 80% от жените в Европейския съюз, САЩ и Япония са използвали боя за коса.

Правилно съхранение

Тъй като се намираме в най-горещите месеци от годината, важно е да съхранявате правилно продуктите за грим и грижа за кожата. Това трябва да става на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Подходящи са чекмеджета, шкафове, а защо не и в хладилника, но в никакъв случай в банята. Излагането на слънце, високите температури и влажността може да повлияят неблагоприятно върху ефикасността на тези продукти, като променят формулата им (например чрез разцепване на молекули или окисление) и намаляват срока им на годност. През лятото е нужно да почистваме и дезинфекцираме по-често четките и останалите инструменти за разкрасяване.

И накрая, когато ни предстои преглед при дерматолог, не бива да забравяме да премахнем грима и лака, за да може да огледа кожата и ноктите ни. Правим същото и при постъпване в болнично заведение, особено при предстоящи оперативни интервенции –  видът на кожата и лигавиците дава ценна информация на лекарите за състоянието ни.