0

В същност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква - почна да размишлява той, като вървеше с наведена глава... Ям ги като прасе. Но да им не е пустото име такова! Тиква! Звучи някак просташко, дявол да го вземе! Глупешко, селендурско нещо! Ще кажат тоя и тоя яде тиква - махни го - човек без култура, простак, с една дума - свиня. Някога ще ида в село, само тикви да се отям! Далече от хората!

Вероятно разпознахте Душко Добродушков, героя на Елин Пелин. Оставете го да се срамува от селския си произход и не бъдете като него. Защото тиквата е един изключително полезен зеленчук. Но и ако я третирате като плод, не е грешка. Важното е да я консумирате. Ето защо:

1. Съдържа много витамин А

Или по-точно бета каротинът – растителен пигмент, който, попаднал в тялото, се превръща във витамин А. Именно бета каротинът придава характерния жълто-оранжев цвят на тиквата – същия като този на морковите или напр. прасковите.

Витамин А е основно вещество. Тялото ни не знае как да го произвежда само: то самото или каротеноидите за неговото производство идват само от храната. Ако по някаква причина в диетата няма достатъчно от този витамин, това има болезнено въздействие върху здравето: зрението се влошава, имунитетът рязко намалява, развитието и обновяването на различни органи и тъкани - от костите до мозъка - се забавя.

Тиквата, поради високото си съдържание на бета каротин, помага за предотвратяване на възможна хиповитаминоза. За да получите дневната нужда от витамин А, е достатъчно да изядете около 300 г тиква, независимо как е приготвена – настъргана, варена, печена.

2. Богата е и на други хранителни вещества

Освен внушителната доза витамин А тиквата съдържа много:

- протеини;

- въглехидрати, включително фибри, от голяма полза за здравословното храносмилане;

- витамини С, Е, В2 (рибофлавин);

- минерали (калий, мед, манган, желязо, магнезий, цинк).

В тиквата практически няма вредни наситени мазнини, холестерол и натрий (излишъкът от които причинява проблеми със сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, стомаха и други органи).

3. Подходяща е за диета

Пулпът от тиква е почти 94% вода. Това осигурява ниско съдържание на калории: след като изядете 100 г от този плодов зеленчук, ще получите само 20 калории. Повечето от тях обаче идват от въглехидрати, включително фибри. А фибрите имат едно полезно свойство: след като попаднат в стомашно-чревния тракт, те абсорбират влагата, увеличават се по размер и създават усещане за ситост за дълго време. Затова тиквата е идеална храна за тези, които искат да ограничат калориите и да отслабнат, без да изпитват глад.

4. С високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които предпазват клетките на тялото от увреждане на свободните радикали. Процесът на увреждане се нарича оксидативен стрес. Лекарите са склонни да го свързват с ускореното стареене, появата на хронични възпаления и клетъчни мутации, които водят до развитие на сърдечносъдови, ендокринни и мозъчни заболявания, както и рак.

Тиквата съдържа антиоксиданти алфа и бета каротин, бета криптоксантин и други, които помагат на тялото да устои на оксидативния стрес и неговите последствия.

Изобилието в тиквата на каротеноидите - веществата с антиокислителни свойства, укрепва имунната система. Те помагат в борбата с бактерии, вируси и гъбички, като по този начин предотвратяват появата на грип, алергии и настинки.

5. Може да укрепи сърдечносъдовата система

Този ефект се постига благодарение на вече споменатите калий, витамин С, фибри и антиоксиданти. Тези вещества са изключително важни за нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.

6. Поддържа нормалното зрение

Вече казахме, че плодът е богат на витамин А, който е необходим за поддържане здравето на очите. Но освен него тиквата съдържа и други важни за зрението вещества. Така тиквата е един от най-добрите източници на лутеин и зеаксантин. Изследванията показват, че те намаляват риска от очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация. Тъй като съдържа сериозни количества от каротеноидите лутеин и зеаксантин, тиквата също предпазва очите от ултравиолетовите лъчи, излъчвани от слънцето, и от синята светлина, излъчвана от компютри и мобилни телефони, описва част от предимствата й д-р Карла Леал.

7. Подобрява състоянието на кожата

Бета каротинът намалява вредата, причинена от ултравиолетовото лъчение върху кожата. Витамин С подпомага производството на колаген, най-важния градивен елемент на кожата, благодарение на който тя поддържа еластичността и бързо се възстановява от наранявания. Витамин А, лутеин, зеаксантин и други антиоксиданти забавят стареенето.

8. За профилактика на рак

Тъй като съдържа високо ниво на съединения с антиокислителни свойства като бета-каротин и витамин А тиквата участва в борбата с излишните свободни радикали в тялото. Така тя помага за предотвратяване на някои видове рак - на белите дробове, панкреаса, гърдата и простатата.

9. Срещу запек

Тиквата помага в борбата със запека, отново заради добрите количества неразтворими фибри. Увеличавайки обема на изпражненията, те стимулират естествените движения на червата.

10. Предотвратява високото кръвно

Тиквата, както вече казахме, съдържа калий. Той разширява артериите, улеснява кръвообращението и по този начин предотвратява високото кръвно. Калият също така благоприятства елиминирането на излишния натрий чрез урината и така спомага за контрола на кръвното.

На кого може да навреди

* Внимавайте с нея, ако приемате добавки с витамин А. Витамин А е от съществено значение, но когато има твърде много от него, той става токсичен и може да причини увреждане на черния дроб, увреждане на бъбреците и остеопороза. Невъзможно е да получите хипервитаминоза, като ядете тиква или други храни, тъй като тялото само регулира колко от веществото трябва да бъде взето от храната. Но приемането на синтетични хранителни добавки на фона на факта, че вече получавате достатъчно количество витамин А, всъщност може да причини неговия излишък.

* След ядене на тиква може да се получи зачервяване или обрив по кожата, подуване на корема, гадене и диария. Някои хора са алергични към нея. Може и вие да сте от тях.

* Може да ви навреди, ако приемате редовно определени лекарства, например такива на основата на литий. Тиквата има лек диуретичен ефект и това може да попречи на правилното усвояване и елиминиране на лекарствата от тялото.

* Проблем може да се появи, ако имате ниска стомашна киселинност или гастрит. Пулпът от тиква може допълнително да намали киселинността.

* Не се препоръчва и при хора с диабет. Тиквата е продукт с висок гликемичен индекс, консумацията й рязко повишава нивата на кръвната захар. Разбира се, има и точно обратно твърдение – то гласи, че заради количеството фибри тиквата съдейства за забавянето в процеса на усвояване на въглехидратите от храната, като насърчава баланса на кръвната захар. Така спомага за предотвратяване на инсулинова резистентност и диабет.