0

П енсионната система на Германия няма да бъде финансово жизнеспособна след пет години, ако не бъде реформирана. Това мнение застъпва Райнер Дюлгер, председател на Конфедерацията на германските работодатели, в интервю пред в. "Билд ам Зонтаг", предаде Си Ен Би Си.

Според Дюлгер германската икономика отслабва и социалната система е на "ръба на колапса".

През 2019 г. приходите от вноски в пенсионната система на Германия са представлявали около 10,1 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, но при запазване на настоящия модел се очаква делът им да достигне 12,2 на сто до 2070 г. Увеличението на германските пенсии, разглеждани като дял от БВП, би било едно от най-резките подобни изменения сред страните от Европейското икономическо пространство, показва доклад за застаряването на населението за 2021 г., публикуван от Европейската комисия.

Прогнози

По-голямо увеличение на процента от БВП, изразходван за пенсии след пет десетилетия, се очаква да имат Ирландия и Норвегия, (+2,6 п. п. за всяка), както и Нидерландия (+2,2 п.п.), припомня БТА.

Недостигът на работна ръка и застаряващото население допринасят за предизвикателствата, пред които е изправена германската пенсионна система. По думите на Дюлгер възрастта за пенсиониране трябва да бъде обвързана с очакваната продължителност на живота. Не трябва увеличаването на продължителността на живота да води до по-дълъг период на получаване на пенсионни доходи, добавя той.

Подобни мащабни реформи, каквито сега са необходими, не са били наблюдавани от обединението на Германската демократическа република и Федерална република Германия, твърди още председателят на Конфедерацията на германските работодатели. Тогава западногерманската пенсионна система е била разширена в Източна Германия, което е довело до финансови затруднения.

Предизвикателство

„Реформирането на системата за социална сигурност е също толкова предизвикателно, колкото и енергийният преход и без съмнение е също толкова важно за справедливостта между поколенията“, е заявил също Дюлгер, като е предложил пенсионната система да бъде включена в прогнозните данни за социалната политика на страната, за да се подчертае неотложността на ситуацията.

Въпреки призивите на експерти за предприемане на належащи мерки миналото лято, докато беше още финансов министър, германският канцлер Офал Шолц отхвърли призивите за повишаване на възрастта за пенсиониране от 67 на 68 години. Тогава той също каза, че "няма реална нужда" от увеличаване на възрастта за пенсиониране.

9 процента отгоре в Сърбия

Пенсиите на всички пенсионери в Сърбия ще бъдат увеличени с девет процента, като увеличените пенсии ще бъдат изплатени през декември, съобщи Танюг.

Това е първото увеличение на пенсиите след двете увеличения през ноември миналата година и януари, които възлизат общо на 20,8 на сто.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви по-рано, че пенсиите ще бъдат увеличени с девет процента от 1 ноември. Вучич каза, че на 1 януари ще има допълнително увеличение на пенсиите от 12,1 процента, които пенсионерите ще получат от 2 до 10 февруари. В Сърбия са регистрирани около 1,7 милиона пенсионери.

Таван от Е4932 в Гърция от 1 януари 2023 г.

Гръцкото Министерство на труда съобщи, че таванът на пенсиите ще бъде увеличен на 4932 евро от 1 януари 2023 г. спрямо сегашните 4608 евро, съобщи в. "Катимерини".

Максималната пенсия се определя от националната пенсия, която ще бъде по-висока с най-малко 7 процента от началото на следващата година.

Според Министерството на труда, което все още очаква окончателно решение, увеличението ще засегне 1 682 116 пенсионери (от общо 2,4 милиона пенсионери), независимо от типа пенсия, която получават.

На практика това означава, че 7-процентното увеличение ще повиши националната пенсия до 411 евро през 2023 г. от настоящите 384 евро в момента.

Максималната пенсия се равнява на 12 национални пенсии, така че при увеличаването на националната пенсия таванът също се покачва, отбелязва изданието.