1

Л етните слънчеви бани имат много предимства: ултравиолетовите лъчи повишават нивата на серотонин (хормона на щастието), насърчава производството на витамин D, подобрява имунитета. Освен това тенът е просто красив.

За да вземете само плюсовете от слънцето и да намалите минусите до нула, като например риска от слънчево изгаряне, преждевременно стареене или рак на кожата, трябва да правите слънчеви бани правилно.

1. Купете слънцезащитен крем

Това е първото и основно правило за здравословен тен. Лекарите, които не са фенове на загара, не се уморяват да повтарят: ултравиолетовите лъчи носят повече вреда, отколкото полза. Затова трябва да избягвате продължителното излагане на слънце.

Ако това не е вариант, важно е да защитите кожата поне от най-опасните ултравиолетови лъчи – UVB тип. Тези късовълнови лъчи се наричат още изгарящи: те съдържат много енергия, поради което причиняват зачервяване, слънчево изгаряне и рак.

Слънцезащитните продукти са предназначени в по-голямата си част да предпазват тялото от прекалено силното UVB лъчение. Не пренебрегвайте тази защита.

Продуктите с SPF не влияят на скоростта на придобиване на тен. Те само увеличават времето, което можете да прекарате на слънце, без да увредите кожата си.

За да подейства кремът, той трябва да бъде нанесен поне 20 минути преди излагане на слънце. Така слънцезащитният крем се абсорбира и надеждно защитава, включително по-дълбоките слоеве на кожата. Подновявайте крема на всеки два часа или на честотата, посочена на опаковката.

2. Бъдете готови да почернявате постепенно

Дори не се опитвайте да уловите всички слънчеви лъчи за един кратък уикенд. Едва ли ще станете „шоколадови“ за такъв период, но сериозно ще увеличите рисковете за здравето. Ето защо:

Меланинът – онзи тъмен пигмент, който придава на кожата шоколадов или бронзов оттенък – всъщност е инструмент, с който тялото ни се предпазва от убиващата го ултравиолетова радиация. Меланинът създава един вид защитна бариера около кожните клетки, която разпръсква опасните UVB лъчи.

Докато има малко меланин, клетките са беззащитни и лесно мутират под въздействието на UV. Слънчевото изгаряне, което хората със светла кожа печелят, е първият признак за увреждане на ДНК молекулите, изпълнено с ускорено стареене и даже с развитие на меланом. Затова се опитайте, от една страна, да натрупате меланин, дразнейки кожата със слънчева светлина. От друга страна, правете го така, че да не увредите клетките. В идеалния случай въвеждайте кожата в ултравиолетова светлина постепенно. През първия ден правете слънчеви бани 10-15 минути преди обяд и 15-20 минути след него. Всеки ден добавяйте към посоченото време 10 мин. Само не позволявайте на кожата да се зачерви. И не забравяйте слънцезащитен крем!

3. Подгответе кожата си за тена

За да улесните кожата да натрупва меланин, равномерно и постепенно да потъмнява, струва си да я почистите старателно от мръсотия и мъртви клетки.

Можете да използвате купен или домашен (например от инстантни овесени ядки, леко накиснати във вода) скраб за тяло или да се ограничите до масаж с ексфолираща ръкавица. Не се вманиачавайте. Достатъчно е да почиствате кожата по този начин веднъж на седмица и половина.

4. Не се печете по средата на деня

Принципът е прост: колкото повече пряка слънчева светлина попада върху кожата, толкова по-голяма доза ултравиолетова радиация получава. Според Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) максималната радиация достига Земята между 10:00 и 16:00 часа. Ако здравето на кожата и тялото като цяло е скъпо за вас, по-добре е да не се показвате на слънце в този времеви отрязък. Ако вече сте на плажа, опитайте се да намалите времето на престоя си, използвайте слънцезащитни продукти и покрийте тялото си с дрехи. И не забравяйте: най-безопасният тен се придобива преди 10:00 и след 16:00 часа.

5. Отивайки на плаж, пийте зелен чай

Възможно е да се защити кожата от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение не само отвън, но и отвътре. Има продукти, които помагат на кожата да устои на UV вредите. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти те спират процеса на разрушаване и клетъчна мутация. Ето какво ще ви помогне:

Риба, богата на омега-3 мастни киселини. Скумрия, херинга, риба тон, сьомга и така нататък. Можете също така да приемате омега-3 под формата на добавки.

Червени и оранжеви плодове и зеленчуци. Портокали, грейпфрути, кайсии, моркови, домати, червени и оранжеви чушки.

Черен шоколад.

Зеле. Обикновено, цветно, пекинско, броколи - всеки зеленчук от семейството на кръстоцветните.

Зеленина. Магданоз, босилек, градински чай, розмарин и тъмни листни зеленчуци като спанак.

Зелени и черни чайове.

Има и продукти, които напротив, увеличават рисковете от излагане на слънце. Например пълномасленото мляко, сиренето и киселото мляко е добре да се избягват, преди да отидете на плаж.

6. Знайте кога да спрете

Тенът се получава 2-3 часа след излагане на слънце. Следователно е безсмислено да се правят слънчеви бани цял ден. Лежането край басейна повече от 2-3 часа няма да ви направи по-загорели, а само ще увеличи риска от увреждане на кожата. Освен това има доказателства, че продължителното излагане на слънце не повишава, а напротив, намалява нивото на витамин D.

7. Хидратирайте кожата

Може да ви хареса шоколадовият цвят. Но тялото възприема излишъка от меланин в клетките като сигнал за увреждане на кожата и се стреми да отхвърли развалената „кожа“ възможно най-бързо. Най-горният слой загоряла кожа става по-сух, което улеснява тялото да ексфолира засегнатите клетки. За да не загубите преждевременно тена си, хидратирайте кожата си ежедневно и старателно и се опитайте да не използвате ексфолианти. Избягвайте активния масаж с кърпа.