0

К олебаете се дали да си вземете домашен любимец? Ето 10 причини, поради които определено трябва да го направите.

1. Настроение

Достатъчно е да наблюдавате всяко живо същество, дори риба в аквариум, за да се отървете от безпокойството. По това време в тялото наистина настъпват физиологични промени, които влияят на благосъстоянието и настроението. Нивото на кортизола, хормона, участващ в развитието на стресовите реакции, намалява, а нивото на серотонина, хормона на щастието, се повишава. Постепенно се успокоявате и физическото ви състояние се подобрява. Дори само мъркането на котката помага на хората. То предразполага човека да се отпусне и да се освободи от стреса. Котките произвеждат звук с честота от 16 до 44 Hz, който има терапевтичен ефект.

2. Кръвно налягане

Разбира се, нищо не отменя контрола на телесното тегло и физическата активност. Но има проучвания, които показват, че собствениците на домашни любимци са по-малко склонни да страдат от високо кръвно налягане и ускорен пулс.

3. Холестерол

Тези, които имат домашни любимци у дома, са по-малко склонни да страдат от висок холестерол, вероятно поради факта, че собствениците често водят по-активен начин на живот, а и в общи линии следят любимците им да не приемат нездравословна храна.

4. Сърце

Повече от 20 години изследвания показват, че собствениците на котки получават 20% по-малко инфаркти, а собствениците на кучета се възстановяват много по-добре от инфаркт. Смъртността след прекаран инфаркт е над три пъти по-ниска при стопаните на домашни любимци.

5. Депресия

Психолозите и психотерапевтите много често съветват хората, страдащи от депресия, да си вземат домашен любимец. Кучетата и котките са онези същества, които те обичат от все сърце и искрено, те са най-добрите слушатели на света, на които можеш да кажеш всичко, което ти е на душата. Освен това хората се чувстват по-добре, когато знаят, че някой има нужда от тяхната защита и грижа.

6. Енергия

За разлика от кучетата, които са „енергийни донори“, котките поглъщат отрицателната енергия от хората - тази, която сме натрупали през деня и тази, която излъчва „болният“ орган, когато е извън равновесие с тялото. Това се проявява, когато котката се докосне или легне върху болното място (именно там е концентрирана отрицателната енергия), или просто застане до някой, който страда от депресия или стрес. Казано по друг начин, котките усещат всеки "пропуск" или "дефект" в нашето енергийно поле и се стремят да го възстановят.

7. Активност

Собствениците на кучета знаят, че разходките два пъти на ден са задължителни, а ежедневната половинчасова разходка (15 минути сутрин и толкова вечер) е минималната физическа активност, от която се нуждае всеки човек независимо от възрастта.

8. Комуникация

Един от най-важните компоненти на психологическото здраве е комуникацията. Хората имат нужда от това. Смята се, че ако човек не е завързал нито едно ново запознанство в продължение на три месеца (на работа, в магазин, в парк – където и да е), той изпада в депресия.

Собствениците на кучета нямат такъв проблем, тъй като винаги има възможност да се заговорят с някоя сродна душа в интернет групите или навън. Дори и да сте срамежлив човек, вашето куче винаги ще се опита да се подуши и сприятели с друго четириного, а вие в същото време ще размените няколко думи със собственика.

9. Алергия

Последните проучвания показват, че в семейства, където има кучета и котки, децата са по-малко склонни да страдат от алергии. Учените обясняват тези показатели с прехвърлянето на животинска микрофлора върху бебета. Близкият контакт изглежда действа като ваксинация и в резултат на това укрепва чревната микрофлора, подобрява имунитета и намалява развитието на хранителни алергии. Същото може да се каже и за децата, които живеят на село и контактуват с домашни животни.

10. Топлина

Нормалната телесна температурата на котката е между 38-39°С. Когато се разположи върху стопанина, тя му действа затоплящо, успокояващо и противовъзпалително.