0

О бичате ли да се застоявате в кухнята? Смятате ли уханията на подправките за вълшебство? Значи сте на косъм от това да разлистите тази книга.

Разбира се, можете да се оправдаете, че го правите заради децата или внуците. Но нека си намигнем съучастнически – тази книга ще е точно толкова интересна за вас, колкото и за тях. Затова да отхлупим калпака (аз вече го правя!), за да вдишаме от приказния свят на Иван Раденков.

Книгата е с дългото име „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“ (вкусно, нали?!). И е с логото на издателство „Ентусиаст”.

Истинската поезия е хранителна. Е, няма да нахраните душата си със стихоплетството на поета Пане Кашкавале:

На пазара във Багетия веднъж видях

хлебче да продават със сусам.

И тогава аз направо онемях:

бяха вътре мушнали салам.

А в Лебервурстия пък на едно юначе,

което бе дори кърмаче,

майка даваше парче бекон,

при това голямо, сякаш бе от слон!

Най обичам в Патладжания

аз обаче да се храня:

в ресторант да хапваме лазаня,

туй е страшно вкусна мания!

Но пък при такъв стих вече сте претършували долапа, защото и най-злоядото дете може да гризе домашна филия, докато му четете тези вкусни истории. Както казва Раденков: „Във всяка кухня, била тя голяма или малка, ресторантска или домашна, се случват истински вълшебства. Наричаме ги „кулинария“, или просто „готвене“. Резултатът от тези вълшебства са издутите кореми, доволните физиономии и прекрасните

разговори край масата”.

Има и компас, който ще ориентира читателите (и слушателите) – „точно когато коремът ти изкъркори три пъти в хармонията на родопска тригласна песен в ла мажор, свали платната; завий към Стария континент; и хоп – ще се натъкнеш на скрит от погледите, неизследван, нов за откривателите континент. Той е неголям, но не е и малък. Не е описан в стандартните географски карти, но пък ако картите имаха миризма, тази част от картата щеше да ухае на нещо средно между магазин за плодове и зеленчуци, пекарна и дъхави горски плодове. Защо пък да ухае? Защото континентът бе населяван именно от храни, но не в чинии и в хладилници, а от храни, яздещи коне, дуелиращи се с шпа-

ги, пеещи, рисуващи, обичащи... въобще живи”.

Ако вече сте се озовали на континента с царствата Патладжания, Лебервурстия и земите на хан Тахан, значи сте на точното място. За останалото има грижата Иван Раденков, който е детски писател, откакто е баща (2012 г.). Двамата му сина го карат ежедневно да изживява второ детство, в което заедно правят бели и създават истории. Всяко тяхно приключение е вдъхновение за нови разкази с картинки, а понякога и музика. Защотo Иван е и музикант и в неговите книжки често четем текстове на песни, а в приложени дискове чуваме музика с китари и барабани, която децата обичат и харесват. Разбира се, може да се наложи да убеждавате малчуганите, че принцеса Принцеса не е това, което сте свикнали да им поднасяте в чинията и няма да изядат някоя основна героиня. Но пък това е то творческо четене – имате възможност да доразвиете историята с помощта на децата, които винаги ни изненадват с богатото си въображение и фантазия.