0

В първите години на прехода, наричани още мутренските времена, няколко големи босове движат основните групировки, но постепенно част от тях са убити. Лошите момчета, които са оставени известно време от властта да движат наркоканалите, контрабандата на оръжия и крадени коли, трудно доживяват 40-годишна възраст. Те обаче бързат да живеят богато, свободно и нагло.

Но и на това му идва краят. Като по сигнал гущерът започва да реже опашката си, надявайки се да му израсне нова, както е в природата. Там това е възможно поради особеностите на гръбначния мозък на гущерите. В симбиозата между алчни политици, хора от службите и подземния свят обаче това не се получава - гръбначният мозък е друг.

Тогава започва насъскване на лошите момчета да влизат в конфликти и конкуренция, което води до убийства. Започва и т.нар. „осветляване“ - на обществото се посочва самоличността на важни фигури в подземния свят, от това те стават неудобни вече в своите среди и следва ликвидирането им.

След като години наред малцина знаят кой е и как изглежда митичният бос на контрабандата Константин Димитров - Косьо Самоковеца, след мутренски бой и шумното му задържане вече се знае дори как изглежда. Не след дълго, през декември 2003 г. той е убит в Амстердам.

Според МВР негов наследник в наркобизнеса става Антон Милтенов - Клюна.

Осветен

Полицията все по-често започва да сочи 31-годишния Антон Милтенов за един от най-големите наркобосове в страната, но на практика той не успява да стигне до върховете в подземния свят. Според анализатори не му достигат сили, а и време да стане новия Самоковеца.

Въпреки бурното си криминално минало Клюна е друг калибър. В края на 90-те години Милтенов е част от групировката СИК. Предполага се, че е подчинен на Димитър Вучев - Демби, който тогава работи за наркобоса Поли Пантев и отговаря за важни зони като „Емил Марков“, „Лагера“, „Стрелбище“ и „Лозенец“.

През есента на 2001 г. е обявен за общодържавно издирване заради убийството на Леонид Фотев - Льонята Джуджето. Клюна е издирван и като поръчител на покушението срещу Илиян Версанов на 16 август 2002 г. в столичния кв.“Белите брези”.

На 28 юни 2002 г. Милтенов е прострелян в корема от снайперист в къщата си в столичния кв. "Княжево", но оцелява след продължително лечение в болница. Килърът се крие в гората и изчаква Клюна да излезе на балкона на къщата.

На 7 ноември 2003 г. Милтенов се замесва в побоя в столичната дискотека „Ескейп“. Тогава в сблъсък влизат хората на Клюна и на Красимир Маринов - Големия Маргин, а в заведението по същото време се намират Самоковеца, Дмитрий Минев - Димата Руснака и Йордан Гиздов.

На 17 януари 2004 г. стрелец опитва да убие Клюна за втори път, този път с гранатомет. Килърът се спотайва в изоставения ресторант „Феята“ в локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ в София. Той има информация, че мерцедесът на Милтенов ще мине оттам. И Клюна наистина се появява, отивайки на купон за именния си ден. Когато колата намалява на завоя, стрелецът се изправя и гърми с гранатомет по нея. Снарядът обаче удря дърво до близкия блок.

На 27 юли 2004 г. в двора му е хвърлена граната. В жк „Люлин“ пък стрелят по брат му Камен и го раняват в ръката.

Милтенов е арестуван пет пъти за наркодилърство и разследван за атентати. През март 2005 г. Софийският градски съд дава ход на делото срещу него за открити предишното лято наркотици в дома му в кв. Княжево. Два месеца преди убийството е освободен с мярка „подписка“ от съда.

Убийството

На 30 юли 2005 г. Клюна и двама негови съдружници - Иван Тодоров - Призрака и Николай Добрев - Цайса, са в сладоледена къща „Джимис“ на кръстовището между улиците „Ангел Кънчев“ и „Солунска“ в центъра на София. Часът е 21,30 ч. и има много хора в заведението. Двама мъже вървят пеш по ул. „Ангел Кънчев“ и се клатят като пияни. Влизат в сладоледената къща и приближават масата на Клюна. Изведнъж вадят пистолети и започват да стрелят от упор в тримата мъже. Секунди по-късно излизат и бягат по посока бул. „Витоша“. Там ги чака бял „Опел Вектра“, с който изчезват в неизвестна посока. Часове по-късно колата е открита опожарена под моста на столичния кв. „Захарна фабрика“. Автомобилът е принадлежал на убийците, съобщава пред БНР главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По думите му фактът, че те са се опитали толкова внимателно да прикрият следите си, сочи, че са известни на полицията.

Обяснения

„В българския престъпен свят няма изградена йерархична вертикална структура и това е проблемът - има много вождове“, коментира ген. Борисов. Такива от нивото на Клюна са поне 10-15, а още 30-40 има на по-ниските нива. Тези структури обаче винаги могат да бъдат активирани и да “скочат” на по-горната структура, пояснява Борисов.

Директорът на СДВР ген. Румен Стоянов съобщава, че се работи по повече от две версии за тройното убийство, свързани с наркодилърство.

Градският прокурор Бойко Найденов изразява възмущение, че на територията на една европейска столица се извършват подобни показни убийства, пред очите на хора и деца. Той дори съобщава, че има информация за вероятния брой на извършителите и за техните имена.

Студено досие

Милтенов до последно отрича всякаква връзка със Самоковеца, наркопазара в София и контрабандата. От полицията са категорични, че убийството е дело на вътрешен човек, но не успяват да разкрият престъплението. Неясно остава защо около Клюна в сладоледената къща не е имало гардове. Убийците са знаели това и са го използвали. Те са имали информация кога Милтенов ще дойде в заведението, той е бил следен от къщата му в Княжево до центъра на София.

Основната версия на МВР е, че Милтенов е елиминиран от наркопазара, защото вече е „осветлен“ и няма как да се работи с него. Второстепенната е убийство заради борба между кланове за контрол над наркотиците в столицата и страната. Година след разстрела в „Джимис“ разследването за смъртта на Клюна е спряно. Така е и до днес.