0

В това вълче време на скъпотия и безбожна инфлация радиото си остава райски остров за безсребрено ползване. Освен безплатен достъп до новини, музика и спорт то се отличава и със своята мобилност. С него човек има верен другар в планината, докато e на почивка (или за риба), на полето и строежа, където работата сякаш става по-лека, когато мозъкът е зает с шлагери и новости от България и света. В следващите редове ви предлагаме някои подходящи за сезона класически радиоапарати, както преносими, така и стационарни – идеални за под асмата в двора.

Лидер

„Панасоник Ар Еф 2400 Де“ (Panasonic RF-2400D) е едно от достъпните и качествени радия, което може да се открие у нас. За цената си около 60 лева японецът предлага изненадващо силен звук с минимално изкривяване, като тук аплодисментите са за качеството на 10 см високоговорител. Другият коз на самурая е, че има дигитален тунер. Той заковава станциите дори вече ползвателят да е на възраст и ръката му да трепери. Недостатък е, че понякога при включване и изключване станцията може и да я избягала, казано на жаргон. Поне за такъв проблем съобщават някои потребители. Други пък казват, че нямат този проблем – така че може и да е от излъчването. Като цяло уредът предлага изключително съотношение между цена и качество. Така че ако ви трябва радио, което да лови AM и FM станции при почти всички обстоятелства и метеорологични условия, то приемникът покрива тези изисквания. А и той лесно може да се превърне от настолен в преносим, тъй като наред с ниското си тегло има възможност за работа на батерии.

Този модел на „Панасоник“ има и малко по-скъп вариант (Panasonic RF-3500E9-K) , който лови повече вълни не само ултракъсите (УКВ) по-известни днес като FM, и т. нар. амплитудна модулация (АМ), но и дълги (LW) и къси (SW) .

Надежден

Срещу 100 лева се търгува радиото „Сони Ай Си Еф-506“ (Sony ICF-506). За него определено може да се каже, че е едно от най-надеждните и качествени на пазара в момента. Облият му изчистен дизайн също лови окото. Устройството разполага с вграден аналогов тунер, за да превключвате между AM/FM радиостанции. Потребители докладват в интернет форуми за доста качествен звук, идващ от монофоничния говорител. Изборът е безжично ползване с три батерии AA или да включите кабела от адаптера към мрежата от 220 волта. Корпусът има вградена дръжка за носене, с която лесно може да хванете гората.

Минимализъм

Понякога човек се нуждае от наистина малко радио, което да хвърли в чантата си и просто да забрави, че е там. Такъв е минималистичният „Аиуа Ар Ес-44“ (AIWA RS-44). Той лесно влиза в джоба, има прекрасно разграфена скала и висока чувствителност за радиовълните благодарение на функцията за потискане на фоновия шум. За да не го изпуснете към корпуса има ремък за ръка. Бонус е, че срещу цената му от около 40 лева, получавате две батерии, красив калъф и фирмени слушалки, предлагащи доста приличен звук. Като цяло най-качествените сред най-малките радия се познават по силния си тунер и икономията на батериите.

Бижу

В раздела на преносимите хай-тек бижута попада и Sony ICF-P26 (за около 55 лв). Това радио тип транзисторче е чудесно за излети в планината. В зони с по-лек радиосигнал ще се поизпоти, но все пак ще хване станцията. От другата страна на везната е надеждната електроника и икономичната работа, която е от значение, тъй като приемникът е само на батерии. Няколко потребители в САЩ споделят, че са го купили в случай на токови удари покрай пролетните бурии, но скоро са започнали да го ползват вместо настолното си радио вкъщи, което е добър атестат за приемника.

21 век

„Филипс АЕ 2160“ (PHILIPS AE2160) е сред добрите ловци на станции. Той има приятен външен вид, с който старото радио определено влиза в 21-вия век. Вписва се в съвременните изисквания с чудесния си тунер, който лови малко бавно, но, пък сигурно станциите в два диапазона FM и MW (средни вълни). Има стабилна телескопична антена. Моделът предлага възможност за работа към елмрежата и с батерии. Според данните на производителя при втория вариант радиото предлага до 300 часа работа. Една екстра рядко срещана при конкуренцията е, че моделът си има жак за слушалки, от където звукът не е моно, а стерео.

Ретро дизайнът излиза скъпо

Скорошна класация на в. „Ню Йорк Таймс“ обяви за един от най-добрите радиоприемници - модела на „Санджен“ (Sangean) -WR-11.Той се отличава с красив ретро-дизайн и прост контрол, с който и децата биха се справили. Притежава само копче за силата на звука, въртящ се селектор за FM/AM обхвата и голям и плавно работещ бутон за настройка на станциите под голяма хоризонтална скала с честотите. Зелена светлина сигнализира, когато сте напипали по-слаба станция.

Към това можем да добавим ясното и динамично качество на звука, и ретро дървената кутия, проектирана да вади страхотен звук въпреки малкия високоговорител. В крайна сметка се е получил един красив продукт, влизащ в графа мебели. Цената е по-висока (около 300 лева) и е само за ценители. От друга страна, тя е три пъти по-ниска от по-известни конкуренти в премиум дизайна, като „Комо Аудио Соло“ ( Como Audio Solo).

Сред екстрите на радиоприемника са са допълнителен аудио вход за свързване с телефон, изход за запис и жак за слушалки.