0

К оледната елха махаме на Ивановден. По стара традиция на празника от дръвчето се свалят украсата и лампичките. Преди да го приберем обаче, то трябва да мине под душа. Така изкуствената елха няма да се превърне в свърталище на алергени и микроби. Учените предупреждават, че изкуствените дръвчета пък  могат да причинят проблеми, особено ако не са опаковани правилно и са натрупали прах и спори на мухъл по време на съхранение си.

Дори естественото дръвче не бива да седи дълго у дома след празниците. Причината е така нареченият синдром на колендата елха. Изследване показва, че на нея има над 50 различни вида плесени по дърветата. Някои от тях са алергени. Те могат да провокират реакция под формата на кашлица, хрипове, хрема, дерматит и проблеми с дишането, обяснява алергологът и имунологът  Кара Уада от щатския университет в Охайо. Освен това дървото може да отдели  сок, който причинява сериозен обрив. Всъщност синдромът на коледното дърво е комплекс от алергични реакции, причинени от сок, плесен и прашец от новогодишните иглолистни дървета, обяснява специалистът. Според Агенцията за опазване на околната среда американците прекарват средно приблизително 90% от деня си на закрито, където концентрациите на някои замърсители могат да бъдат 2 до 5 пъти по-високи от въздуха, който дишаме на открито. Тези условия се влошават по време на празниците, тъй като добавяме дървета, декорации и свещи около домовете си, които могат да бъдат вредни за хората с алергии, астма или други респираторни проблеми. Изследователи от Щатския университет в Ню Йорк също така установиха, че 70% от плесените, открити в живите дървета, могат да предизвикат тежки астматични пристъпи, умора и да доведат до проблеми със синусите.

Евтината коледна украса също може да изложи здравето ни на риск. Част от играчките могат да съдържат олово, което попадайки в тялото, да доведе до здравословни проблеми. Затова заложете на стъклени или дървени украшения за празниците. Според д-р Кен Спейт, дори и да имате по-стари играчки, ще ви е трудно да разберете точния им състав, защото отдавна сте изхвърлили упътването им. Лекарят цитира проучване от 2014 г., което установява, че 13% от сезонните празнични декорации, продавани в две големи търговски вериги в САЩ, съдържат нива на олово, които надвишават прага, считан за безопасен за детските играчки. Въпреки че не са предназначени за деца, а по-скоро за възрастни, които ги използват за украса, те лесно могат да попаднат в ръцете на малчуганите. „Оловото все още се използва в редица производствени процеси.Още повече при артикулите, произведени извън САЩ, където стандартите обикновено не винаги се спазват... ", обяснява Спейт пред Helathline и предупреждава повечето хора да подбират внимателно украсата и следят за страна на произход.

Фойерверките стресират децата с аутизъм

Шумните гърмежи по празниците са изключително стресиращи за децата с аутизъм, предупреждават специалистите. Травмата при тези малчугани остава поне за седмица-две. Много пъти фойерверките са непредвидими, затова обяснете на детето си, че ще изгърмяват на произволни интервали. Когато знаете, че ще има заря, подгответе малчугана предварително за събитието. То ще бъде по-подготвено, ако разбира причината за него и знае кога ще се случи. Може да решите да покажете на детето си заря без гърмежите и експлозиите на големи фойерверки. Гледането на фойерверки на запис, също може да помогне. Зарята може да бъде много шумна дори за възрастните, така че ще е разумно да дадете на детето тапи за уши, за да се намали шумът около тях.

Бум на изгубени любимци след Нова година

Бум на изгубени любимци се очаква след Нова година. Пикът на изгубените домашни любимци е заради стреса, който предизвикват фойерверките и пиратките. Всяко куче и котка  може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. Признаците, по които можете да разпознаете тревожната реакция на животните са учестеното дишане, загуба на ориентация и повишено слюноотделяне.  При разходка в дните около Коледа и Нова година се препоръчва животните да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика поради риск от изгубване на домашните любимци. “Бездомните животни също са изложени на риск, могат да проявят нетипично за тях поведение и подплашени от силния пукот да попаднат в опасност, да излязат на пътното платно, където да загубят живота си или да станат предпоставка за произшествие. Стресът, който животните преживяват може да отключи трайни психични проблеми”, обяснява д-р Надeжда Мечева, ръководител на клиниката за бездомни животни към Четири лапи.