0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и сега.

Супа от пресни зеленчуци

Вземаме половин прясна зелка, 2 глави кромид лук, 1 червен домат, 2 чушки, един морков, масло, сол и пипер.

Нарязваме на дребно зелката, моркова и чушката, а домата и 1 глава лук по на едро. Слагаме всичко да ври, като посоляваме. Когато зеленчуците омекнат, отделяме внимателно лука и домата и ги пресоваме през цедка в супата, за да отделим ципите им. Отделно запържваме в 2 лъжици масло или олио, 1 глава ситно нарязан лук, прибавяме и малко брашно, за да се зачерви и то. Дръпваме от огъня, прибавяме по половин лъжичка черен и червен пипер, разреждаме запръжката, изсипваме в супата и оставяме да поври още 5-10 минути. Поднасяме застроена с яйце и кисело мляко. Когато е постна, не застройваме.

Постен борш

Запържваме 2 глави ситно нарязан лук в 2-3 супени лъжици олио (може и прясно масло). Зачервяваме с червен пипер и малко доматен сос и разреждаме запръжката със 7-8 чаши вода. Щом възври, пускаме нарязан много на дребно следните зеленчуци: четвърт кисела зелка, глава и половина целина, 1-2 моркова, коренче магданоз, пащърнак и 2-3 картофа. Оставяме борша да ври, докато се сварят добре зеленчуците. В случай че водата поизври, доливаме още, но вряла. Поднасяме борша подкиселен с лимонов сок или оцет и поръсен с черен пипер. Който обича застройва - с 1-2 яйца и половин чашка кисело мляко.