0

К омбинацията от няколко лекарства е ефективна в борбата с COVID. Това твърди председателят на Общото събрание на Медицинския университет-София и ръководител на секция "Биохимия" в Катедрата по химия и биохимия на Медицинския факултет на МУ-София акад. Ваньо Митев.

„Сигурен съм, че инхалациите вършат чудеса и затова от година и половина говоря за бромхексина. Ако той се взема продължително време - месец или два, организмът се насища и тогава, когато човек се сблъска с вируса, или го изкарва много леко, или не боледува. Знам много такива случаи. Мои колеги ректори са се лекували по този начин. Препаратът трябва да се приложи инхалаторно“, подчерта академик Митев в предаването „Студио Хъ“ на 7/8 TV. Според него другото важно лекарство в борбата с вируса е колхицинът. За ефекта му върху вируса са проведени множество изследвания. Медикаментът по принцип се прилага за лечение на подагра. Лекарят прегледал над 30 клинични проучвания, където се давали по 1 милиграм от лекарството. „Колхицинът при други заболявания го дават в много по-големи дози и няма никакви проблеми. Ако това лекарство се вземе амбулаторно в началото на заболяването, заедно с инхалациите на бромхексин, ще има много добър ефект“, отбелязва академик Митев.

За колхицина са проведени две огромни клинични проучвания. Едно от тях е канадско и показва, че когато се приложи амбулаторно, лекарството има ефект. В израелското проучване пък са включени над 6000 души. Медикаментът има потенциал да намали риска от смърт от Covid-19 с до 50%, показва проучването на експерти от Еврейския университет в Йерусалим. Според тях тези изводи са важни, защото лекарството е евтино и е достатъчна дозата от 0,5 мг на ден. Английското изследване, осъществено от Оксфордския университет, пък показало, че за болнично лечение колхицинът няма ефект, но при 1 милиграма от лекарството. „В Александровска болница от година и половина го дават по схема като поддържаща доза от 2 милиграма, което ще рече четири хапчета“, обясни академикът. При боледуване от коронавирус е добре да се приложат и още няколко лекарства, обяснява лекарят. Едно от тях е фамотидин, който се дава на хората, които страдат от гастро-езофагеална рефлуксна болест. Той е прилаган и при лечението на бившия президент на Америка Доналд Тръмп.

Кверцетинът пък е един биофлавоноид, който го има навсякъде в природата. Съдържа се най-много в люспите на чесъна и лука. На пазара сега има биокварецетин, който е опакован в липидна обвивка и може да мине през мембраните. Той се усвоява 50 пъти по-лесно от другите видове на пазара. Към терапията на болните трябва да се добави още антисъсирващо лекарство, аналгетик и препарат против киселини и цинк. За профилактика на заболяването академикът препоръчва да се приема бромхексин, но на таблетки, кверцетин, цинк, витамин D и магнезий. Добре е да се вземат продукти като авокадо, лимони, портокали и банани.

freepik.com

Яжте извара за здраво сърце

Всекидневната консумация на мазна извара намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Това разкриха диетологът д-р Михаил Гинзбург и рехабилитаторът Сергей Агапкин в ефира на телевизионния канал „Россия 1“. "Млечните мазнини съдържат малко количество пентадецилова киселина - колкото повече е тя в кръвта, толкова по-нисък е индексът на телесната маса и по-високо е съдържанието на добрия холестерол", обясняват лекарите. Млечните продукти са богати и на метионин - аминокиселина, която регулира метаболизма на мазнините и подобрява възстановяването на съдовата стена. Освен това изварата с масленост от 5 до 18 процента е богата на витамини, особено на витамини А и D, които са отговорни за усвояването на калция. Въпреки това е добре да се консумират не повече от 150-200 грама дневно.