0

В средата на месец април Украйна съобщи, че е потопила руския крайцер „Москва“ - флагмана на Черноморския флот на Руската федерация. Наскоро се появиха сведения в религиозни форуми, че ракетният крайцер наред със страховитите си ракети е носил автентично парче от Светия Кръст.

Змийския остров

Инцидентът се случи край малкия Змийски остров в Черно море, станал символ на украинската съпротива срещу руската инвазия. Този остров е стратегически в битката за контрол над Черно море и устието на Дунав. Москва и до днес мълчи за реалния брой на загиналите моряци на борда на „Москва“ и по стара своя традиция отрича да има жертви. Братушките също така твърдят, че корабът не е бил ударен от украинска ракета, а причина за трагедията е пожар на борда.

Още от времето на Руско-японската война (1904-1905) има традиция на борда на крайцерите да има параклиси. Именно такъв е имало и на борда на „Москва“ - с дължина 186 метра и ширина над 20 метра. Така наред със страховитите ракети Вулкан той е носил и безценна светиня -парче от кръста, на който е бил разпнат Божият син Иисус Христос.

„През 2020 г. беше решено християнската реликва да бъде пренесена на кораба „Москва“, потвърди наскоро пред информационната агенция ТАСС Сергий Халюта, протойерей на Севастополския окръг на Руската православна църква.

Царица Елена

Истинският кръст, на който е разпнат Иисус Христос, се предполага, че е намерен от майката на римския император Константин - императрица Елена. След това фрагменти от кръста през вековете са били рязани и разпръснати между различните християнски църкви по света. Халюта подчертава, че парчетата от Светия кръст са много редки и имат голямо религиозно значение за всички християнски деноминации.

През вековете тази реликва е принадлежала на католически храм, но в един момент попада в ръцете на анонимни покровители на изкуствата. „Тяхната воля е била да изпратят реликвата на Черноморския флот“, разказа още свещеникът пред ТАСС, цитиран и от „Джерусалим Поуст“.

Моряците се молили пред реликвата

Крайцерът "Москва" е имал бордов параклис, в който се извършвали служби всеки ден от корабен свещеник. Фрагментът на истинския кръст е бил вграден в метално разпятие от XIX век, което от своя страна е съхранявано в пищен реликварий. Пред него моряците се покланяли преди битка за кураж, а в случай на внезапна смърт Бог да прояви милост към душите им.

Корабът участва в превземането на стратегическия Змийски остров, но два месеца по-късно е ударен от две противокорабни ракети Нептун. Твърди се, че екипажът е евакуиран, но не се съобщава дали светата реликва също е била спасена, или е потънала на дъното на Черно море заедно с „Москва“, изгубена завинаги.