0

П овече от година столичанката Анастасия Димитрова очаква пунктът за продажба на превозни документи в район „Красна поляна“ в София, поставен на спирка „Вардар“, да заработи и жителите на квартала да могат да си купуват билети и карти за градския транспорт и да бъдат редовни при пътуване с него.

Павилионът, поставен на спирката през ноември 2020 г., още не е свързан към електрическата мрежа и не продава превозни документи. Мястото и самият пункт са вече поодраскани и замърсени.

„Нов пункт в район „Красна поляна" на една от най-натоварените спирки „Вардар“ ще позволи на Центъра за градска мобилност да предложи по-добра услуга на своите клиенти“, написаха от столичното дружество в отговор на запитване на „Телеграф“ за одисеята с пункта. „Имаме уверенията, че това ще се случи възможно най-скоро“, твърдят от ЦГМ.

На 14 май 2021 г. - 6 месеца след като павилионът за превозни документи е монтиран на автобусна спирка „Вардар“ в посока „Красно село“, Анастасия Д. пише до Градска мобилност, че пунктът още не работи. „Докога смятате това да продължи, въпреки че вероятно знаете, че тук спират много превозни средства на градския транспорт (два трамвая и няколко автобуса), а най-близките пунктове за продажба са на пл. „Възраждане“ или пресечката на „Хр. Ботев“ и „Пиротска“. Това не е ли истинско безобразие и безотговорност от ваша страна и подигравка към жителите на квартала, а така продължавате да насърчавате да пътуват без карти и билети не само ромите, които са преобладаващи в този квартал, а и всички останали жители“, пита столичанката и моли чиновниците да направят необходимото пунктът да заработи, тъй като е необходим на квартала.

Отговарят й, че за ЦГМ е от изключителна важност да отвори този пункт. „За съжаление от месеци нямаме отговор от ЧЕЗ, които трябва да одобрят пускането на обекта в експлоатация.“ Няколко месеца по-късно Анастасия отново напомня на Центъра за градска мобилност, след което изпрати кореспонденцията си на в. „Телеграф“.

И от енергото ни отговориха, че ЧЕЗ Разпределение оказва пълно съдействие за присъединяване на павилиона. Но клиентът – Центърът за градска мобилност, още не бил изградил изходящата линия, необходима за присъединяването. Не бил представен и задължителният за сключване на договор за продажба на енергия документ от Столична община, че павилионът е законно поставен и не подлежи на премахване. ЧЕЗ е изградил необходимите съоръжения и когато ЦГМ изпълни ангажиментите си, енергото ще присъедини обекта, пише дружеството в отговора до „Телеграф“.

Пунктът за билети и карти още не е свързан към електрическата мрежа и столичният Център за градска мобилност очаква електроразпределителното дружество да постави контролно табло и електромер, за да въведе касата в експлоатация на основание на сключен договор на 18 ноември 2021 г., отговориха от центъра и напомниха за новите изисквания за присъединяване на преместваеми съоръжения към електропреносната мрежа на ЧЕЗ Енерго от началото на 2021 г.

Преди 10 дни на ново запитване на „Телеграф“ от Градска мобилност отговориха, че са предоставили необходимите документи на всички институции, от които се изискват разрешителни за функционирането на този пункт. Когато те бъдат предоставени в най-кратък срок, ще отворят пункта за клиенти.

Анастасия и ние от в. “Телеграф” още чакаме да си купим билети от новия пункт.ю

Закриват, откриват

Центърът за градска мобилност има 61 бюра и пунктове за продажба на превозни документи, разположени в столицата. Освен павилиона за издаване, заверяване и продажба на превозни документи в „Красна поляна“ предстои откриване на нови пунктове в по-гъсто населени райони, например в „Овча купел 2“, съобщиха от ЦГМ за в. „Телеграф“.

“В същото време там, където има слабо или нулево търсене на нашите продукти, затваряме пунктове и пренасочваме усилията си, за да оптимизираме мрежата ни”, обясниха от столичната компания. Подобен е случаят с летище София. В пунктовете за билети на терминал 1 и терминал 2 в продължение на една година били заредени незначителен брой карти за пътуване и купени билети. Пътниците предпочитали да използват пункта в спирката на метрото на летището, както и автоматите за превозни документи, поставени в самите зали на терминалите. Затова столичната компания решила да закрие павилионите за билети и карти на терминал 1 и терминал 2 на столичния аеропорт.

Действащата тикет система става все по-предпочитана, тъй като онлайн зареждането на документи и плащането чрез банкови карти улеснява в пъти нашите клиенти, обясниха от ЦГМ.

За издаване на карти за градския транспорт с онлайн зареждане обаче се изисква наличие на имейл адрес и банкова сметка и карта, каквито мнозина от по-възрастните пенсионери нямат, напомниха столичани и настояха за повече места за продажба на билети, издаване и зареждане на превозни документи.