0

Б ългария изхвърля на боклука 300 000 ваксини срещу COVID. Това показва справка на здравното министерство, предоставена за „Телеграф“. Оказва се обаче, че бракуваните препарати с изтекъл срок на годност, все още не са унищожени, а проблем има и с логистиката.

Така страната ни складира огромни количества ваксини, които са негодни за употреба. Всъщност в София единственият вариант е инсинератора в двора на Александровска болница. Той обаче поема и опасните болнични отпадъци, лекарства, предпазни средства, дори конфискувани наркотици. Освен това унищожаването на такива количества ваксини вероятно ще струва много скъпо на държавата, още повече предвид инфлацията на горивата. В Пловдив също има инсинератор, който пък изобщо не работи. Така двата най-големи града на страната нямат възможност дори да стартират процеса по унищожаване на ваксините. 

Това се случва по определен ред, описан в Наредба №4. Засега обаче негодните дози се съхраняват както в кабинетите на личните лекари, така също в регионалните здравни инспекции и лечебните заведения.


До момента страната ни е получила над 13 милиона дози ваксини срещу COVID-19. От тях обаче са поставени едва 4,3 млн., а 3,5 млн. са дарени на трети страни. По-голямата част от преотстъпените дози са на „Астра Зенека“. Те са заминали за Кралство Бутан, Босна и Херцеговина, Бангладеш и Иран. 310 хиляди от ваксините на „Пфайзер“ пък сме изпратили към Северна Македония и Босна, а други 100 000 дози от препарата на „Модерна“ сме продали на Норвегия. Простата сметка показва, че към момента България разполага с над 5,2 милиона ваксини. 

На този фон обаче имунизацията буксува, а срокът на годност на наличните препарати постепенно изтича. Само през изминалата година здравното министерство е извършило плащания за ваксини на стойност 175,5 млн. лв. 
В същото време страната ни очаква нови доставки, както през тази, така и през следващата година. Данните показват, че за периода 2022 – 2023 г. България трябва да получи още над 11 милиона ваксини на „Пфайзер“, над 21 000 ваксини на „Модерна“, както и количества от новите производители. Става въпрос за еднодозовата антигенна ваксина на „Санофи“ и „Глаксо Смит Клайн“, от която сме поръчали 9600 дози, и френската инактивна ваксина на „Валнева“, от която сме заявили 10 000 дози. 

Свикаха здравните медиатори

Здравни медиатори от цялата страна участваха в дискусия на тема „Разпространените сред уязвимите общности страхове и митове за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19“. Тя се организира в рамките на информационната кампания „+ мен“. Лектор на видеоконферентната среща бе д-р Таня Андреева – специалист по педиатрия и детска ревматология и съветник на здравния министър. По думите на медиаторите сред уязвимите групи остават опасенията, че ваксините влияят на фертилитета при жените и мъжете, както и притеснения относно ваксинацията при деца и при бременни. Д-р Андреева обаче напомни, че експертите са категорични, че ваксинацията срещу коронавируса по никакъв начин не влияе на забременяването и е абсолютно безопасна както за възрастните, така и за децата. Междувременно БЧК стартира програма за разширяване на ваксинационния обхват в страната и подпомагане на най-засегнатите от вируса общности. „Сега е времето да сме отговорни. Водещи експерти от цял свят предупреждават, че може би ще има нова вълна през есента. Независимо дали това ще се случи или не – ние сме длъжни да направим всичко възможно за уязвимите групи, така че те да бъдат ваксинирани“, посочи на откриването здравният министър проф. Асена Сербезова.

Извеждат инсинераторът в отделно дружество

Инсинераторът за медицински отпадъци при Александровска болница ще бъде изведен в отделно дружество. Това заяви пред „Телеграф“  вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи, че през годините е предлагано инсинераторът да бъде поет от Министерството на здравеопазването, но така и не се е стигнало до консенсус. Затова той е към Предприятието за дейности по опазване на околната среда, което е публично предприятие към МОСВ. „В момента ние го трансформираме. В плана за обществени поръчки на ПУДОС сме предвидили внедряване на водородни клетки, което ще намали драстично емисиите и ще увеличи коефициента на полезно действие. Така ще може с по-малко гориво да се осъществи същият процес. В момента той работи на газьол“, посочи Сандов. В София бе предвидено изграждането на нов инсинератор, но проектът забуксува, а за да получи финансиране по оперативната програма, трябва да приключи до идната година. За него са отпуснати около 90 млн. евро. В същото време обаче има две решения на ВАС, които спират проекта. Те са за избора на изпълнител и за избора на надзор. Очаква се и решение за оценката за въздействието върху околната среда.

Европейската комисия вече не финансира такива проекти и инсталацията на София щеше да бъде последната, финансирана с европейски средства.

Най-много избират Пфайзер

Най-много са имунизираните българи с ваксината на „Пфайзер“. От нея са поставени над 2,8 млн. На второ място са тези с „Янсен“ – повече от 515 хиляди. 495 665 са поставените дози „Модерна“, а 478 333 са тези на „Астра Зенека“. По възрастови групи най-много са ваксинираните между 40 и 49 г., следвани от тези между 60-69 г. и над 70-годишните. Със завършена имунизация са едва 1968 малчугани между 5 и 11 години, както и 23 897 деца между 12 и 17 г. Общо със завършен ваксинационен курс са 2 053 894 българи, или 29,70% от населението. С трета – бустерна доза, пък са едва 10,68%, или общо 738 989 лица.

Срещу ротавирус: Спират безплатни инжекции за бебета

Министерството на финансите е отказало да финансира закупуването на ротавирусни ваксини за бебетата, призна главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на 10-ия национален конгрес на пациентските организации. До момента държавата имаше национална програма за безплатна имунизация на бебета от 6 до 24 седмици след раждането. В началото на годината педиатри алармираха, че една от двете налични ваксини е изчезнала от България, след като дистрибуторът за доставка е спрял да внася препарата заради липса на договор. Сега стана ясно, че програмата няма да бъде продължена. По думите на доц. Кунчев финансирането е под 2 млн. лева годишно. В същото време ротавирусът е една от инфекциите, които най-често налагат хоспитализация. Заради важността на програмата и защитата на бебетата здравното министерство иска да продължи финансирането със собствени средства, но не е ясно дали това ще бъде възможно.