0

Т равмите и злополуките понякога са неизбежни, но те са особено чести, ако употребявате алкохол, правите необезопасени тренировки и не си почивате достатъчно. Това предупреди д-р Димитър Пашкулев, фитотерапевт и специалист по природонаучна медицина.

Травмите и злополуките понякога са неизбежни, но те са особено чести, ако употребявате алкохол, правите необезопасени тренировки и не си почивате достатъчно. Това предупреди д-р Димитър Пашкулев, фитотерапевт и специалист по природонаучна медицина.

Преобладаващо комфортните температури дават възможност за повече пребиваване сред природата. Най-честите травми в планината са свързани с контузии и с натъртвания на различни части от тялото. В първите часове най-важни са покоят и охлаждането на мястото, казва специалистът. Така се намаляват отока, болката и усложненията. По-нататък народната медицина препоръчва налагане с кромид лук. Добре действат и налаганията със смачкани листа от прясно червено зеле. За възстановяването след травми помагат високо витаминозните плодове и зеленчуци, както и „суперхраните“ от рода на кълнове, цветен прашец, хлорела и люцерна. Зелените храни са богати на аминокиселини, минерали, витамини от В-групата и витамин К, обясни д-р Пашкулев. 

Баланс

Ежедневно трябва да пиете по 2-3 литра вода. При обезводняването се нарушава водно-солевият баланс. Тъй като всеки човек сутрин се събужда повече или по-малко обезводнен, важно е скоро след събуждането си да изпие три чаши по 250 милилитра леко затоплена вода, която по желание, може да се овкуси със сок от четвърт лимон. В противен случай после трудно ще се навакса тази загуба, каза д-р Пашкулев. И допълни, че ако не започнем деня си с трите чаши топла вода, ще ни се наруши водно-електролитния баланс за предиобеда. Това нарушение няма да успеем да компенсираме дори с обилното пиене на течности през следобеда и вечерта. Друг проблем е загубата на соли, вследствие на обилното изпотяване. Препоръчително е да пиете вода, но редом с нея може да приемате натурални сокове и шейкове, леко подсолени зеленчукови и зърнени бульони, кисело мляко и кефир. Те набавят минерали като натрий, калий, магнезий, хлор и други. Добра работа върши бавното изпиване на няколко чаши подсолен айран, направен със студена (но не и ледена) вода. Той помага и при понижаване на артериалното кръвно налягане. Препоръчвам ви и билкови чайове, които могат да се приемат, както в топли, така и студени. Те помагат за попълване на водните загуби и за алкализиране на организма, така също и за подобряване функциите на храносмилателната и отделителната системи.

Растения

Лековити растения като бял равнец, мащерка, копър, кориандър, ружа, слез и ленено семе, са полезни за лигавиците и за храносмилането. Пречистващо и дезинфектиращо действие върху пикочните пътища имат билките бреза, боровинка, върбовка, златна пръчка. Храносмилателната и отделителната системи естествено се подпомагат и от балансираното хранене, което през лятото следва да е "леко", като включва предимно плодове, зеленчуци и зърнени храни. Добре действат и ферментиралите храни. Те са изключително полезни за нормалния чревен микробиом. Хубаво е да приемате и хранителни добавки с подходящи билки, ензими и пробиотици.

През лятото, а и след него много хора прибягват до диети. Свалянето на килограми в никой случай не трябва да става по нездравословен начин, каза д-р Димитър Пашкулев. Не бива да се разчита на кампанийно гладуване или да се консумира само един вид храна, примерно месо. Трябва да си осигурите редовен прием на пълноценна, но нискокалорична храна, като избягвате мазните и рафинираните (сладки и брашнени) продукти. На помощ идват и билките – полски хвощ, хвойна, гръмотрън, златна пръчица, исландски лишей и други. Билките за да имат допълващ режима ефект, трябва да се приемат продължително време. И не на последно място е важно да се движите достатъчно, като най-достъпно е ходенето. Изминавайте поне по три километра всеки ден с бързо ходене, както и поне два пъти месечно си правете дълги разходки из планините, съветва специалистът по природна медицина.

Микроби

На повечето микроорганизми през лятото им е добре - те харесват да им е топло и влажно, обясни д-р Димитър Пашкулев. И все пак, зависи за кои микроби говорим. Бактериите и вирусите, които причиняват респираторни инфекции се потискат от слънцето и от проветривостта. Увеличават се болестотворните причинители на стомашно-чревни разстройства. Чести са хранителните отравяния, предизвикани от бактериални токсини. Необходима е стриктна лична хигиена и съблюдаване на мерките за безопасност при снабдяването, приготвянето и съхраняването на продуктите, препоръчва експертът по природна медицина. Киселите храни помагат за поддържането на стомашната бариера срещу патогени. Понякога се налага суплементиране с източници на солна киселина, като бетаин или лизин хидрохлорид. Стипчивите билки като камшик, къпинови листа, кръвен здравец, очиболец, така също (в по-ниски дози) дъбови кори, поддъбиче или смрадлика, могат да се прилагат при вече започнало чревно разстройство. Добре е възрастните да си припомнят какво се дава за храна на деца с диария – супа "Моро", приготвена от сварени моркови с ориз, леко посолена, към която могат да се прибавят и картофи, както и билкови подправки - фино смляна чубрица, копър, мащерка, риган, майоран, мента и джоджен. Може да се приеме и активен въглен или домашно приготвен такъв от хляб или картофи (но той е важно да се смели добре на прах преди употребата). Ако имате черни боровинки или дренки, те също ще ви подействат затягащо. В никакъв случай не яжте сливи или круши, защото те ще ви увеличат „рядкото щастие“, коментира фитотерапевтът.

Борим анемията с букет от билки

По-леката храна, която консумираме през летния сезон няма да ни направи анемични, успокои ни д-р Димитър Пашкулев. Такава опасност има само при продължителни строги ограничения и не бива да забравяме, че "прекален светец и Богу не е драг". От време на време е добре да включваме в менюто си концентрирани растителни и животински протеини, но в никой случай не бива да прекаляваме с тях, особено в жегите, препоръчва специалистът. И дебело подчертава: „избягвайте концентрираните алкохолни напитки“. Често хората страдат от анемии, тъй като консумират основно рафинирани и обработени химически и термично храни. При тези обработки на храните се губят безвъзвратно ценни минерали и витамини, включително желязото, витамин В12 и фолиевата киселина. До анемия водят лошото усвояване на храната в стомаха и червата, наличието на различни инфекции в организма и кръвозагубите, вследствие на язва на дуоденума, на хемороиди или на обилен менструален цикъл, обяснява д-р Пашкулев. Според причината, следва да се вземат и съответните мерки. Тъмно обагрените плодове, особено диворастящите, червеното цвекло, зелените листа, цветният прашец, бирената мая и водораслите са доказалите се суперхрани за кръвотворенето. Антианемично действие имат също копривата, глухарчето, алоето, кръвния здравец, червеният кантарион, джинджифилът и сминдухът. Включването на добавки и особено на високо дозирани лекарства с минерали, съдържащи желязо и мед, следва да става след изследвания и да трае кратко, тъй като предозирането с тях никак не е безопасно за здравето ви, предупреди специалистът. Безпроблемно е обаче към всяко хранене да се добавя малко прясно изстискан сок от лимон. Той е богат на витамин С и подобрява усвояването на желязото от храната.

Златен корен поддържа

романтиката

Лятото предразполага към романтика. Ако не искаме удоволствието от живота да е за сметка на здравето ни, следва да си почиваме добре и да използваме природните средства при интимни проблеми. Никак не е добра идеята да злоупотребяваме преди секс с алкохол и със лекарствени стимуланти, особено с медикаментите от сорта на виаграта. Макар и по-бавно, добър ефект, без странични явления, могат да имат ядките, пчелните продукти, ароматните подправки и билките - бабини зъби, магарешки трън, епимедиум, златен корен, китайски и сибирски женшен.

Природата влиза

и в битката с вирусите

Доказано е, че хората които употребяват повече разноцветни плодове и зеленчуци, както и билкови подправки, като куркума, джинджифил, дълъг пипер, черен кимион, звездовиден анасон, много по-рядко заболяват от вирусни инфекции, включително и от коронавирус - каза фитотерапевтът Димитър Пашкулев. Освен това при евентуално боледуване, те по-леко изкарват Ковид-19. Имуномодулиращите билки като ехинацея, бъз и кръвен здравец, заедно с добавки като аминокиселината лизин, витамини С и витамин Д3 са полезни за превенция, така също и в началото на заболяването. За намаляване проникването на вируса в организма има данни, че действат цинкът, селенът, джинджифилът, сладкият пелин, индийската билка андрографис и японският нокът. Повишената температура до 39 градуса при повечето хора е полезна за активиране на защитните сили и не бива преждевременно да се смъква с лекарства. Ако температурата е над 38 градуса и се налага да се понижи поради силен дискомфорт на болния, това става чрез употребата на лека храна, изпотяващи процедури, пиене на топли чайове от липа, бъз, люляк, сминдух, върба и блатен тъжник.