0

Н ад 120 деца на възраст от 5 до 11 години са включени в предварителните списъци за ваксинация срещу коронавируса, показа проверка на „Телеграф“ в столичните пунктове. 
Най-много са желаещите в „Св. Анна“ (Окръжна болница), където до вчера броят им надхвърляше 50. В „Пирогов“ също вече са събрали общо четири групи от по 10 деца и започват поставянето на ваксини още от днес. В „Софиямед“ са записани 31 хлапета, а в Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“ все още събират група. Междувременно вчера бяха поставени първите дози на 9 деца от Велико Търново. „Нашият педиатър д-р Даринка Игнатова прегледа всяко дете преди поставянето на ваксината. Прегледът включва измерване на кръвното налягане и температурата, както и проверка на гърлото“, разказаха от областната болница пред „Телеграф“.

Ефект

Общо 69 са имунизационните пунктове в страната, които ще бъдат заредени с новите педиатрични ваксини на „Пфайзер“. В понеделник страната ни получи първата доставка от 42 000 дози. Един флакон съдържа общо 10 дози, така че пунктовете трябва да организират децата по групи. Това обясни на брифинг вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че организацията е важна, за да не се изхвърлят ваксини, и призова родителите предварително да записват ден и час за имунизацията на децата си. „Дозата за деца съдържа 3 пъти по-малко микрограма активно вещество, но изследванията, които бяха направени от Европейската агенция по лекарствата, показаха, че дори при трикратно по-малко съдържание, ваксината дава същия ефект както тази за възрастни“, посочи доц. Кунчев. На свой ред директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов заяви, че според данните от клиничните изпитвания ефикасността на ваксините при децата е 91%. 

Реакции

Що се отнася до нежеланите реакции след ваксинация, при децата те са същите, като най-често срещаните са болка и зачервяване на мястото на убождането, умора, главоболие и лека температура. Както при възрастните, така и при децата имунизацията ще се смята за завършена след приложението на втора доза от ваксината. Бустер обаче засега не се предвижда. За сметка на това ваксинираните хлапета също ще разполагат със зелен сертификат. 

По данни на НСИ българчетата на възраст от 5 до 11 г. са близо 480 000. В същото време наша проверка в областните градове показа, че на много места все още не са събрали достатъчно желаещи за ваксинация. Някои от пунктовете не са записали дори едно дете, но споделят, че родители звънят и се интересуват. В други като „ГППМП Симпатия“ в Благоевград има само две хлапета, а в ДКЦ II в Бургас броят им е четири. Повечето кабинети обаче очакват да съберат достатъчно желаещи след Коледа и да отворят врати на 29 декември.

12-годишно момче стана жертва на вируса

12-годишно дете е сред жертвите на вируса. Това показват вчерашните данни за смъртността в Единния информационен портал. Момчето е записано в системата с рисков фактор „затлъстяване“. С него общият брой на починалите от COVID на възраст от 0 до 19 г. у нас достигна 23. В групата 0-11 г. са регистрирани 6 случая, в групата 12-14 г. жертвите са 5, а при 15-16-годишните броят им е 4. Други 8 смъртни случая са записани при пациенти от 17 до 19 г. 

България не е поръчвала Новавакс

България на този етап не е изпращала заявка за доставка на новата ваксина срещу коронавируса „Новавакс“, която получи одобрение от Европа. Това обяви директорът на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов. „Новавакс“ е първата одобрена ваксина, базирана на протеин. Тя не е нито аденовирусна, нито РНК, а е разработена на принципа на добре познатите противогрипни ваксини. Ефикасността й е около 90% и се прилага като две мускулни инжекции с интервал от 3 седмици. Според шефа на Агенцията по лекарствата обаче в момента България има излишък от ваксини и не би било прагматично да правим нови заявки. В същото време според маг.-фарм Богдан Кирилов страната ни е гарантирала пълно портфолио с ваксини от всички категории, налични в ЕС.