0

Е то къде според Института за пазарна икономика у нас са най-високите и най-ниските данъци.

Данъчната тежест за бизнеса в Созопол и Приморско е най-висока, а най-ниска е в Калояново и Медковец, показва анализ за тази година на Института за пазарна икономика.

Институтът изчислява индекс на местната данъчна тежест, който илюстрира до каква степен бизнесите в различните общини са обременени с данъци.

Индексът е със скала от 0 до 100, като 0 отговаря на най-ниската допустима ставка по закон, а 100 – на най-високата.

За целта на изследването са проследени стойностите на четири данъка: данък върху недвижимите имоти за юридическите лица, който варира от 0,1‰ до 4,5‰ от данъчната оценка на имота, данък върху възмездното придобиване на имущество, чиято ставка може да варира между 0,1% и 3% от стойността на придобития имот.

Също така данък върху превозни средства и леки автомобили с мощност над 74 kW до 110 kW след отчитане на екокомпонент за Евро 1 и Евро 2 и патентен данък.

Резултати

Изчислението показва, че данъците са най-високи в общини по Южното Черноморие, както и в областните центрове.

Същевременно данъчното бреме е най-ниско в по-рядко населени и отдалечени райони на страната, където икономическата активност е по-слаба и по-високото й облагане е или излишно, или би предизвикало силна съпротива заради ниската платежоспособност на данъкоплатците. 

Общините с най-висок индекс на местната данъчна тежест са Созопол (71,40), Приморско (70,51), Средец (65,82), Поморие (64,74) и Варна (64,59). На другата страна на разпределението стоят общините Калояново (24,03), Медковец (24,33) и Мирково (25,72). 

Ръст 

За последното десетилетие случаите на повишаване на данъците в различните общини са много повече от тези за понижаване – 771 повишения спрямо 191 понижения от 2014 г. насам.

Голяма част от повишенията се дължат на въвеждането на екологичните компоненти Евро 1 и Евро 2 през 2019 г., които водят до ефективно покачване на данъка върху превозните средства.

Честото повишаване и рядкото понижаване на местни данъци в различните общини сигнализира за постепенния ръст на данъчната тежест у нас.

Това се вижда ясно и от индекса – докато през 2024 г. средната стойност за всички 265 общини е 53,02, през 2014 г. тя е 47,49.