В ръщането на 20 процента ДДС за ресторантите ще донесе повече вреди, отколкото ползи за бюджета на държавата.
Това става ясно от анализ на Сдружението на заведенията в България. Точно обратното обяви служебният финансов министър Людмила Петкова в понеделник, без да се позове на конкретни данни. Мярката се предлагала, за да донесе повече приходи в бюджета за 2025 година.
Данни
Анализът на бранша обаче показва, че след намаляване на данъка на 9 процента заведенията плащат близо 200 млн. лв. повече преки и косвени данъци, отколкото преди това, когато той е бил 20%.
440 млн. лева са били приходите от преки и косвени данъци през 2019 година от заведенията за хранене и развлечения при високия данък, докато сумата става 560 млн. лева за 2023 година, тоест след намаляването им. 640 млн. лева ще стигнат приходите от данъци за 2024 г., твърдят от сдружението.
Оборот
2,3 млрд. лева е декларираният от заведенията оборот през 2019 г. 5,3 млрд. лева е той през 2023 година при 9% ДДС, а тази година се очаква да мине 6 млрд. лева.
Това е нормално, след като делът на сивия сектор в бранша е около 50% през 2019 година и намалява до 20% към 2024 г. Очакванията са до 2 години да се свие между 5 и 8 на сто, твърди сдружението на заведенията.
То доказва, че за трите години с намалена ставка на ДДС в сектора е имало по-високи заплати, което води до по-висока данъчна основа и по-голям оборот. Работещите в бранша са осигурявани на 8-часов работен ден, а не както преди - на 4 или 2 часа.
Доказахме, че за три години намалена ДДС ставка в сектора се отчитат увеличени заплати, по-висока данъчна основа и повече обороти, казват ресторантьорите.
Таня Киркова