0

- Г-н Николов, президентът обобщи, че в енергетиката е пълна разруха. Вие как ще коментирате ситуацията?

- За съжаление е така. След като се упражняваха дълго време некомпетентни хора в енергетиката, вместо въпреки високите цени енергетиката да цъфти, достигнахме до момент да се чудим как ще изкараме зимата. През годините, за добро или лошо, не успяхме да развием газовия сектор в домакинствата. В случая е за добро, защото в момента не сме сигурни в доставките на горивото. Дали ще има газ през зимата? „Чирен“ е най-ниско запълненото хранилище в цяла Европа. Средното за ЕС е близо 70%, ние сме 45%. Имаме само два месеца да напълним хранилището до 80 и над 80%, което няма как да стане според мен. Наследството, което Министерският съвет, назначен от президента, трябва да решава и респективно министърът на енергетиката, хич не са леки задачи. Обществото е прекалено поляризирано, тоест разсъждава от гледна точка русофилство - русофобство.

- Вместо да си напълнят „Чирен“ с количествата, които имаме да получим до края на годината, и през това време да осигурят алтернативни доставки.

- Точно така. Глупава и бих казал злонамерена. Защото в един момент разбраха, всички експерти ги предупреждаваха, че ще има проблеми. Те лъжеха хората с какви ли небивалици. И дори да са сгрешили, можеха да се поправят. Но не, за жалост. Фактически обстановката е следната. Полупразен „Чирен“ и нагнетен с много скъп газ до този момент, което при всички случаи ще рефлектира върху цената през зимата. Който и да управлява, няма как да обясни, че всъщност „Чирен“ е пълен със скъп газ. Както се вижда от доклада на временната парламентарна комисия, те фактически три месеца са изпомпвали евтиния газ от „Чирен“ и са го запълвали със скъп. Това беше един от буферите, чрез който можеше да се задържа цената и те са го използвали, но когато не трябва. А зимата, когато е най-голямото потребление, няма да има този буфер. На това отгоре обезкръвиха енергетиката, като взеха 1 млрд. лева от Националната електрическа компания с искането за предсрочно връщане на заема. Глупост, защото те, първо, ги нямаха тези пари. Второ, сега взеха заем от Българския енергиен холдинг (БЕХ) с висока лихва, защото няма как да му даде с ниска лихва заради облигационния заем. Фактически по този начин задълженията на НЕК се увеличават. Управляващите ги взеха с цел да купуват зърно. Зърно не купиха, но и парите ги няма. От друга страна, гласуваха да се налеят около 1 млрд. лева във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, но без анализ - има ли ги , няма ли ги тези пари. Най-печелившото дружество, както винаги е било, е АЕЦ „Козлодуй“. Централата калкулира добра печалба, която е не само от българския , но и от чуждия бизнес, защото изнасяме рекордно количество енергия за региона. По този начин можем да компенсираме нашия бизнес. Но трябва да се направят разчети. Да се види дали няма да се навреди на бизнес програмите на дружествата, защото те трябва да са в кондиция за зимния период. За 6 месеца, вместо да покажат едни добри резултати в енергетиката, ние се чудим сега как да я спасяваме. Румен Радев много правилно е видял и коментирал това.

- Ново служебно правителство ще може ли да разчита на сегашните управляващи в енергетиката?

- При всички случаи на „Булгаргаз“ не може да се разчита. АЕЦ „Козлодуй“ се справя добре. В ТЕЦ „Марица изток 2“ блоковете работят и се надявам там поради добрите цени на тока на борсата да покриват старите си загуби. Трябва да се преценят разкривките в мините. Но при всички случаи в газовите дружества трябва да се преразгледат ръководствата.

- Как ще коментирате посещението на премиера в оставка Кирил Петков в АЕЦ „Козлодуй“ за бъдещата диверсификация на доставките на ядрено гориво?

- 2019 година бяха подадени документи от АЕЦ „Козлодуй“ за лицензиране на горивото от „Уестингхауз“ в нашия ядрен регулатор. Лиценз още не е получен. Поръчките на „Уестингхауз“ нарастват в момента и в Украйна. Дори в окупираната от руската армия Запорожка АЕЦ работят 4 реактора с гориво на „Уестингхауз“. Доколкото знам, американската компания е сключила договор със Словакия, с Чехия... Поради тази причина „Уестигхауз“ очаква да подпише договор и с България и АЕЦ „Козлодуй“, ако бъде лицензирано горивото.

- Всъщност какъв е проблемът?

- „Уестингхауз“ идва тук да подписва договор. Кирил Петков не знае и заедно с тях отива да натиска АЕЦ „Козлодуй“, който е независим оператор. Има си независим регулатор (АЯР), който трябва да оцени рисковете и възможността за използване на това гориво в централата. АЕЦ „Козлодуй“ също преценява и носи отговорност за риска. Това е едно голямо унижение за „Уестигхауз“, защото те дойдоха, за да подписват договор.

- Какво се е случило?

- Някой е подвел и „Уестингхауз“, и АЕЦ „Козлодуй“, че може да се подпише договор сега. А реално явно не са изчистени всички детайли и не се подписва нищо. Всъщност, реално погледнато, Кирил Петков отиде да замаже цялата работа и показа абсолютната си некомпетентност. Това е унизително за всички страни според мен.

- Ще има ли проблем с резервните части за централата?

- Проблемите са логистични, защото нито руски кораби, нито руски самолети могат да бъдат в български летища и пристанища и трябва да сме подготвени за недоставяне по една или друга причина на руски резервни части. Затова трябва да имаме резервни планове. В Чехия в ядрената част на заводите „Шкода“ се произвеждат заменяеми на руските части. Има изготвен план и се надявам да нямаме такъв проблем. В момента горивото, с което разполагаме, ще ни стигне за две презареждания, но при всички случаи трябва да има диверсификация на източниците.

- Само „Уестингхауз“ ли е възможността, или има и други производители, които можем да използваме?

- Горивото на „Уестингхауз“ в момента е в процес на лицензиране в България. Има в Германия завод, където Фраматом произвежа такъв вид гориво. От Германия също са заявили желание да участват в търг за зареждането на 5-и блок с ядрено гориво.

- Как ще коментирате евентуалното подновяване на доставките на руски газ по наличния договор с „Газпром“ експорт?

- Целта на служебното правителство, което Румен Радев ще сформира, и респективно на министъра на енергетиката е да напълни „Чирен“ и да осигури със сигурност доставките за зимата. Ние и в момента ползваме руско гориво чрез посредници и плащаме на много хора. За да имаме работеща икономика и топлина в домовете си, според мен трябва да имаме енергия на ниска цена.

- Трябва да имаме диверсификация и на този фон е странна критиката към „Балкански поток“.

- Точно така. Защото ако не беше минал през България, той щеше да мине през Гърция и ние нямаше да имаме в момента откъде да се снабдяваме с гориво. Слава Богу, България си е написала домашното. Руското гориво, което Европа иска да замени, ще дойде от югоизток - Туркменистан, Иран, Азербайджан, Египет и Израел. 80% от всички компресорни станции се намират в България. И с тръбата, която в момента се ползва от „Газпром експорт“ и МЕТ, също може да се използва за всякакъв друг вид газ, има достатъчно капацитет. В един момент Европа ще ни благодари за тази тръба.

- Как ще коментирате връщането на посредниците в доставките на газ?

- Парламентът, слава Богу, намери сили да направи един обективен доклад за газовите доставки и се видя, че има манипулация с данните и изтичане на информация към конкретни посредници и съмнения за корупция. Върховната касационна прокуратура работи по този въпрос. Но другата цел - най-вероятно общественият доставчик, тоест „Булгаргаз“, е да бъде приватизиран.

- Николай Павлов предупреждаваше за опасност компании, които купуват по-евтин газ от „Булгаргаз“, да го препродават по-скъпо навън. Имаме примера с износа на български ток.

- Аз пак казвам. На нас ни трябва сигурна енергия на ниска цена, за да имаме конкурентна индустрия, която да се развива. Ние ако не осигурим доставки и ако са скъпи, ние ще съсипем всичко.

- Вие сте председател на Световния енергиен съвет, как изглежда България в световната и европейската енергетика?

- За съжаление по два начина. От една страна, за страните, които диктуват геополитиката на световно ниво, България е добър вариант как се отказа сама от газа и как се справя. От друга страна, ако се погледнат показателите, ще се види, че тя въобще не се справя, защото фактически не е преставала да ползва руски газ. Фактически ние, реално погледнато, сме регионален лидер по износ на енергия. Ние захранваме нашите съседи с енергия и ако спрем, те ще се окажат в доста голяма криза. Ние помагаме на другите страни. От друга страна, вече казах, че ще станем един от разпределителите, защото 80% от газостанциите са на наша територия. Тоест България ще бъде важен фактор. Но засега имаме много глупави решения.

- Дано следващият министър на енергетиката бъде по-национално отговорен. Заговори се, че Николай Павлов може да стане отново служебен енергиен министър.

- Дано! Той беше несправедливо обвинен за неща, които не е направил. Дори, напротив - защити българския интерес относно газовите доставки.

- Има ли място водородната енергетика?

- Има, но да измести газа е химера. Няма толкова сладка вода в Европа, за да я превръщаме във водород и да го ползваме. Нямаме инфраструктурата - за съхранение, за пренос.

- Какво бихте пожелали на България за следващата зима?

- Виждам мои познати и други хора как се запасяват с пелети , дърва, кой каквото може осигурява по някакъв начин алтернативи. Особено когато имат вили. Защото знаем, че ако газът за „Топлофикация София“ не стигне и няма достатъчно топлоподаване, критичната инфраструктура за електроенергията няма да издържи и София ще стане като дискотека. Не че няма да има ток, а няма да може да се достави. Пожелавам новият министър да реши проблемите.