0

Д епутатите спасиха само малка част от затрупаните с глоби за шофиране без винетка жители на село Пролеша. Това произтича де факто от приетите в сряда на второ четене в парламента промени в Закона за пътищата, специално замислени да разрешат казуса със селото. Той бе заплетен през 2020 г., когато тогавашният министър на регионалното развитие Петя Аврамова от парламентарната трибуна изчете списък с освободени от винетка села, сред които и софийското Пролеша. През септември 2022 г. обаче местните със закъснения бяха залети с десетки, а някои и стотици глоби. „Телеграф“ пръв писа, че единственият начин справедливостта да възтържествува напълно, е амнистия, гласувана от депутатите. Те обаче решиха друго.

Помилвани

Именно тези с най-много глоби ще бъдат спасени с промените, приети вчера и които влизат в сила със задна дата от 2019 г. Съгласно тях никой водач няма да може да бъде глобяван за шофиране без винетка повече от три пъти в рамките на една календарна година. При глоба от 300 лв. максималната санкция годишно става 900 лв., или общо 2700 лв. за глобяваните през 2020, 2021 и 2022 г. пролешани. Това е облекчение за около 40 от тях, които са сред рекордьорите по глоби, някои от които с по над 160 бройки. 

Наказани

Решението обаче удря останалите около 160 от тях, които са с до 40 глоби. Голяма част от тях нямат издадени и влезли в сила наказателни постановления и санкцията им е още на ниво „компенсаторна такса“ - 70 лв. При влизане в сила на промените в закона обаче всички те ще бъдат глобени с по 300 лв. Така всички пролешани с под 38 броя глоби де факто ще платят повече, отколкото преди промените на закона.

Реакция

„Това решение означава, че утре сме отново на улицата и продължаваме протестите. Нямаме време, нямаме нерви, това са месеци разправии с институциите, но няма да се откажем“, заяви за „Телеграф“ водачът на местната общност в Пролеша Вера Димитрова. Според нея местните са били готови да се примирят с до три компенсаторни глоби годишно, или общо 630 лв., въпреки че са били излъгани и според нея нито лев от тези глоби не е справедлив.
С промените вчера депутатите решиха още за реда на промяна на сгрешен регистрационен номер при закупуване на винетка. Решено бе и гражданите да получават две напомняния преди изтичането на срока на винетката им.

След две години драми: Плащат парите на пътния бранш

След две години спорове, заплахи и протести държавата склони да плати част от висящите пари за стари ремонти на пътния бранш. За целта Министерският съвет отпусна 776 млн. лв. за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. „Ще бъде платено само безспорно извършеното строителство, докато за незаконни строежи няма да се плаща“, заяви строителният министър Иван Шишков. Припомняме, че кабинетът „Петков“ отказваше да плати тези суми с аргумента, че огромна част от тях са извършени некачествено и с цел източване на средства. Според фирмите от пътния бранш общата сума за ремонти през 2020-2021 г. е 1.2 млрд. лв.