Х рани със салмонела, ешерихия коли, забранени пестициди, афлатоксини, арсеник и живак са засечени на български и европейски пазари. Голяма част от тях са върнати към страните, от които са тръгнали към нас, други са унищожени като крайно опасни за здравето на човека. Това става ясно от докладите на топ експерти от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за първото тримесечие на годината и април. Цитираните данни са налични и в Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), орган, създаден от Европейската комисия (ЕК), която има звено за контакт във всяка страна на ЕС. 

Списък 

Списъкът с храните е огромен, но сред най-опасните за човешкото здраве безспорен лидер са бройлерите и продуктите от тях от Полша, телешко месо от Бразилия, пушена сьомга и мекотели с произход Франция и САЩ, чушки със забранени пестициди от Турция, ядки, семена и подправки от Индия и други азиатски страни. Това сочат докладите на инж. Даниела Новакова и д-р Бранимир Канакидис от ЦОРХВ. 

Критично 

Даниела Новакова коментира, че ситуацията с биологичната заплаха на храните е критична, тъй като тези продукти често се консумират в големи количества и може да доведат до сериозни здравословни проблеми, ако не бъдат контролирани правилно. На базата на броя предупреждения в системата RASFF според нея особено изразени са рисковете при птиче месо и продукти от него (80 опасности), ядки, продукти от ядки и семена (29 опасности), двучерупчести мекотели и продукти от тях (29 опасности) и месо и месни продукти (23 опасности). Тези храни заедно с рибата и продуктите от нея, мляко и млечни продукти изискват особено внимание поради високия брой инциденти и възможните здравни рискове за потребителите. 

Страни 

Анализът по отношение страната на произход сочи, че най-много са предупрежденията към Полша – 44, следвани от Бразилия и Франция – по 21, Нидерландия – 18, Италия – 14, Германия и Испания – по 10, Нигерия – 8, Белгия и Индия – по 6, Австрия, Ирландия, Литва, Турция, Обединеното кралство и САЩ – по 5, Дания, с неясен произход и с повече от една страна на произход – по 4, Китай, Чехия и България – по 3, и 34 други страни с по-малко от 3 нотификации. 

Мерлуза 

През системата RASFF за първите три месеца на 2025 г. има 249 предупреждения за биологично опасни храни на пазара, но най-често срещаните са Salmonella (90), Listeria monocytogenes (23), Escherichia coli (19) и норовирусите (24). Salmonella e най-често отбелязваният патоген за периода, а Полша е най-често отбелязваната като страна на произход за „Птиче месо и продукти от него“, сочат данните.

През същия период Listeria monocytogenes е нотифицирана 23 пъти, като най-много случаи са регистрирани във Франция (5), последвана от Дания и Литва с по 3 нотификации. Този патоген се среща основно в пушената сьомга, както и в различни видове сирена, включително меки и от сурово мляко, но я има и в месо, кайми, колбаси, пастети от него, както и в замразени октоподи.

19 са предупрежденията за Escherichia coli най-често към Бразилия за телешко месо, миди, сирена от сурово мляко и различни видове дивечово месо. Има само 3 предупреждения за паразита Anisakis от Исландия и САЩ в черен дроб от треска и замразена мерлуза.

Турция Внос 

Зам.-директорът на ЦОРХВ Невена Петрова коментира пред „Телеграф“, че анализите на експертите показват, че в България влизат плодове и зеленчуци с опасни и забранени пестициди за ЕС. Най-много следи от опасни препарати се съдържат в подправките предимно от Индия, а най-много такива пестициди има в зеленчуци и плодове от Турция. Такива са засечени най-много в пипера, като почти цялата част от партидите е пратена за унищожаване, а 4 – за реекспорт. Има предупреждения и за наличие на пестициди за турски лимони. В системата за бързо предупреждение са налични предупреждения за пестициди в мандарини, за портокали са 5, грейпфрут, лозови листа, но те са пренасочени за реекспорт или са върнати на производителя, докато за подправката кимион директно са пратени за унищожение. 

Испания: Афлатоксин в червен пипер 

Изключително опасният афлатоксин, който е токсична плесен, е открит в червен пипер от Испания, сочи д-р Бранимир Канакидис. Наличие на афлатоксин В1 е открит и в ориз за бебешка храна от Холандия. За същото вещество има предупреждения и в чили от Индия, в смлян джинджифил от Виетнам и в боб тонкаот Белгия. Високо съдържание на арсен и олово са открити в сушен магданоз от Белгия и в листа от риган, пак от Белгия, перхлорат в сушени листа от босилек от Египет, наличие на линурон в сушена мащерка от Полша и наличие на хлорпирифос в сушена мащерка от Египет. 

Шамфъстък от Афганистан с патогени 

Докладите през април сочат и за наличие на патогена Salmonella spp. в шамфъстък от Афганистан, в тахан от Гърция и в микс от салати от Латвия. Salmonella е имало и в тиквени семки от Австрия, афлатоксин В1 в слънчогледови семки от България, както и в шамфъстък от Турция, а морфин и кодеин – в маково семе от Чехия. 

Сред екзотичните находки са шоколад с тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD) от Словения и афлатоксини в шоколад от Обединените арабски емирства.