0

Б ългария е единственото място на планетата, където може да се слуша орган на живо сред гигантски кристали. Мястото е уникалният музей „Земята и хората“ в София, който побира стотици минерали от цялата планета заедно с втората в света най-голяма колекция на огромни кристали, някои от които достигат човешки ръст. Те греят в изумрудено, бяло, лилаво, кобалтово, опалово, охра, рубинено.

Усилват

Преживяването е неповторимо и екзалтиращо, защото кристалите усилват ефекта от музиката. Това обясни пред „Телеграф“ създателят на монументалния инструмент, музикантът Росен Драганов. Всъщност той е първият и единствен засега българин, който се е наел да строи орган. Припомни, че най-големите инструменти в страната са в зала „България“ в София, във Варна и Добрич, допълни той.

Ирония на съдбата

Росен Драганов решава сам да изгради орган, след като завършва с този профил магистърска степен в Музикалната академия в София. Той бил обзет от тази страст дотолкова, че първо започва да го строи у дома си, но се отказва. Опитите да намери подходящо място се оказват безплодни. Не му хрумвало да пита в католическите храмове, защото не бил религиозен. Музеят „Земята и хората“ също не била негова цел, защото според негови колеги акустиката била лоша. Така или иначе иронията на съдбата го завежда точно в този музей.

Лечебна акустика

Тогавашният директор Чавдар Начев, без да се церемони, му посочва единственото възможно място за строеж. Залата с гигантските кристали, но в частта, където са българските. Росен се надявал органът да е разположен фронтално, но в процес на работа установил, че кристалите въздействат на музиката, сякаш я усилват. Дадох си сметка, че органите са предимно в катедрали, които пък са изградени от камък, обясни развълнуван Росен. Подът на музея пък е от сиенит, който също е скала. Така музиката на органа в съчетание с невидимите вибрации на кристалите и вълшебството на цветовете им създават хармония, която действа мистично на сетивата, сподели музикантът.

Изумруди

Другото чудо, което привлича като магнит посетителите, са новите колекции от минерали на музея. Такива са експонатите на смарагд. Те са част от ново находище на редкия минерал, известен и като изумруд, открито от български учен в Югово, Родопите, разказа директорът Светлана Енчева. Зеленият му цвят идва от елемента хром, но се оказва, че хромът дава и червеният цвят на рубина, разкри част от тайните на царството на минералите тя. В България това е второто находище на смарагд. Първата находка е от Рила, която, въпреки че е геоложко защитена, е похитена от бракониери. В момента художници са луднали по смарагда, а известният професор Греди Асса води часове по живопис там.

Челябинск

Оказва се, че метеоритите развихрят буря от страсти сред българина. Няма ден, в който да не се обаждат хора, които твърдят, че са намерили я на нивата, я в двора си, разказва Светлана Енчева. Досега обаче никой не ми е донесъл истински метеорити, каза тя.

Музеят има собствена колекция от метеорити. Началото на сбирката поставя мъничко черно парченце на метеорит, който е паднал през зимата на 2013 г. в Челябинск и малко по-късно носят от него в музея. В сбирката му има от новите български минерали, които вече са 11 и са част от всички 1663 минерални вида, които притежават в „Земята и хората“.

Парче аметист във вода срещу махмурлук

Една от най-красивите за окото гледки в музея са гигантските кристали с аметисти, подарени от българина Илия Делев, който ги е изкупувал от миньори в Бразилия в средата на миналия век. Огромни аметистови кристали с необичайни форми, някои от които приличат на разполовени кокосови орехи, обаче има и от района на Родопите. Въпреки това най-мощните находища на красивия кристал са в южноамериканските мини. Според легендите аметистът е камък, който трябва да носят само храбри хора. В Античността тракийците, които са били сред най-смелите войници на римската армия, носели късчета от него до сърцето си. С него лекували и махмурлук. След като изпивали огромни количества вино, слагали аметист в чаша вода да престои през нощта и сутринта я изпивали.

Показват нов вид скала от Хавай

Новооткрита скала в Хавай ще бъде представена за Нова година в музея „Земята и хората“. Експонатът е част от уникална изложба на френски геолози, която ще гостува няколко месеца. Експозицията се казва „Гигантският удар, родил Луната“. Тя включва 250 проби от скали, метеорити, ЗD модели, холограми и видеопроекции. Сред експонатите са парче от най-стария метеорит в Слънчевата система, проба, извлечена от най-дълбокото сондиране на Земята. Също така и най-новата скала, открита в наше време от капитана на кораба Чарлз Мур в Хавай. Любопитното е, че скалата се състои от базалт и пластмаса.

На 19 юни 2022 г. музеят „Земята и хората“ ще отпразнува своя 35-годишен юбилей. Основната колекция е от Михаил Малеев, а сбирката с гигантски кристали е от Илия Делев.

Зелен сертификат провали концерт

Въпреки че органът все още не е завършен, вече са правени концерти с него. За жалост един от тях се е провалил заради изискването за зелен сертификат. Така от музея върнали стотици желаещи да се насладят на уникалното преживяване. Оказва се, че най-страстните му почитатели са учениците. След обиколките на минералните сбирки спират безмълвни пред органа, разказа Росен Драганов. Тези, които се обучават на някакъв инструмент, веднага сядат и често заедно свирим на четири ръце, каза той. В близкото бъдеще се предвиждат освен концерти на живо, обучения за ученици, но и за възрастни. Изискването е да знаят да четат ноти, пошегува се музикантът.