0

Р ъководителите на 450 школа остават под ключ в директорските кабинети, въпреки че през лятната ваканция трябваше да бъдат сменени.

Причина за блокажа на конкурсите е жалба срещу наредбата, по която трябваше да се провеждат. Това доведе до временното й спиране от страна на Върховния административен съд. Причина за оспорването е, че според жалбоподателката ще настъпят „значителни и непоправими вреди при невъзможността да участва в обявените конкурси“. От определението на ВАС става ясно, че тя би могла да участва в конкурс за директор предвид евентуално несъответствие с изискванията към кандидатите. Освен това, ако наредбата бъде отменена, не се знаело какво ще се случва с назначените по нея. Затова ВАС взема решение за спиране на действието на нормативния акт до влизането в сила на съдебен акт по заведеното дело.

Наредба

Създаването на наредба бе вмъкнато от депутати от образователната комисия на второ четене на промените в Закона за предучилищно и училищно образование, свързани с деполитизацията на системата. Така след приемането на идеята в зала народните представители задължиха всички конкурси за директори на школа и градини да бъдат провеждани по нови правила. Наредбата бе създадена от МОН и на 5 юли влезе в сила. Така на 8 юли на страниците на образователните инспекторати бяха обявени близо 450 конкурса, които трябваше да бъдат проведени по правилата на новата наредба. С временното й спиране от ВАС няма как да се провеждат нови конкурси за директори, защото законът задължава това да се случва само по новите правила. Заради липсата на действащ парламент пък това няма как да бъде променено. Нова наредба също трудно ще бъде създадена и приета в кратки срокове. Решението на ВАС обикновено отнема поне между 1 и 3 месеца. Така до вземането на такова училищата с обявени конкурси продължават да бъдат ръководени от настоящите директори.

Казус

Казус би възникнал единствено в ситуациите, в които вече са обявили своето предизвестие за пенсиониране. „Тогава началникът на Регионалното управление на образованието е длъжен да спази условията на Кодекса на труда да избере без конкурс временен директор, който да изпълнява ангажиментите до провеждането на конкурс“, разясни пред „Телеграф“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Той обясни, че вече е изпратил официално запитване до МОН какво ще направят по отношение на сега обявените конкурси. „Такъв казус се случва за първи път в новата ни история и около 450 колектива са в неясна ситуация, в която се очаква да има нов директор, а процедура не е изпълнена“, допълни Стаматов. От МОН обясниха за „Телеграф“, че в 7-дневен срок ще се запознаят с определението на ВАС, за да преценят как ще процедират.

При представянето на приоритетите си служебният образователен министър проф. Сашо Пенов не даде ясен отговори какво ще се случва със стартиралите конкурси след спирането на наредбата от ВАС.

„С оглед на опита ми очаквах подобно развитие. Обжалването можеше да се случи на различни етапи от процедурата. В момента обсъждаме как да продължим нататък. Държа да подчертая, че ще се водим от принципа за законност“, коментира той.

От получаването на определението, МОН има 7 дни, за да обжалва определението, ако реши.