0

Н ова Наталия ни разпитва по телефона в поредна кампания за събиране на лични данни и информация, алармираха читатели на „Телеграф“.

Те разказват за обаждания от непознат стационарен номер, в които женски глас ги кани да участват в здравно събитие, без да конкретизира точно за какво става въпрос.

Чатботът не се представя дори при поискване и реагира със забавяне на допълнителните и уточняващи въпроси, които му се поставят.

РОБОТИТЕ ВЕЧЕ НИ ЧЕТАТ МИСЛИТЕ: Чатбот разкрива имена на филми и книги, за които не се сещаме

„Поиска да потвърди, че живея в София, но аз не го направих. Казах, че съм от Ню Йорк, но въпреки това тя продължи комуникацията, а отговорът ѝ на това бе: „Чудесно, ние имаме събития и във вашия район“. Така ми стана окончателно ясно, че не разговарям с реален човек“, разказа пред „Телеграф“ Никола Христов.

Въпроси

Освен за града, в който живеете, чатботът задава въпроси за имената, за да потвърди пола ни и за възрастовата категория, в която попадаме. Това очевидно има за цел да бъде изготвен по-детайлен профил, който да бъде използван с маркетингова цел. Отговорилите на обажданията обаче не получават конкретна информация за неговата цел. Те са канени на „здравно събитие, съпътствано от лекция“, но се уточнява, че то още не е насрочено и ще има допълнително обаждане за тези, които се запишат.

„Умишлено останах по-дълго на телефона и в крайна сметка получих предложение да заведа и „семейния си партньор“ на неуточненото събития. Ботът не се смути, като казах, че не съм семеен, а ми обяви, че със сигурност има кого да взема със себе си“, каза още Никола Христов.

Отговор

Проверка на „Телеграф“ установи, че номерът, от който звънят, е същият, от който през лятото се обаждаше и мистериозната Наталия, а малко по-късно и мъж, представящ се за Георги - +359 2 903 64 00.

При набирането му обаче вече не получавате съобщение, че номерът е непълен, а се включва запис на мъжки глас, който обяснява, че „в момента всички оператори са заети“.

ПАГУБНА ОНЛАЙН ЛЮБОВ: Семеен мъж сложи край на живота си заради чатбота "Елиза"

Експерти по киберсигурност препоръчват в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания. „С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава Европол. Ще бъдат усложнени кибератаките”, подчерта още преди месеци Явор Колев.