0

И звънредно заседание на бюджетната комисия в неделя. След спорове и обещания за протести, мнозинството прие частично на второто четене проекта за държавните пари догодина. Парламентът ще гледа проектозакона тази седмица. 

"Считаме, че трябва да се намалява дефицита. Отново сме предложили увеличаване на ДДС за ресторантите, а това носи 300 млн за хазната. Трябва да има и намаляване на субсидията на партиите на 1 лв.", смята Павела Митова от ИТН.

"Над 1% е увеличението на разходите. Около 1 млрд. и 400 млн. лева са свързани с увеличение на майчинските във втората година, както и с ръст на помощите за безработни. Важно е също и довършването на реформата за пенсионното осигуряване", посочи Румен Гечев.

Според "Възраждане" е нужно укрепване и увеличаване на заплатите в държавната администрация. "В Министерството на земеделието, в Агенцията за борба с градушките, в Стопанската академия и Държавен фонд "Земеделие" възнагражденията да се увеличат с 30%, за да се компенсира инфлацията от последната година", призова Цончо Ганев.

От опозицията настояха и да отпадне събирането на 100% дивидент от държавните дружества – ключов инструмент на финансовото министерство за увеличаване на приходите на държавата. Управляващото мнозинство имаше други идеи.

"Допълнителни 5 млн. лева отгоре в НЗОК за медициснките изделия за хора с увреждания. 10 млн. лева за БАН. Предлагаме допълнително 2,7 млн лева за стипендии, както и 37 милиона лева за изграждане на Център на киберсигурност в ДАНС", каза Венко Сабрутев от ПП–ДБ.

Теменужка Петкова подчерта, че допълнителните 68 милиона лева в сектор "Култура" е важна стъпка напред, за да се покажем важността на сферата.

А вносителят посочи какви са според него плюсовете. "За първи в този бюджет се виждат проектите и тяхното остойностяване. Това според мен една добра стъпка към пълна прозрачност. Смятам, че в подготовката за капиталовата програма трябва да участват експерти от други комисии, които разбират по темите", подчерта Асен Василев.

Спорове възникнаха около бюджетите на общините, както и исканията за скок на заплати в земеделието, строителството, социалните работници и транспорта. Засега - пари няма. А по думите на финансовия министър – и да има, те не трябва да идват "с панделка".

"Това е част от модернизацията на администрацията. Идеята е да се види навсякъде какви са заплатите и да не е "за теб 5 лева, а за другия 10 лева". Трябва да се види къде има голяма нужда да се даде и къде няма", смята Василев.

Пламен Димитров предупреди, че за Коледа може да няма транспорт, заради назряващо недоволство, продиктувано от ниските заплати. Финалното гласуване на Бюджет 2024 се очаква следващата седмица.