0

Б оровата процесионка, която е вид гъсеница, все повече започва да засяга иглолистните гори. Вече се разпространява и в Северна България, а не както беше досега предимно в южната част на страната ни. Експертите предприемат мерки за ограничаване на вредителя.

Борбата с боровата процесионка се затруднява и заради това, че тя има период, в който прекарва под земята. От няколко месеца вече има сигнали, че вредителят се разпространява и в градове в Северна България. Най-засегнатите площи до момента от нея са в Средна гора и Предбалкана.

"За жалост поради затопляне и промяна в климатичните условия и други фактори, транспортът по пътищата, процесионката успя да се прехвърли и в Северна България. За първи път получаваме сигнали и от граждани. До сега по това време са идвали само за Южна България", каза Петя Матева - главен експерт в Изпълнителна агенция по горите пред БНТ. 

Основните вреди, които нанася боровта процесионка, е, че изгризва иглите. Тя обаче не унищожа изцяло дърветата.

"Снася яйцата около двойка иглици, които се излюпват средата на юли и август и те веднага започват да се хранят с иглиците на бора. До момента не сме видяли унищожена гора от борова процесионка и няма такава", каза Пенчо Дерменджиев - директор на Лесозащитна станция Пловдив.

Експертите обаче апелираха, че вредителят може да причини алергии както по хората, така и по животните. Затова ако се видят гъсеници по земята не трябва изобщо да се докосват.

"Редичките с гъсениците е препоръчително да не се настъпват. Полепват по обувките, може да си ги внесете в къщи, да направите обрив и да се чудите от какво е. Ние извършваме ежегоден монитронг, когато се прецени, че се очаква свръх нападение, предприемаме мерки", каза Петя Матева.

Борбата с боровата процесионка се извършва по два начина. Единият е с хеликоптери, които пръскат със специални препарати и механично при по-слабо нападение на боровата процесионка.