0

250 участници в националния поход „По стъпките на Апостола“ преминаха Балкана и днес ще бъдат тържествено посрещнати в Карлово за тържествата по повод 187 години от рождението на Васил Левски.

„Близо 70 бяха учениците, които участваха тази година и които тръгнаха от Плевен. Походът вече има и собствена песен и специално изработено двулицево знаме, подобно на революционните комитети, везано знаме. Песента се казва „Небе в очите“ и е подарък за ръководителите и участниците, автор на музиката е Георги Милтиядов, текстът е на Десислава Софранова, а изпълнението на квартет „Белканто“. Песента прозвуча за първи път на 11 юли пред паметника на Васил Левски в Плевен при откриването на похода“, разказа пред „Телеграф“ почетният председател на общинския комитет и сдружение „Васил Левски“ в Плевен и инициатор на похода Васил Копчев.

Лъчи

Участниците в похода се организираха в осем лъча в състав от 17 до 77 участници и потегляха на датите 13, 14 и 15 юли, за да преминат Стара планина по различни маршрути и да пристигнат в родния град на Апостола днес. В Карлово се очаква да бъдат посрещнати от кмета д-р Емил Кабаиванов и общински съветници. Най-възрастният участник в похода е 79-годишният наследник на Васил Левски - Васил Чардаклиев, а най-малката участничка - на две години и половина, е внучката на ръководителката на похода д-р Галина Цветкова. По стъпките на Апостола вървяха представители на градовете Плевен, София, Карлово, Никопол, Пловдив, Варна, Видин, Велико Търново, Ямбол, Несебър, Асеновград, Тетевен, Ябланица, българи, живеещи в САЩ, Англия, Австралия, Австрия, а за първи път и сърби.

Гайди

За първа година по време на прехода Балканът бе огласен от изпълнения с гайда и тъпан на ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, които са сред участниците. Идеята за везаното знаме е от години и нейната реализация е факт благодарение на финансовата подкрепа на участници в похода от София, Варна и Карлово. На знамето са изписани мисли на Апостола, началната година на похода - 1995-а, отбелязано е и неговото 30-о издание.

Националният поход „По стъпките на Апостола“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Плевен и Централния съвет на Българския туристически съюз, откъдето е осигурено изработването на тениски за участниците. С личните дарения на д-р Венци Росманов, д-р Галина Цветкова и възпитаници на Математическата гимназия от випуск 1979 г. са подпомогнати ученици за разходите за нощувки по време на преходите.

Официалната програма днес в Карлово ще завърши с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет и тържествена митинг-заря на централния площад.