0

Б ившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е отменил всички досегашни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), което може да попречи на доизграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле, съобщава БГНЕС.

Агенцията посочва, че Сандов е направил това на 1 август, т.е. само ден преди да предаде властта на служебния министър Росица Карамфилова-Благова. Тя има право да отмени този акт.

Алтернативният вариант е актът да влезе в съда, но това ще забави процеса – ще минат години, а този ОВОС ще е изтекъл дотогава.

Целта на действието на Сандов в "12 без 5" е да се изпрати именно в съда, което означава да се сложи кръст на проекта, отбелязва БГНЕС.

Ако няма оценка за ОВОС, това означава на практика, че няма такъв проект. Процедурата по изграждането на участъка "Струма-Кресна" се връща там където беше преди цели 15 години. Цялата процедура ще трябва да започне наново, да се внесат всички възможни предложения, да се мине през цялата процедура по обществено обсъждане, през оценка на всички възможни алтернативи и т.н.

Ако проектът не стартира, България е заплашена също така да загуби стотици милиони евро европейско финансиране.

Участъкът Струма-Кресна е с десетки жертви и хиляди ранени заради катастрофи. Той чака своето решение от години. Строителството му се наблюдава внимателно както от ЕК така и от Бернската конвенция (за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания), тъй като попада в две зони по НАТУРА 2000. Едно от изискванията на тези институции е да се разработят специфични цели, които да гарантират защитата на природата по време на строителните дейности и след това при експлоатацията на магистралата. С подкрепата, включително и финансова, на ЕК са разработени необходимите специфични природозащитни цели, които са представени и одобрени от МОСВ, припомня още агенцията.

Междувременно Борислав Сандов коментира от фейсбук профила си, че е решението му е в синхрон с българското законодателство и с препоръките на Европейската комисия, както и че не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение.

Ето какво още написа той:

„Вчера спрях изпълнението на проекти в Кресненското дефиле след получено на 27 юли писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). В него ясно се посочва, че в изпълнение на европейските директиви ЕК очаква от българското правителство нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с “Натура 2000” на АМ "Струма" за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички възможни алтернативи. ЕК недвусмислено подчертава, че не може да се предрешава изборът на алтернативи и че службите на ЕК ще наблюдават отблизо всички действия по проекта и ще гарантират съответствието с екологичното законодателство, като вземат нужните мерки в тази посока, ако е нужно.

Един ден преди писмото на ЕК, на 26 юли посочих същите обстоятелства на министъра на регионалното развитие и благоустройството, а именно, че за да се спазят изискванията на европейското и национално законодателство и да не се загубят европейски средства, е нужно да се изготвят нови ОВОС и ОС и че решението по ОВОС от 2017 година не може да се прилага.

Взимайки предвид писмото на ЕК, на 1 август спрях 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ “Струма” към АПИ. И двете реално влизат в нарушение на европейските изисквания, защото водят до липса на нов ОВОС и ОС и предопределят изпълнението на алтернативата, одобрена през 2017 година – тоест неспирането им би довело до пряко нарушаване на европейските директиви и на условията на ЕК и до последващи мерки от страна на ЕК спрямо България.

Още от началото на мандата на правителството посочих, че максимално бързото започване на нов ОВОС и ОС с всички възможни алтернативи извън Кресненски пролом и град Кресна е най-важното условие за ускоряване строежа на магистралата, за получаване и запазване на европейското финансиране и за предотвратяване на бъдещи наказателни процедури.

Моето решение е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на Европейската комисия, в т.ч. с писмото на DG Regio до МРРБ и МОСВ. Моето решение не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение“.