0

С асфалт ще борят мръсния въздух общините в София и Русе. 130 „кални точки“ трябва да бъдат премахнати през тази година в столицата, като за целта са необходими 7,7 млн. лева. От МОСВ са обещали да помогнат на кметството със средства, защото лошото качество на въздуха се дължи и на паркиране в пръстта.

В Русе пък парите за асфалтиране на околоблоковите пространства са увеличени три пъти в бюджет 2022 г. Сумата там е 3,5 млн. лева, като „Комунални дейности“ отделно ще асфалтират за още 2 млн. лева. „Критична е инфраструктурата в околоблоковите пространства. Такава сума никога досега не е била отделяна“, коментира кметът на Русе Пенчо Милков. И двата града са с лоши показатели за чистота на въздуха, най-вече по отношение на фините прахови частици.

Общинските бюджети се забавиха заради закъснението на финансовата рамка на държавата. В проектите за тази година сумите за изграждане и ремонт на пътища са най-големи. Когато се избира кои улици да се ремонтират, правилото е да се пада по 1 лев от местните данъци на хората, които се движат по тях, поясниха кметове.

Акцентира се и върху проблемните участъци, за които има сигнали и недоволство, каквото примерно е „Рогошко шосе“ в Пловдив. В големите градове като София, Пловдив и Варна се разчита на европроекти за изграждане на нови пътни съоръжения, както и на инвестиционни заеми с ниска лихва. 100 млн. лв. за изграждане на третата линия на метрото и на вътрешните градски рингове са нисколихвен кредит.

Във Велико Търново общинари предлагат 68 450 лв. да отидат за светлодиодни пътни знаци, предпазни парапети и легнали полицаи около училищата. В по-малките градове като Дупница сумата, предвидена за ремонти, е по-малка - 6,3 млн. лв., там е изготвен допълнителен списък за спешни ремонти за1,5 млн., предназначени за селски пътища. 

Освен улици в повечето общини се набляга на изграждането и ремонта на детски заведения. По тази тема местните управи могат да кандидатстват от държавния бюджет, в който са заделени 70 млн. лв. Парите са за всички общини, а най-големият недостиг е в София. От столичното кметство настояват да се промени регламентът на програмата, защото вероятно ще вземат средства за 2 или 3 обекта, а нуждата е много по-голяма.

От собствения бюджет столицата влага 41,3 млн. лв. за 28 ясли и забавачки, отделно 1,2 млн. лв. за ремонти в 10 детски заведения.

Червени съветници във Велико Търново предлагат пък да се отпуска по 300 лв. за всяко новородено с постоянен адрес в града, както и да се създаде публично-частен фонд за лечение на деца с тежки заболявания. Приоритет за Варна е да стане град на знанието, като се отдели специално внимание на универтите и студентите. 

1/5 от данъка върху доходите на физическите лица и част от корпоративния данък да остават в общините, настояват от години от Националното сдружение на общините. Финансовата децентрализация е записана като една от бъдещите реформи в коалиционното споразумение. „Общините са най-близо до хората, а и подпомагат бизнеса с изграждане на инфраструктура, предоставяне на тротоарно право, наеми на общински обекти и др.

Нормално е част от данъците на хората да се вливат в общинските бюджети“, коментира зам.-председателят на НСОРБ кметът на Троян Донка Михайлова. С финансовия министър Асен Василев е договорено да започнат конкретни разговори след актуализацията на бюджета в средата на годината. Михайлова уточни, че сега тя и кметът на Димитровград Иво Димов правят анализ, разчети и времеви график, след което ще бъдат направени законовите текстове.

„Общините са най-проверяваните институции, контролът по допълнителните средства ще се осъществява, както и досега“, допълни кметът на Троян. 

Местните такси няма да скачат

За момента всички общини декларират, че няма да вдигат местните данъци и такси. София е начело по приходи от налози. Очакванията са в общинската хазна да влязат 457 млн. лв., основно от данък сгради и МПС, както и от придобиване на имущество.

От такси се очакват 292 млн. лв., като 83% е такса смет, която се харчи само за почистване. Във Варна общината печели добре от данъка за придобиване на имот. При планирани 32 млн. лв. по това перо постъпленията са с 15,50% повече, очакванията са тази година също да са повече. В Стара Загора през 2021 г. са събрани 2,5 млн. лв. от местните налози, но са намалели приходите от наеми на общински площи и такси от детски градини заради пандемията.

В Дупница пък вероятно ще се наложи вдигане на наемите на общинските имоти, които не са променяни от 2008 г., но няма да се засягат социалните жилища.

Намаляват малките кметства

Общините трябва да станат по-малко на брой, смята депутатът от ПП и шеф на комисията по регионално развитие Настимир Ананиев пред БТА. Той подчерта, че това се налага, тъй като някои кметства са във фактически фалит. Преди да се пристъпи към окрупняването, трябва да се преценят броят на населението, финансовото състояние и икономическите активи на дадената община.

Според Ананиев една трета от местните управи са най-големият работодател и така хората се държат в зависимост по време на местния вот. 

От Националното сдружение на общините пък съобщават, че правителството обвързва финансовата децентрализация с намаляването на броя на общините. Това обаче може да се случи чак след като излязат данните от преброяването.