0

Л исици са засичани все по-често да щъкат из София.

Те се спускат от Витоша и незнайно как пресичат Околовръстното шосе, след което почват да се разхождат из улици и паркове в южните квартали.

През деня се крият в дупки, мазета, изоставени строежи, а привечер излизат на лов за гризачи или да ровят из кофите.

Те са всеядни и ги привлича както боклукът, така и окапали от дърветата плодове.

Лисани са забелязани в столичните квартали „Манастирски ливади“, „Младост“, „Слатина“, „Мусагеница“ и др., а потребители редовно качват снимките им във Фейсбук.

Лисица, попаднала в затворен комплекс в Манастирски ливади

 Лисица, попаднала в затворен комплекс в Манастирски ливади
Телеграф

Напаст

Един от последните случаи е на лисица, промъкнала се в затворен комплекс в „Манастирски ливади“.

Майки от комплекса загряха телефоните на столичната РИОСВ, защото се притеснили, че животното може да ухапе някое дете. Оказва се обаче, че у нас няма нито една служба, която да прибира дивите животни, озовали се в населено място.

„Първо звънях в Столичната регионална инспекция по околна среда и водите. Понеже лисицата не е защитен вид, а е обект на лов, оттам ме насочиха към Агенцията по горите. Говорих с някакъв ловджия, който каза, че не могат да я отстрелят, защото в населено място това е забранено. След като ударих на камък, реших да звънна на Столичния инспекторат. Там ме насочиха към „Екоравновесие“. А от „Екоравновесие“ - към телефон 112, все едно някой е получил инфаркт и се нуждае от линейка“, разказа жителка на комплекса.

От безбройните екологични фондации също вдигнали рамене. Еколози от „Дивите животни“ признали, че лисици вече обитават целия град, но залавяне и преместване на здрави животни не се прави.

Потребители качват снимки във фейсбук групите

 Потребители качват снимки във фейсбук групите
Facebook/Забелязано в Младост

„Определено има нужда да има спешен екип, който да е добре оборудван и да реагира на сигнали на граждани, да залавя диви животни и да ги пренася в по-нормална за тях среда“, коментира пред „Телеграф“ Александър Дуцов, старши експерт в програмата „Опазване на видовете“ на WWF.

Александър Дуцов

 Александър Дуцов
Личен архив

Лов

Една от теорията на ловджиите е, че напливът на лисици в градовете се дължи на значителното увеличение на популацията на чакала, който е техен по-силен конкурент и изтиква лисаните от местообитанията им.

Друга теория гласи, че броят на лисиците се е увеличил неимоверно много в последните години, защото те вече не са толкова желана плячка за авджиите. Понеже конкуренцията за храна станала жестока, все повече животни били принудени да търсят препитание край кофите за боклук в градовете.

Предполагам, че популацията на лисици е доста над 50-60 хиляди бройки в страната, коментира пред „Телеграф“ Любомир Стефанов от Съюза на ловците и риболовците в България. Но чакалите са още по-многобройни.

Те се увеличили, защото броят им не се регулира добре с отстрел. На година се отстрелват 5-6 хиляди чакала, но популацията им продължава да расте. По думите на Стефанов именно свръхпопулацията на този хищник е една от причините лисиците да бъдат изтласкани от техните местообитания и принудени да си търсят храна в града.

Огромен проблем с чакалите има във Варна и Бургас. В Бургас те са по периферията на целия град. Причината да се умножат толкова са многото защитени зони, където ловът е забранен. „Бургас се превърнал в инкубатор на чакали и много хора чуват как хищниците вият под прозорците на блоковете, след като залезе слънцето“, казва Стефанов.

Чакал

 Чакал
Pixabay

Във Варна проблемите са заради тоновете разпилени отпадъци в града. Сметта привлича и множество лисици. Допреди десетина години дългоопашатият хищник е можело да бъде видян само във вилните зони около морската столица, но днес негови представители обикалят из варненските квартали „Левски“, „Бриз“, „Чайка“, „Владиславово“, Морската градина, дори и в центъра на града.

Хищник с бяс засечен в Драгалевци

От доста години нямаме случаи на бяс, но по принцип всеки хищник от семейството на кучетата, включително лисицата, е потенциален разпространител на заразата, каза Александър Дуцов от WWF. Той припомни, че с цел имунизация на дългоопашатите хищници всяка година се разпръскват хранителни примамки с ваксина.

Последният засечен случай на лисица с бяс бил отпреди повече от 10 г. „Отидохме по сигнал за лисица със странно поведение в една канавка в кв. Драгалевци. Никой друг не пожела да реагира. С колеги я хванахме и я занесохме в зоопарка, който е регистриран като спасителен център за диви животни. Там е била изолирана под карантина и по-късно е починала“, разказа Дуцов.

Хищниците обаче могат да разнасят и други болести и паразити. Лисиците са преносител на всичко, от което се разболяват и домашните кучета – парвовируси, гана, кучешка тения, глисти. В екскрементите е възможно да има паразити, които са опасни за кучета и евентуално за хора. Опасно е да се докосва с ръка и заразена почва, веднага трябва да се измием.

Вълци тормозят Пиринско

Ловците в Пиринско са накрак заради бум на популацията на лисици, чакали и вълци. Хищниците все по-често влизат в отдалечени и високопланински села, където нанасят сериозни щети на стопаните.

Вълк

 Вълк
Pixabay

„Хора от благоевградското село Хърсово се оплакаха, че в последните няколко седмици глутница вълци е убила 7-8 овце и 1-2 малки телета. Доста станаха и чакалите. Но те са предпазливи, трудни са за отстрел.

Вълкът пък е много умно животно и трябва да си много търпелив и добър стрелец, за да успееш да го убиеш“, коментира за „Телеграф“ Иван Василев, председател на Ловно-рибарското дружество „Сокол – 1911“.

*Автори: София Симеонова, Любомир Славов, Владимир Симеонов