0

У личното осветление няма да се гаси въпреки сериозното поскъпване на тока, категорични са кметовете у нас. Мотивът е, че на тъмно рискът за сигурността на гражданите се увеличава. Още преди скока на цените на енергията обаче голяма част от общините се насочиха към смяна на конвенционалното улично осветление с LED. Инвестицията е сериозна, много от проектите са за над 1 млн. лева, но тя се изплаща, защото LED лампите пестят около 80% от сметките за ток.

Селата

С енергоспестяващи лампи в големите градове се подменят най-вече пътните артерии и кварталите. Модерно осветление се поставя вече и в селата. В 21 села в община Родопи, в почти толкова в общините Кресна и Стамболийски ще се монтират енергоспестяващи крушки. „В нашия проект ще се започне от селата, крайните квартали и след това централната градска част. С реализацията му ще се спестят доста общински средства, което в момента е крайно необходимо“, коментира кметът на Стамболийски Георги Мараджиев. Още в края на миналата година и с. Сливница в община Сандански светна с новите крушки. Сметката за ток в селото е паднала с близо 70% - от над 11 000 лева до малко под 4000 лева.

Смяна

Вече почти 100% от първокласната улична мрежа на Пловдив е с LED осветление. Последният реализиран проект за подмяна на старото осветление с ново LED такова е на стойност 1,1 млн. лв. по програма на Министерството на енергетиката. С тези средства бяха монтирани нови близо 2000 LED лампи в районите "Южен" и "Централен" в Пловдив. И в община Бургас с европари са подменени 2623 осветителни тела на 22 булеварда и главни пътни артерии в града. Със собствени средства общината монтира LED осветление в кв. Ветрен, Банево, Черно море, Рудник, следващата година ще се продължи с останалите квартали и села, където осветлението е старо и силно амортизирано. София също изпълнява проект за подмяна на старото улично осветление с енергоспестяващо. Обновява се осветлението по осем столични булеварда. Предвижда се изграждане на LED осветление, захранвано от фотоволтаични слънчеви колектори, както и система за автоматизация, управление и дистанционен мониторинг на потреблението на електроенергия. И община Варна няма намерение да въвежда режим на уличното осветление въпреки повишените сметки за ток, съобщи зам.-кметът на Варна Христо Иванов. „Варна е голям град и няма как да правим икономии, пътят е да въвеждаме мерки за енергийна ефективност”, коментира Иванов.

Икономии

Между 75% и 80% намаляха разходите за ток след въвеждането на ново улично осветление с LED лампи в част от варненския район „Младост”, съобщават от общината в морската столица. Интересното в проекта е, че върху покрива на детска градина е изградена фотоволтаична централа. Произведената от нея енергия постъпва към електромер, който захранва новото улично осветление. „Засега в Девня не се налага да ограничаваме уличното осветление, тъй като всички осветителни тела са LED“, посочи пък кметът на общината Свилен Шитов.

Умни

Вече се разработват различни системи със и без акумулаторни батерии, с индивидуални и групови фотоволтаични панели, с изцяло соларно и смесено захранване и др. Някои от лампите се задействат от сензори при движение на автомобили или пешеходци. Така пътят се осветява максимално в определен участък. В момента, в който се регистрира движение от най-близкото тяло, интензивността на осветлението се усилва и се изпраща радиосигнал до следващите улични лампи, включени в електрическата верига.

Пускат крушките през стълб

Три общини въведоха режим на уличното осветление заради високите сметки. В Дългопол лампите не светят между 21 и 4.30 часа на територията на всички 16 населени места. Идентична е причината за въвеждането на режим на уличното осветление и в община Вълчи дол, където според официалните данни има 22 села. Сметките за ток и там са скочили тройно, затова уличното осветление е през стълб, само между 17,30 и полунощ, както и сутрин от 5,30 до 7 часа. Сходна е ситуацията и в община Аврен, където предприеха съшо частично ограничаване на уличното осветление, но там една трета от лампите са енергоспестяващи.