0

Н ай-рано през 2026 година столичният зоопарк ще се сдобие с жирафи. Това обяви пред „Телеграф“ директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов. Бориславов подчерта, че няма да се вземе само един жираф, а два или три.
Директорът каза, че изграждането за новодомците ще струва между 8 и 10 млн. лева, които се надява да получи от общината. „Преди сме правили само разширения на съществуващи ограждения, сега нов комплекс. Там ще трябват хора с опит, в България нямаме подготвени. Чужденците ги пращат на обучение. Не става само с една седмица гледане. Трябва да свикнат с работата, поне 2-3 пъти да отидат, да минат курсове“, коментира той и настоя, че първо иска да бъдат назначени хора, които да се грижат за тях, а след това да се изгради ограждението и да се вземат най-високите сухоземни животни на Земята. Директорът посочи, че през 2023 г. зоологическата градина е била посетена от половин милион души. 

Хранене

Бориславов отчете спад в броя на посетителите, които хранят нерегламентирано животните, и изрази надежда тенденцията към преустановяване на тази практика да продължи да намалява. Той сподели, че има желание да възстанови демонстрационното хранене пред публика, но към момента не само няма хора, но и бюджет. „Няма кой да го прави. На служителите трябва да им плащам допълнително, защото те ще го правят в извънработното им време“, коментира директорът и увери, че ако има увеличение на средствата, от догодина ще го възстанови. Бориславов припомни, че по времето на COVID го е спрял, а сега няма и средства.  

Един служител обгрижва 50 животни

1 служител обгрижва 50 животни в софийския зоопарк. Това е причината директорът му Добромир Бориславов да иска Столичният общински съвет да му позволи да разкрие пет нови места, за да може да назначи трима гледачи, уредник зооколекция и човек по техническата поддръжка. Към момента недостигът е с около 20 души. Бориславов разказа, че до 2013 г. щатът е бил 113 броя, но тогава е бил намален на 73 души. В същото време през изминалите осем години са направени 29 разширения и са докарани нови животни, като броят на служителите не се е увеличил, а работата им се е повишила с повече от 50%. „Различните управляващи правеха инфраструктура, но не вдигаха бройките на персонала. Сега искаме да подкрепят нови бройки, защото работим с персонал под санитарния минимум“, каза директорът. Бориславов посочи, че най-ниската заплата при тях е под 1000 лева, а най-високата е над 2000 лв. „Не може да намериш ветеринарен лекар за 1200 лева. Затова няма да взимам нови животни, докато няма кой да ги обслужва“, заяви директорът и добави, че заради ниските заплати само през тази година е изпуснал 5-7 души, но най-лошото е, че няма с кого да ги замени, защото никой не иска да отиде на работа там. „В слонарника работят трима души. Те имат половин тон отпадъци да изхвърлят“, разказа той. Директорът каза, че също така ще поиска възнагражденията да бъдат вдигнати поне с 15% от Нова година, за да стане зоопаркът по-притегателно работно място, като след шест месеца или година да се повишат с още 15%. Според него, ако процентът на увеличението е по-ниско, ще продължат да губят кадри. 

Директорът: Цените на билетите трябва да се вдигнат

Цените на билетите за вход в зоопарка трябва да се повишат минимум със 100%. В това е категоричен Добромир Бориславов, директор на софийската зоологическа градина. Той посочи, че това обаче няма как да се случи без Столичния общински съвет и призова тази тема да бъде планирана и да влезе в дневния ред на градския парламент. Според него това няма да доведе до отлив на посетители. „Практиката показва, че когато вдигнеш цената на билетите, винаги се увеличава размерът на продажбите. В маркетинга подсъзнателно хората започват да си мислят, че вече им предлагаш нещо, което си струва да бъде видяно“, обясни директорът. Той сподели, че сега много хора не посещават зоопарка, защото, след като е толкова евтино, е мизерно и няма какво да бъде видяно. Бориславов коментира, че това е един от вариантите да се повишат приходите на зоологическата градина и размерите на заплатите.