0

П ървият школски звънец вече чука на вратата, което е знак за родителите да застанат на нисък старт за голямото ученическо пазаруване. В последните години наред с раници, обувки и маратонки за физическо в списъка за подготовка присъстват и джаджите. Ето само някои от тях, подходящи за учебната година от 15 септември.

Мониторинг

Доста подходящи за първолаците са умните часовници. Те предлагат доста услужлив мониторинг от страна на родителите. Красивите детски гривни имат GPS модул, който показва дали ученикът е в обсега на школото. Ако той например реши да кръшне, веднага настойникът получава известие чрез SMS или друг тип в приложение на смартфона. Сензорът за допир пък сигнализира, ако часовникът се свали от ръката. Джаджата разполага още с SOS бутон,с който детето може да сигнализира при опасност. При натискането му автоматично се избират три номера от указателя - например мама, тате и баба. Като цяло моделитe ползват SIM карта, но се разчита и на мобилни приложения, в които се пускат кратки текстови съобщения и звукови файлове тип уоки-токи. Някои модели имат функция тайно подслушване („войс мониторинг“). Чрез нея родителят може да слуша какво се случва около детето му, без то да знае за това. Много от най-добрите смарт часовници за деца наред GPS-а и клетъчната връзка имат добри екрани, позволяващи видео-разговори.

Нетбук

Напоследък модата на нетбуците се възражда именно заради нуждите на учещите. За разлика от един пълнофункционален лаптоп, който разсейва от обучението, тук липсва възможността за стартиране на тежки видеоигри. Освен това нетбуците ca по-ĸoмпaĸтни и лeĸи, като в същото време мoгaт дa peшaвaт вcичĸи eжeднeвни зaдaчи в клас. Oбиĸнoвeнo тe имaт диcплeй c paзмep нa диaгoнaлa около и пoд 8-10 инчa и мaлoмoщeн пpoцecop (Интел Атом, например), който се охлажда с радиатор. Това прави устройствата компактни и леки за носене. Те са идеални за по-ефективно организиране на учебния материал, както и за водене на записки и сърфиране в Интернет.

Таблет или четец

Раницата доста ще олекне, ако някои учебници с възможност за дигитален формат вземат, че се качат на таблет или на четец за книги. Таблетите са добър вариант, тъй като предлагат възможност за водене на записки чрез електронни писалки, както и възможност за връзка с родителските тела при наличие на интернет. Таблетът обаче може и да разсейва ученика заради по-мощния си хардуер и възможност за стартиране на игри и социални мрежи. В тази връзка електронният четец е по-добрият вариант. Той не товари очите толкова за разлика от LCD и OLED екраните на мобилните устройства. Друго предимство е дългият живот на батерията. На практика тя най-много се хаби само когато се прелистват страниците. Не на последно място технологията на електронното мастило (е-ink) щади не само батерията, но и очите на хлапето.

GSM

Доста родители на най-малките ученици се въздържат да им взимат смартфони или смартчасовници заради финансови или други причини. Тук спасителен вариант си остава добрият стар GSM. Недостатък при него е, че не може да следи хлапето през GPS и да информира родителя, ако напусне пределите на школото. Но, от друга страна, тези телефони имат аскетски хардуер, който не може да разсейва. Повечето модели имат отличен живот на батерията (по една седмица) за разлика от доста смартустройства, които сдават багажа дори в рамките на деня. Е, телефонът, макар и 3G, може да влиза в Интернет, но за чат и по-сериозни видеоигри трудно може да се говори.

Смартфон

Следващият етап в електронизацията на хлапетата е смартфонът. При избора на детски трябва да се има предвид, че ще бъде изпускан многократно. Тъй че първото условия е да бъде не много скъп със здрав полимерен корпус. Тук допълнителният протектор на екрана е задължителен, тъй като при бюджетните модели липсва защитно покритие от висок клас Горила глас. Другото при избор е батерията да е с капацитет поне 5000 милиампер часа (mAh). И ако при този капaцитет детето каже, че е „без пауър“(заряд), то вероятно е играло на игри, вместо да внимава в клас. Броят на камерите не е от значение, но не и в детските очи. Доста често особено по-малките ученици се съревновават кой е с повече обективи на гръба. Така, че поне 3 камери е хубаво да има отзад детската мобилка, че да няма сърдити.

Геймърските лаптопи надуват бюджета

Бюджетът за детски лаптоп се движи до хилядарка. Но това е при условие, че ученикът не е запален геймър. В противен случай цената набъбва заради изискванията за по-сериозен хардуер. Иначе по отношение на софтуера повечето лаптопи се предлагат с една от трите операционни системи(ОС): „Уиндоус“, „Хром“ (Chrome OS) или „Мак“ (MacOS), която е само за компютрите на „Епъл“ (Apple). Ексерти съветват да се купуват компютри с инсталирана ОС. Най-гъвкавата и използвана от болшинството модели преносими компютри безспорно е “Уиндоус“ (Windows). Преносимите компютри варират и според предлагания широк спектър функции, от сензорни екрани до четци на пръстови отпечатъци и мощни графични чипове. При избора на по-мощна машина е добре оперативната памет да е минимум 8 GB, a процесорът „Интел“ поне 10-а генерация.