0

Повече от два тона суджук изядоха по време на тазгодишния традиционен празник на вкусния месен деликатес в Горна Оряховица. Празникът се провежда за 11-та поредна година и въпреки проливния майски дъжд, събра десетки любители на мръвката. Още в ранни зори в градската градина се разнасяха апетитни аромати, а върху нажежените скари цвърчаха зачервените подкови, пържоли, кюфета и кебапчета.

Кметът на Г. Оряховица, инж. Добромир Добрев откри празника. Официалният старт бе даден от кмета на общината инж. Добромир Добрев. "Само за няколко години Празникът на горнооряховския суджук доби национално значение и широка разпознаваемост. Това ни дава повод за гордост и удовлетворение от осъществяването на нашата първоначална идея - да съхраним и продължим традицията, завещана ни от горнооряховските суджукари и да я предадем на бъдещите поколения", каза в словото си инж. Добромир Добрев. На откриването на празника присъства цялото ръководство на местната община, както и народният представител инж. Клавдия Григорова - Ганчева, зам. министърът на труда и социалната полиитка Росица Димитрова, председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, кметове и председатели на общински съвети от областта. Въпреки лошото време под чадърите и шатрите бързо се насъбраха хора, които се наслаждаваха на музикалните изпълнения, с халба бира в едната ръка и забоден на вилица пресен ароматен суджук на скара, в другата.

Над два тона суджук бяха изядени по време на тазгодишния празник.

Суджукът от векове е запазена марка на Горна Оряховица. Първите сведения за производството му са отпреди 500 години. На път за Цариград Рустем паша се отбил да пренощува в Горна Оряховица и бил нагостен с месния деликатес. Пашата толкова го харесал, че занесъл от него и на султана да го опита. През 18-ти век суджукът е бил познат под две наименования “Сара” и “Смарлама”. Първият се приготвял само от най-вкусното месо, а във втория към него се прибавяли лой и изрезки. Горнооряховският суджук постепенно започва да се изнася и извън българските земи, а през 1861 г. печели отличие на стопанското изложение в Торино.

Обилният дъжд не помрачи всенародното веселие и купона.През 19-и век освен традиционния суджук, имало и такъв с канела, с лук, с бял и черен пипер. Цената му била три гроша оката. От търговските тефтери от онова време се вижда още, че в Горна Оряховица се произвеждали около 50 т. суджук годишно. Преди няколко години трите фирми от града, успяха да регистрират пред Европейската комисия марката „горнооряховски суджук” като „запазено географско название” и вече единствено те имат правото да произвеждат деликатес с такова наименование. Горнооряховският суджус се посреща изключително добре в Европа и вече е превзел пазарите на Испания, Германия, Гърция и Холандия. Освен това фирмите производителки правят опити за износ на продукта си и на азиатските и арабските пазари.