0

С викове „Да живее България” завърши най-мащабната у нас възстановка на Освобождението на Добрич от 5 – 7 септември 1916 г., останало в историята като Добричката епопея. Организатори на събитието са Община град Добрич, Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” и Национално дружество „Традиция”. Във възстановката участваха 150 реставратори от 17 клуба на 5 държави – България, Русия, Украйна, Латвия и Израел, групирани в три армии – 19-а румънска дивизия, в съюзничество с руски и сърбо – хърватски войници, българската армия и конниците на ген. Иван Колев. Ученици и пенсионери пък влязоха в ролята на цивилни граждани. За демонстрация на боевете бе избран полигонът на бившите казарми, който е в края на града, хиляди добричлии се стекоха в неделния ден, за да гледат възстановката. Над Добрич гърмяха 200 автентични пушки Манлихер М 95, изстреляха се 10 000 патрона, взривиха се 200 петарди, 5 картечници и 4 оръдия изстрелваха откоси и снаряди. Гъст дим забули воюващите армии, по едно време се запали истински пожар, но боевете не спряха, а огнеборци потушиха пламъците в тревите.

Възстановката започна драматично. Румънските войници подкараха 53-ма цивилни граждани, които по-късно бяха „убити” на гарата. Едно от момичета се опита да избяга, но пушечен изстрел го „повали” на плаца. По време на тази възстановка доста от децата зрители плачеха истински и бършеха сълзи. Последва опит за показен разстрел на няколко пленени други цивилни граждани. Войниците от румънската дивизия насочиха пушки срещу жертвите. В това време пристигна руски офицер, който отмени екзекуцията и румънците оставиха хората да избягат.

Според историческите факти, на 5 и 6 септември българските войски са принудени да водят отбранителни боеве за Добрич, тъй като срещу тях са изпратени многократно превъзхождащи ги руски, румънски и сръбски сили. Под командването на ген. Кантарджиев, българската армия се биеше храбро от окопите и успя да се защити. Помощ на войниците оказваха гражданите. Те помагаха на ранените, носеха вода и храна, зареждаха оръжията. „Врагът” отстъпи, а на бойното поле останаха няколко „ранени и убити”. Сред ранените бе и сръбски генерал. Българските войници пренесоха офицера в своя лагер.

На 7 септември се разиграват най-критичните за отбраната на Добрич боеве. Реконструкторите направиха възстановка как вражеската армия успя да превземе лагера на българите. Румънци и руснаци разрязаха оградата от бодлива тул и нахлуха в лагера на противника. Непрекъснато ехтеше пукотевица, картечниците бълваха откоси, оръдията изстрелваха снаряди, взривове избухваха, парчета от шрапнели летяха във въздуха и падаха близо до първата линия зрители. Част от българите бяха „убити”, другите – „пленени”. В този момент обаче се намеси конницата на генерал Иван Колев. Според историята, на 3 септември конницата на ген. Колев вече е разбила превъзхождащите я руско-румънски части в битката при Карапелит. Без да дочака заповед от Щаба на армията, генерал Колев насочва своята Първа конна дивизия срещу вражеската армия и помага за освобождението на Добрич, в късния следобед на 7 септември.

Появата на конниците внесе смут сред вражеската армия. Част от сърбите се разбягаха, руснаци падаха подкосени от куршуми, румънците пък се предадоха. В този момент публиката се зарази от еуфорията на бойното поле и завика заедно с възстановчиците „Да живее България”.

„Всички се държаха изключително мъжки и за мен е чест, че успяхме да покажем всичко това пред гражданите на Добрич. Имахме доста безсънни нощи, нормално е да има напрежение по време на боя. Важното е, че нямаме травми и въпреки, че направихме пожар, не прекратихме боя”, каза д-р Добрин Добрев, председател на клуб „46-и пехотен полк” - Добрич. Д-р Добрев подари на кмета на Добрич Йордан Йорданов първи тип сабя от III българско царство. От своя страна, градоначалникът връчи грамоти на всички клубове, участвали във възстановката.