0

П леняваща, пречистваща, изпълнена с легенди – Родопа планина е домът на едни от най-красивите природни забележителности в България. Китните селца, омайната смесица от скални форми, извори и водопади са малка част от онова, което дълго ще ви носи удовлетворение и ще ви напомня думите на Алина Семерджиева, украсили пътеката на Ардинската поезия: “Когато в душата нещо боли... И мъка ми стегне сърцето, отивам сред тези родни гори и събуждам в мене детето.“ Предлагаме ви един необичаен маршрут, в рамките на 4 дни, включил над 20 феномена.

Пленяваща, пречистваща, изпълнена с легенди – Родопа планина е домът на едни от най-красивите природни забележителности в България. Китните селца, омайната смесица от скални форми, извори и водопади са малка част от онова, което дълго ще ви носи удовлетворение и ще ви напомня думите на Алина Семерджиева, украсили пътеката на Ардинската поезия: “Когато в душата нещо боли... И мъка ми стегне сърцето, отивам сред тези родни гори и събуждам в мене детето.“ Предлагаме ви един необичаен маршрут, в рамките на 4 дни, включил над 20 феномена.

Ден 1

Информирайте се, запознайте се с планината и не правете компромис с добрата екипировка. В първия ден от приключението може да покорите пет основни точки – Скална гъба, край с. Женда, пещера Утробата, завоя на яз. „Кърджали“ и меандрите на Арда, пътеката на Ардинската поезия и Орловите скали.

Скална гъба, с. Женда

Женда е малко родопско селце, в чиито покрайнини се намира интересният природен феномен – скално образувание с „извънземни“ форми. Някои го наричат гъба, а други жаба. Сигурно е само че мястото е било почитано от древните траки заради необичайната си форма. Обхватът не е сигурен за разлика от прилива на адреналин. На каменистата пътека поемете пеш, пътят е прекалено тесен и автомобилът не е добра идея! След като си кажете първото „здравей“ с Родопите се насочете към пещера Утробата, намира се на около 20 км от Кърджали – което препоръчваме като точка за нощуване.

От вътрешността на пещера Утробата

Самата пещера не е голяма, дълбока е едва 22 м. Във вътрешния й южен край е издълбан олтар, символизиращ матката. Точно на обед през нарочно изсечен процеп във вътрешността прониква светлинен лъч, който се проектира по пода. Тогава лъчът символично оплодява утробата – ефект, който се постига в определени месеци през годината, най-често януари и февруари. Следва едно място, което буквално спира дъха – завоят или меандрите на Арда.

Завоят на яз. „Кърджали“ е сред точките, фаворит за фотографите пейзажисти.

Точките са две. Широката извивка отдавна е придобила статута на култово за фотографите пейзажисти. За жителите на близките села Сухово, Рибарци и Стар читак два свята се пресичат в една точка, точно тук – на завоя. Следващият ярък отпечатък ще ви бъде подарен от тракийското светилище „Орлови скали“, за да направим разходката си още по-вълнуваща, пътят до него трябва да бъде пътеката на Ардинската поезия – тя говори сама за себе си.

Някъде из поетичната пътека...

Орловите скали имат над 100 трапецовидни процепа, според разказите те били шифър само за посветените – указвали находищата на злато и минерали в Древността.

Трапецовидните ниши на Орлови скали били таен код, че има злато.


Ден 2

Вторият ден трябва да стартира с добро кафе, хубава музика и пълна батерия на телефона – защото ще искате да заснемете всичко. Точките са пет – Шейтан кюприя или Дяволския мост, крепост Устра, природният феномен Крокодила до с. Бенковски и Извънземното край с. Каялоба. Мостът край Ардино е истински архитектурен шедьовър от епохата на Средновековието. Построен е в началото на XVI век. Преводът от турски – Шейтан кюприя означава Дяволски.

Дяволският мост е построен в началото на XVI век.

На мястото на днешния някога е имало римски мост, част от античния път Вия Егнация, свързващ Тракия и Бяло море през прохода Маказа. По пътя има табели, както и паркинг.

Устра ще ви накара на изтръпнете, бъдете добре облечени, защото ще попаднете в прегръдката на ветровете.

Крепостта е една от най-високо разположените твърдини в Родопите, намира се на 1114 м надморска височина на висок връх близо до джебелското с. Устрен. Строена е през Средновековието, за да служи за охрана на важен търговски път. Добре е да сте с подходящи дрехи. Където и да отидете, ще се натъкнете на интересни скални образования, едно от запомнящите е природният феномен Крокодила. И действително погледнато отстрани, скалата поразително прилича на гигантски крокодил. Предполага се, че формите са в резултат на милиони години. Следващата точка крие мистерия – Извънземното удивително напомня на героите от филма „Пришелецът срещу Хищника“. Част е от друг скален феномен наречен Слонът.

Слонът и Извънземното крият магия край с. Каялоба.

Неговият хобот оформя дупка, под която се минава за късмет. Легендата гласи, че това място има специфичен заряд – за това много хора се стичат, за да оставят дреха или вид плат, смята се, че по този начин болестите ще ги задминат и ще се отърват от лошите сили. Разходката може да завършите с Етнографския ареален комплекс Златоград, където на похапнете от местните гозби. Намира се само на 6 км от границата с Гърция.

Ден 3

Третият ден вдига оборотите – Харман кая, тракийското светилище при с. Татул, Кован кая при с. Долно Черковище, Шейтан дере или Дяволския каньон, тракийското селище Чит кая при с. Лисиците и Каменната сватба. Харман кая всъщност е местност, в която се намира едно от най-значимите светилища в Родопите. В центъра на комплекса се намират две скални площадки, които според едни са използвани за жертвоприношения, а според други чрез тях древните хора са измервали годишния цикъл на времето. Татул е един от големите мегалитни паметници по нашите места. Смята се, че в него е бил погребан обожествяван владетел, чието име не е известно.

Каменният саркофаг е издълбан от човешка ръка, този вид гробница е много нетипичен за траките.

Това несъответствие не спира за озадачава учените. Следва Кован кая, която в превод означава кошер. Шейтан дере е онова, което се запомня, онова, към което ще се върнете, и онова, което ще провокира много въпроси.

Шейтан дере – плашещата красота в Родопите

След стената на язовир „Студен кладенец“ река Арда преминава през каньон дълбок 30 метра и широк едва 10 метра. Водата е издълбала скалата така, че е прорязала тънък процеп и оставила многобройни причудливи форми. Според учените те са с вулканичен произход и резултат от застинала лава. Пейзажът е дори плашещ, смята се, че във водите се крие дяволът – и всеки паднал между дълбоките процепи не излиза от там. Кратерите се наричат още абразивни кладенци. Следващата точка е Чит Кая - това е едно от най-интересните и труднодостъпни тракийски светилища. Намира се в близост до с. Лисиците, разположено на десния бряг на язовира. До него се стига само пеш, по най-дългия въжен мост у нас – 260 м.

Мостът е единствената връзка със селото.

В селото няма асфалтирани улици – колкото повече вървите, толкова повече имате усещането, че приближавате края на света. Финиширайте с красотата на Каменната сватба и цветните скали в розово, бяло и зелено. Легендата гласи, че двама влюбени са искали да се врекат в съюз, но нечистите помисли към булката провокирали гнева и вкаменяването на младоженците и всички гости. Намира се край с. Зимзелен, пътят е добър и има табели.

Ден 4

Четвъртият ден си подарете разходка до крепост Мнеакос, известна и като Моняк или Мнияк, Перперикон, и Каменните гъби. Без колебание покорете впечатляващата крепост - смята се, че там е бил разположен военен гарнизон, а във вътрешността се е покривало населението от селищата по поречието на р. Арда по време на военни действия. На върха може да се презаредите с нови сили.


От върха на Моняк

След това поемете към свещения град Перперикон - едно от най-древните селища в света, връстник на Троя и Микена. Там са живели траки, римляни, византийци и българи. Всяка цивилизация е оставила своите културни следи. За да се насладите на разказите, задължително се присъединете към група. Ако не искате да се водите от общото темпо, си купете карта и следвайте стъпките - в ролята на откриватели ще научите не по-малко.

Не губете време - приключенията ви чакат!

Каменните гъби пък се намират на 1 км северно от с. Бели пласт. Скалните образувания представляват вулканични туфи. Те са резултат от интензивна подводна дейност. Някои от гъбите достигат до височина 3 м. Завършете разходката си в Хасково, намира се наблизо, използвайте времето си да видите монумента на Света Богородица, обядвайте и поемете към родния си град – щастливи, усмихнати и кроящи следващото си връщате в Родопите.