1

О тново сме изправени пред опасност от сблъсък с астероид. След като се разминахме с малък такъв през май, в момента към Земята лети скала, колкото 10 автобуса. Приближава ни със скорост 34 пъти по-голяма от тази на светлината. 

Скалата се оценява на около 160 метра в диаметър, което е по-голямо както от прочутото „Лондонско око“, така и от Биг Бен. Астероидът се движи със скорост от 11,8 км в секунда или над 26 000 мили в час – приблизително 34 пъти скоростта на звука. 

По данни от НАСА космическата заплаха, научно наречена 2013 WV44, ще прелети около 9:00 часа сутринта BST (British Summer Time) в сряда, което е 11:00 българско време.

Въпреки че се стреми към Земята, астероидът едва ли ще се приближи на по-малко от 0,02334 астрономически единици или около 2,1 милиона мили. Независимо че е около девет пъти по-далеч от Луната, той е класифициран като обект близо до Земята (NEO) и се проследява от НАСА. 

„NEO са комети и астероиди, които са били тласнати от гравитационното привличане на близките планети в орбити, които им позволяват да навлязат в околностите на Земята“, казва НАСА.

Съставени предимно от лед с вградени частици прах, кометите първоначално са се образували в студената външна планетарна система, докато повечето от скалистите астероиди са се образували в по-топлата вътрешна слънчева система между орбитите на Марс и Юпитер. 

„Научният интерес към кометите и астероидите се дължи до голяма степен на статуса им на относително непроменени остатъци от процеса на формиране на слънчевата система преди около 4,6 милиарда години.“ 

NEO се определя като такъв, когато се намира в рамките на 1,3 астрономически единици (AU) (120,8 милиона мили) от слънцето и следователно в рамките на 0,3 AU (27,8 милиона мили) от орбитата на Земята. Въпреки че 2013 WV44 ще бъде на разстояние от 2,1 милиона мили, това е сравнително близо от астрономическа гледна точка. 

НАСА го определя като един от предстоящите близки подходи  в своя онлайн тракер, който компилира предстоящи обекти, които се приближават все по-близо до Земята. Астероид се определя като „потенциално опасен“, ако се намира на 0,05 астрономически единици (4,65 милиона мили) от Земята и е по-голям от 459 фута (140 метра) в диаметър.

За щастие, 2013 WV44 не отговаря на тези спецификации, така че не се счита за потенциално опасен, но все пак може да влезе в нашата орбита. „Хълмовата сфера“ на Земята, регионът около нея, където нейната собствена гравитация е доминиращата сила, привличаща сателити – има радиус от 932 000 мили (0,1 AU). Въпреки че не е PHA [потенциално опасен астероид], той е сравнително голям“, казва японският астроном Ацуо Асами.

Почти всички NEO са близки до Земята астероиди (NEA), въпреки че има и такива неща като близки до Земята комети (NEC). Според НАСА има 32 254 известни NEA в нашата слънчева система – цифра, която е скочила от 30 000 от миналия октомври. От общия брой се изчислява, че има повече от 10 000 с диаметър над 460 фута (140 метра) и близо 1000 с диаметър над 3 280 фута (1 км) – което подчертава необходимостта от проследяване на тези космически скали.