0

О станки на величествени жилищни и обществени сгради от късноантичната епоха, както и пръстен убиец на средновековен злодей увенчаха откритията от току-що приключилите 3-месечни археологически проучвания в античния и средновековен град Мисионис край Търговище, направлявани от археолога от местния музей Стефан Иванов под научното ръководство на проф. Николай Овчаров.

Останки на величествени жилищни и обществени сгради от късноантичната епоха, както и пръстен убиец на средновековен злодей увенчаха откритията от току-що приключилите 3-месечни археологически проучвания в античния и средновековен град Мисионис край Търговище, направлявани от археолога от местния музей Стефан Иванов под научното ръководство на проф. Николай Овчаров.

Тези най-мащабни до момента разкопки станаха възможни благодарение на факта, че Мисионис бе включен в списъка на 6-те приоритетни обекта в България, финансирани целево от държавата с оглед развитието на културния туризъм.

Тази година археолозите проникнаха във вътрешността на града. „Оказа се, че там, под дебел слой пръст и гъста гора, се намират останките на величествени жилищни и обществени сгради от късноантичната епоха. Жилищните постройки са с дължина до 20 м и са се издигали на 2 и повече етажа. В римската архитектура те се наричали „инсули” и са наподобявали днешните жилищни блокове. Разкопките показват, че сградите са се намирали между доста широки улици, водещи към централния площад на града“, разказва историкът.


Находките от тези „инсули” в Мисионис, наричан още „Северния Перперикон“ – монети, накити и други предмети, показват богатия бит на гражданите от този период. Изненадва

огромният брой стъклени чаши за пиене на вино

Направените изследвания в модерните лаборатории на големия завод за стъкло „Шишеджам” свидетелстват, че древните стъклопроизводители са местни хора и са имали невероятни умения.

Късноантичният Мисионис е имал свой достоен наследник – изграденият през Х-ХІV в. средновековен български град с название Косово. Археологическите проучвания доказват, че той е бил сред важните центрове на Второто българско царство, страж на подстъпите към столицата Търновград. Мисионис-Косово е една от крепостите, чийто гарнизон се сражава до последно „за вярата на цар Иван Шишман”, припомня проф. Овчаров.

При разкопките само от тази година са открити близо 500 забележителни находки, които биха могли да съставят средна по големина музейна експозиция, казва той. Сред тях обаче се откроява уникален предмет, носещ в себе си много историческа информация: елегантен мъжки сребърен пръстен с изящна украса от гранули. Най-важно е обаче, че касетата му е куха, а встрани има едва забележима дупчица.

„Ние сме улеснени в тълкуването, защото накитът е буквално близнак на една находка от 2013 г. Тогава доц. Бони Петрунова сензационно съобщи от средновековния град Калиакра, че там е открит първият по рода си пръстен убиец. Той е с куха касета и дупчица за изсипване на отрова. Тя уточнява, че най-вероятно става дума за арсеник, внасян от Италия. Веществото предизвиквало стомашно-чревни разстройства, подобни на признаците на холера. Доц. Петрунова е категорична, че през ХІV в.

в България са извършвани политически убийства

с помощта на отрови“, изтъква Овчаров.

Пръстенът от Мисионис е същият, само че е от по-благороден метал – сребро. Има подозрения, че чрез отрова са елиминирани царете Петър и Калоян, управлявали в края на ХІІ и началото на ХІІІ в. По такъв начин загива в 1246 г. малолетният цар Коломан І, който според летописеца умира внезапно „от питие, донесено му от противника, в което тайно е била излята отрова”. В 1277 г. така е отстранен от коварната царица Мария претендента за престола – мощният деспот Яков Светослав, изброява професорът. Такива са били практиките през епохата в цяла Европа. Така са действали и най-изпечените в отстраняването на противниците си: папа Александър VI, роден като Родриго Борджия, и неговите деца Лукреция и Чезаре Борджия. Той осъществявал коварните си планове с пръстен, който никога не свалял от ръката си и наричал „Пламъкът на Борджия“. Под скъпоценния рубин имало тайно резервоарче за капка отрова, която тайно била изливана във виното на врага...