0

С инигери избират да останат с партньора си вместо да се нахранят, сочи научно проучване на зоолога Джош Фърт и колегите му от Оксфорд. Три месеца учените наблюдавали 17 двойки синигери, на които сложили чипове. Фърт и екипът му разположили хранилки в горите в Англия, като някои се отваряли само с чип с четно число, други с нечетно.

Двойки с еднакви чипове можели да закусят, но тези с различни – не. Резултатите сочат, че двойките с различни чипове посещавали недостъпни хранилки четири пъти повече от другите. Това означава, че синигерите остават заедно, дори когато това води до пропускане на яденето на единия. Учените твърдят, че това е така, защото те се нуждаят един от друг, когато дойде време да отглеждат поколението си. Един родител не би могъл да се справи с нуждите на малките и затова успехът зависи от стабилността на връзката.

Синигерите доказали и интелигентността си, като се научили да се възползват от храната на партньора през двете секунди, необходими на хранилката да се затвори.

В България големият синигер е третата най-разпространена птица и е защитен от закона. Също така това е птицата-символ на София.