10-годишни деца опитват дрога за първи път. Избират най-често райски газ или марихуана. Това разкри пред „Телеграф“ шефката на общинския съвет по наркомании в Благоевград Магдалена Рахова.

10-годишни деца опитват дрога за първи път. Избират най-често райски газ или марихуана. Това разкри пред „Телеграф“ шефката на общинския съвет по наркомании в Благоевград Магдалена Рахова.

„Възрастта на децата, които опитват наркотици за първи път в живота си, драстично спада в последно време. 10, 11, 12-годишни момичета и момчета посягат към дрогата. Имали сме случаи на дете в 4-ти клас, което е пушило трева, за което ни викаха преди време“, допълни тя. От МВР пък разказаха, че работят по стотици жалби за непълнолетни дилъри, но единственото наказание, което могат да получат, е от Детска педагогическа стая.

 Мода

Райският газ и тревата са най-често използваните от децата, показват наблюденията на полицията и експертите. „Учениците смятат, че това е нещо модерно, което не е опасно за мозъка им. Лошото е, че до тях достигат и амфетамини, дизайнерска дрога. Голям проблем напоследък обаче е райският газ, който е достъпен, продава се почти навсякъде и няма никакъв контрол“, сподели Рахова. Тя разказа потресаващ случай на абитуриент, който с родителите си потърсил помощ в центъра по наркомании. Оказало се, че момчето станало дилър на дрога още в 5-и клас и буквално шест години пласирало, изкарвало пари, а родителите му не знаели. На въпроса на специалистите не са ли видели толкова време, че синът им разполага с повече средства, те не могли да дадат разумен отговор. Най-лошото било, че освен да продава, то и се дрогирало. Зачестявали и случаите на малолетни ученици, които отключвали психически разстройства след употребата на марихуана. „Имаме 4-5 случая до момента и сме почти в ступор, защото тези деца няма къде да се лекуват, няма места в болниците. Остават само частните центрове“, допълни Рахова.

Цени

В момента случаите на деца, които опитват наркотици, са почти изравнени по брой момичета и момчета. Криминалисти засекли, че модата в момента била да поръчват през вайбър групи, ако дилърът е техен съученик. „Всички в дадено училище знаят кой продава. Въпросният пласьор е направил група в някое от приложенията, най-често Вайбър, и там се добавят потенциални клиенти. През няколко часа разговорите се изтриват“, издадоха разследващи. Децата използвали кодови думи, за да поръчат дрога. Джонк била паролата за джойнт, анаконда пък означавало амфети. „Една цигара трева тръгва от 5 лв. и в зависимост от сорта и силата на активното вещество може да достигне 25 лв. При амфетите е почти същото. Най-евтиният започва от 5 лв. и се покачва на 10, 15 и 20 лв. При кристалите няма промяна в цената“, коментираха криминалисти. Модерният райски газ пък вървял от 2 лв. за малко флаконче и стигал до 15-20 лв., ако е в по-голяма разфасовка на балон или флакон от сметана например.

Бъркат синтетика в тенджерата у дома

 Много от училищните дилъри действат в комбина от по двама. По оперативни данни на МВР учениците често превръщали домовете си в лаборатории. „Слагат всички химически съставки в тенджера, действат по рецепта, която съвсем свободно се разпространява в интернет, и след това пласират получения продукт на приятели и познати. Всеки път качеството е изключително ниско, а ефектът потресаващ. Има зачестяване на случаите, при които предозирали деца с неясни синтетики са приети в болница“, обясниха разследващи. Те апелираха родителите да обръщат повече внимание на децата си, особено ако ги оставят дълго сами, а след това усещат странна миризма в дома си.