0

Ц ените на най-масовия бензин А95 и дизел почти се изравниха през последните дни. В понеделник обикновеният бензин се продаваше средно за 2,72 лв. за литър, а дизелът – за 2,75 лв., сочат данни на специализираната платформа Фуело.нет.

На някои бензиностанции разликата е от порядъка на 1 стотинка. Опасенията за някакво осезаемо поскъпване покрай дългите великденски и гергьовски празници не се сбъднаха. Така например на 1 април бензинът е струвал средно 2,68 лв./л, а дизелът – 2,78 лв. за литър. Преди година на същата дата бензинът е бил средно 2,56 лв., а дизелът – 2,75 лв.

Сравнение

Сметките показват, че днешната средна цена на дизела е абсолютно една и съща с тази преди година. Ако се върнем още по-назад във времето, ще видим, че на 1 април 2022 г. бензинът е струвал цели 2,94 лв. средно, а дизелът е ударил 3,03 лв.

Положението днес определено е в полза на потребителите. Прогнозата е, че цените ще се запазят в този диапазон, ако трендът се задържи. Цената на суровия петрол е единственият фактор, който може да промени ситуацията. Това заяви Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова индустрия (БПГА), преди дни пред NOVA. Според него дали ниските цени при по-малките компании за гориво означават проблем с качеството, Бенчев смята, че е хубаво на пазара да има ожесточена конкуренция. Цените на големите вериги са по-високи, защото се осигурява по-високо качество - прави се предварителна проверка на горивата, поясни председателят на БПГА.

Петрол

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък спадна до 83,79 долара за барел, информира петролният картел на сайта си.

Миналия четвъртък един барел се продаваше за 84,23 долара. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т.нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или Сахарска смес (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Фючърсите на петрола поеха нагоре обаче във вчерашната азиатска търговия, след като Саудитска Арабия повиши юнските цени за повечето пазари, а същевременно изгледите за постигане на примирие в Газа изглеждат нищожни, предаде Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 28 цента или 0,03 на сто до 83,24 долара за барел. Договорите за американски лек суров петрол се покачиха с 29 цента или 0,4 на сто до 78,40 долара за барел. Миналата седмица и двата сорта регистрираха спад с над 7 на сто.

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.